Annonce
Randers

Klimatilpasning: Storkeengen indviet med dobbelt spadestik

Borgmester Torben Hansen og bestyrelsesformand Anders Burlund tog de første spadestik til diget i Storkeengen. Foto: Vandmiljø Randers
Så er klimatilpasningen, som også bliver et rekreativt område, officielt skudt i gang ved Storkeengen. Med taler, spadestik, vand fra tre af byens vandværker og lidt godt at spise.
Annonce

Randers: Folk var forberedt med gummistøvler eller vandtætte vandresko, da en udvalgt skare på bedste vis fik indviet etableringen af Storkeengen. Klimatilpasningen indbefatter blandt andet et 270 meter langt dige, der skal beskytte Vorup mod stormflod og højere vandstand, og da borgmester Torben Hansen og Vandmiljø Randers’ bestyrelsesformand Anders Burlund tog de første spadestik, var det for at markere digets begyndelse.


Ændringer i klimaet betyder ikke kun tekniske løsninger, der sikrer mod det katastrofale. Det betyder også muligheder.

Anders Burlund, bestyrelsesformand


Efter fem års forberedelse kunne Randers Kommune og Vandmiljø Randers endelig komme i gang.

Projektet er blevet rost blandt branchefolk for den nytænkende og ambitiøse måde at samtænke byudvikling, naturformidling og klimatilpasning. Et projekt der i 2018 satte Randers på klimalandkortet nationalt og internationalt blandt andet gennem sin optagelse i Real Danias Klima100-katalog.

Sådan så indvielse af projekt Storkeengen ud fra oven. Dronefoto: Landmåler og dronepilot Arne S. Pedersen

Inviteret til arrangementet var rådgiverne WSP Danmark, C.F. Møller og GEO, den udvalgte entreprenør Jakobsen og Blindkilde samt projektets fagpersoner fra Randers Kommune og Vandmiljø Randers.

Annonce

Win-win projekt

I sin velkomsttale lagde bestyrelsesformand, Anders Burlund, vægt på, at projektet er det, som man kalder et win-win projekt, da projektet vender noget potentielt katastrofalt for den enkelte, til noget positivt for alle:

- Ændringer i klimaet betyder ikke kun tekniske løsninger, der sikrer mod det katastrofale. Det betyder også muligheder. Muligheder for at tænke kreativt, samskabe og formidle natur på en ny måde til glæde for alle, sagde han.

Læs mere om Storkeengen

Borgmester Torben Hansen talte også om det smarte i, at der her er tale om både et klimatilpasningsprojekt og et rekreativt område.

- Og jeg husker også de seks V'er, som er et godt håndværkerråd. Nemlig: Vis Vand Vejen  - Vand Volder Vanskeligheder. Og det er jo rigtigt, hvis ikke man styrer vandet, bliver det et problem. Og her styrer vi det netop, sagde Torben Hansen.

Der var lagt køreplader ud, så de indbudte gæster ikke sank i til knæene. Foto: Vandmiljø Randers

- I Vorup leves livet tæt på vandet, som I kan se. Vand har naturligt en rekreativ værdi og giver livskvalitet i hverdagen, men når konsekvenserne af klimaforandringerne for alvor sætter ind med højere vandstand, stormflod og voldsommere regn, er særligt de nordlige og lavtliggende dele af Vorup særligt udsatte for oversvømmelser. Dels med regnvand fra de højereliggende dele af Vorup og dels med vand fra Gudenåen, når den går over sine bredder, lød det fra Iben Sønderup, næstformand i Vandmiljø Randers.

Hun fortsatte:

Med spildevands- og klimatilpasningsprojektet Storkeengen løser vi centrale udfordringer i og omkring Vorup. Vi tager hul på det enorme stykke arbejde: at klimatilpasse en stor del af Vorup, når vi i dag starter arbejdet med at anlægge et 270 meter langt dige. Et dige, der skal beskytte mod stormflod, højere vandstande og sikre, at det kommende regnvandsbassin og ejendommene bag diget ikke oversvømmes.

De store maskiner er rykket ind. Bag gravemaskinen kan ses, at diget med vejen til Den Blå Bro er gravet igennem.  Foto: Lone Hammer Sørensen

Efter det symbolske spadestik kunne entreprenør Jakobsen og Blindkilde gå i gang med digearbejdet, som, hvis vejrguderne vil, står klar i 2022/2023.

Smalltalk inden den fælles gåtur. Foto: Vandmiljø Randers
Storkeengen blev indviet med indbudte gæster. Dronefoto: Landmåler og dronepilot Arne S. Pedersen
Tegning over det nye klimatilpasningsprojekt, der har været længe undervejes. Illustration: Vandmiljø Randers
Man kan godt se, at der er et vandholdigt område, når man ser det fra luften. Dronefoto: Landmåler og dronepilot Arne S. Pedersen
Her taler næstformand i Vandmiljø Randers, Iben Sønderup.  Foto: Randers Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Derfor gik bestyrelsen på dramatisk møde: - Jeg har aldrig oplevet noget lignende - folk råbte og skreg

Randers FC For abonnenter

Den endelige dom falder torsdag: - Nervøsiteten er væsentlig mindre end i tirsdags

Annonce