Annonce
Randers

Kloge Hænder-messe har sparet tid for alle: - Det er verdensklasse

Oscar Andersen starter som mekanikerlærling hos Kærby Biler sidst i juli. "Han skal være træt, når han går hjem. Men hvis han vil, får han også en god uddannelse," siger Casper Sørensen, der er medejer af autoværkstedet. Foto: Morten Lund
Kloge Hænder-messen er et scoop for både virksomheder og kommende lærlinge, vurderer Kærby Biler A/S. "Verdensklasse," lyder skudsmålet fra autoværkstedets kommende lærling, der scorede sin læreplads på messen.
Annonce

GJERLEV: Efter sommerferien starter Oscar Andersen (17) som lærling hos autoværkstedet Kærby Biler A/S i Gjerlev. Aftalen kom i hus, efter at medejer Allan Østergaard og Oscar Andersen fik sig en snak på jobmessen Kloge Hænder tilbage i marts.

- Vi aftalte, at jeg skulle en uge i praktik på værkstedet. Det gik fint, og vi aftalte derefter, at jeg skulle arbejde her som fejedreng, indtil jeg kan begynde i en rigtig læreplads sidst i juli, fortæller Oscar Andersen.

Allerede på jobmessen fortalte Allan Østergaard, at han først og fremmest var på udkig efter en lærling, der gerne ville lære noget.

- Jeg søgte en lærling, der ville passe ind på arbejdspladsen. Vi er en relativt lille virksomhed med seks ansatte, så det er vigtigt, at kemien er i orden. Og så skal en lærling hos os vise, at det er det her, han vil. Hvad han kan i forvejen er mindre vigtigt. Vi skal nok lære ham at skrue, slår han fast.

Efter forårets jobmesse stod Kærby Auto med hele 22 ansøgninger, som skulle læses igennem og diskuteres.

- Hvilket er helt overvældende. Almindeligvis taler vi måske med fem potentielle lærlinge i løbet af et år. Og en snak i værkstedet bliver sjældent så grundig, som vi oplevede, den kunne være på messen, fortæller Allan Østergaard.

- På Kloge Hænder snakkede jeg med syv virksomheder på få timer. Det sparer altså tid, for alternativet havde været at skulle opsøge værkstederne enkeltvis - og måske bare få at vide, at de ikke søger nogen lærling lige nu, siger Oscar Andersen.

Vi giver vores lærlinge en god uddannelse. Netop fordi de kommer til at prøve kræfter med så mange forskellige ting i løbet af deres læretid.

Casper Sørensen, medejer af Kærby Biler.

Annonce

Bred uddannelse

Helt uvant med værktøj var Oscar Andersen dog ikke.

- Jeg har adgang til et stort værksted og en masse værktøj hjemme. Og jeg makker meget gerne med knallerter eller motorcykler, siger han.

Da han sagde ja tak til at teste sig selv hos Kærby Auto, stod han faktisk med et tilbud om en anden læreplads. Men han valgte værkstedet i Gjerlev, netop fordi det ikke er voldsomt stort.

- Hos os kommer en lærling til at få værktøjet i alle mulige bilmærker. Og her er ingen til at holde ham i hånden. Vores lærlinge bliver hurtigt kastet ud i at skulle klare sig selv. Og de skal være trætte, når de går hjem, siger medejer Casper Sørensen.

- Hvilket dog på ingen måde betyder, at Kærby Auto lader deres lærlinge sejle deres egen sø.

- Oscar vil være velkommen til at spørge om alt - lige så mange gange, han vil. Her er ingen dumme spørgsmål. Det vil altid være mine forklaringer, der måske ikke er gode nok.

Annonce

Tid til lærlinge

Kærby Auto A/S tager en ny lærling ind hvert andet år, og Oscar Andersen bliver den tredje lærling, Gjerlev-værkstedet kommer til at udklække.

- Så har vi tiden til at tage os af de nye, unge mennesker, vi hyrer. Og vi giver vores lærlinge en god uddannelse. Netop fordi de kommer til at prøve kræfter med så mange forskellige ting i løbet af deres læretid.

- Allerede da jeg var i min uges praktik, blev jeg faktisk pudset på en VW Touran, fortæller Oscar Andersen.

Og selv om Kærby Auto altså ikke skal bruge nogen ny lærling næste år, er virksomheden allerede blevet inviteret til at være med på Kloge Hænder-messen i 2020.

- Og vi stiller gerne op. Det er vigtigt at fortælle om vores fag. Alle råber jo på den bedste arbejdskraft. Men jeg synes, det er forfærdeligt, når der så er værksteder, der ikke selv vil uddanne kommende mekanikere, siger Casper Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce