Annonce
Randers

Klimasikring betaler sig for dambrug: Beskidt vand kan presse fiskenes sundhed

Takket være god klimasikring sover fiskemester ved Løjstrup Dambrug, Morten Olesen, stadig godt om natten på trods af de store regnmængder, som februar har budt på. Foto: Anne Myrup Pedersen
Fiskemester ved Løjstrup Dambrug, Morten Olesen, er godt tilfreds med sin klimasikring af dambruget. Men han er meget opmærksom på, hvordan det langstidsgrumsede vand påvirker fiskenes sundhed.

Laurbjerg: Februar truer med at blive den vådeste af slagsen nogensinde, og man skal ikke langt ud på landet, for at støde på højtstående grundvand, nyopståede søer og åer, der løber over.

Ét af de stedet, hvor de store vandmængder er meget tydelige, er ved Løjstrup Dambrug lige nord for Laurbjerg. Dambruget er indrettet, så Lilleåen, som er på vej mod Gudenå, løber midt mellem damanlæggene.

Og der er rigtig meget vand i åen nu. På trods af navnet ligner den mere en strømmende flod end en lille å.

Der er dog stadig et stykke vej, inden vandet fra åen løbet ind i dambruget. Een af årsagerne til det er rettidig klimasikring i samarbejde med Favrskov Kommune.

- Vi har forhøjet terrænet på flere sider af dambruget, så det er muligt at drive dambrug langs en å på trods af klimaforandringer, forklarer Morten Olsen, som er fiskemester ved Løjstrup Dambrug.

Annonce
Lilleåen løber mellem dammene i Løjstrup Dambrug og skaffer både vand til fiskene og leder det væk igen. I disse dage passer navnet ikke godt på den brusende flod. Foto: Anne Myrup Pedersen

Lidt for tæt på

Løjstrup Dambrug opdrætter regnbueørreder i alderen et til to år. Derefter bliver de sat ud i havbrug, hvor de skal være et halv til et helt år endnu, før de er kønsmodne og spiseklare.

Der er en halv million fisk sorteret efter udviklingsalder i de forskellige damme omkring Lilleåen. Og selvom vandet fra åen skulle løbe over og ind i dambrugene, vil det ikke betyde, at fiskene kunne slippe ud.

- Det værste, der kan ske, er, at de ville blive blandet sammen. Det ville være et kæmpe arbejde at sortere dem fra hinanden igen, forklarer Morten Olesen

Men det scenarie ligger altså tre til fire uger væk med samme regnniveau.

Også Morten Olesens hus ligger lige ned til Lilleåen og weekendens regn hævede vandniveauet meget tæt på hans terrasse og udestue.

- Det kom da noget tæt på, siger han med et smil.

Meget beskidt vand

På grund af klimasikringen er det ikke vandhøjden, som er mest udfordrende for dambruget. Det er derimod vandkvaliteten.

For Lilleåen er blevet rigtig beskidt. Det bliver den altid efter et regnskyl, når vandet bliver skyllet af markerne. Men normalt er det overstået efter et par dage. Ikke denne gang.

- Beskidt vand er ikke godt for fiskene, forklarer Morten Olesen.

For dambruget bruger åens vand i dammene og leder vand ud fra dammene og tilbage i åen igen. Først ryger vandet igennem et sandfang, som tager det værste og derefter igennem filtre.

- Filtrene sorterer mere skidt fra, og jo mere filtrene er presset, jo mere kan der potentielt set komme med ind til fiskene, forklarer Morten Olesen.

Forhøjninger på flere sider af dammene betyder, at Løjstrup Dambrug stadig kan klare flere uger med regn, før vandet løber over. Morten Olesen kunne dog godt tænke sig, at vandkvaliteten snart blev lidt mindre presset. Foto: Anne Myrup Pedersen

De ansatte på dambruget er ekstra opmærksomme på at tjekke filtrene, og de holder også godt øje med fiskene. De spiser nemlig mindre, når vandet er beskidt. Men det er, hvad det er. Bare de ikke bliver syge, håber fiskemesteren.

Det beskidte vand har nemlig flere bakterier end åen normalt leverer. Desuden kan der sætte sig skidt i fiskenes gæller, som i praksis fungerer som deres immunforsvar - og så bliver de også syge.

Men i øjeblikket er det ikke så galt. Fiskene har ikke nødvendigvis brug for at spise hver dag, og personalet i dambruget er meget opmærksom på fiskenes helbred.

- Dyrlæger tjekker jævnligt fiskenes helbred, og vi har også selv mikroskoper, hvor vi hver dag kigger på fiskene, forklarer Morten Olesen.

Han har ikke travlt med at skyde skylden på nogen for den voldsomme vandstand i åerne.

- Lige meget, hvad vi havde gjort eller ikke gjort i forhold til bevoksningen i åerne ville vi ikke have kunnet gøre fra eller til, når Moder Natur sender så meget vand, mener han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Ekstraordinær og rørende hjælpsomhed fra vennepar: Kørte 800 kilometer for at hjælpe ægtepar hjem i karantæne

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Annonce