Annonce
Randers

Kloge hænder på jagt efter at blive endnu klogere

Simon Bjørnsholm (i gul vest) fortalte levende om virksomheden og om det at være lærling på Prodan. Han har netop selv afsluttet sin smedeuddannelse på stedet og er blevet fastansat. Foto: Flemming Krogh

Ialt 32 virksomheder mødte op med tilbud om cirka dobbelt så mange lærepladser, da underleverandørvirksomheden Prodan fredag lagde lokaler til jobmessen "Kloge Hænder", hvis ambition var at matche unge uddannelsessøgende med de rigtige virksomheder.

Randers: Antallet af mennesker i kantine og produktionshaller hos Prodan A/S på Tåsingevej i Randers' sydlige udkant var fredag formiddag mindst tredoblet sammenlignet med normalen. Og hovedparten af de ekstra hoveder tilhørte unge mennesker med "kloge hænder" på jagt efter en praktikplads.

Efter alt at dømme fik såvel virksomhederne som de unge rigtig meget ud af "Kloge hænder", som også var messens titel. Ligefrem underskrevet kontrakter blev der nok ikke ved de 32 café-borde, som var tildelt de lige så mange deltagende virksomheder. Men til gengæld blev der etableret mange kontakter mellem virksomhederne og de unge, hvoraf mange uden tvivl snart vil have en eftertragtet læreplads i hus.

Eksempelvis føler Dennis Lundgren sig overbevist om, at han i den stak af navne og telefonnumre, han fik med sig hjem vil finde den helt rigtige person til den ledige læreplads i sin virksomhed, Dannevang Auto.

Gitte B. Nielsen fra VAM A/S fortæller en særdeles interesseret Lasse Laursen om uddannelsen som anlægsstruktør i virksomheden. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Messen en god idé

- Jeg har snakket med flere unge mennesker, som alle virker interessante. Nu vil jeg gå hjem og studere mine notater yderligere og så kontakte nogle af dem for en nærmere snak, siger Dennis Lundgren, som i øvrigt har lutter rosende ord om arrangementet.

- Det er første gang, vi er med, og jeg synes, det er alletiders måde at møde de unge på. Vi får jævnligt besøg i virksomheden af unge mennesker, der kommer uanmeldt og vil forhøre sig om muligheden for job. Ofte er de meget usikre og generte, fordi de virkelig har skullet tage sig sammen for at tage skridtet. Og når jeg så ovenikøbet ikke rigtig har tid til at snakke med dem, hvilket ofte er tilfældet, er det jo faktisk lidt synd.

- På en messe som denne kommer alle imidlertid i samme ærinde, hvilket - er det mit indtryk - får de unge til at føle sig mere trygge ved situationen, siger Dennis Lundgren.

Dannevang Auto, der håbede at finde en mekanikerlærling på messen, blev ved cafébordet opsøgt at mange interesserede. Her er det Rasmus Lehmann (i midten) og Patrick Møgelvang Sørensen (til højre med briller). Foto: Flemming Krogh
Annonce

Det rette valg

Blandt gæsterne ved Dannevang Autos bord var 20-årige Patrick Møgelvang Sørensen og 17-årige Rasmus Lehmann, som begge er ved at afslutte grundforløbet på Tradium og på vej ud på en læreplads. Førstnævnte afslører, at han faktisk mere eller mindre er sikret sin drømmeplads, mens Rasmus Lehmanns nære fremtid fortsat står åben, hvorfor han er meget interesseret i, hvad Dannevang Auto kan tilbyde.

De to Tradium-elever er dog fælles om at være 100 procent sikre på, at en fremtid som automekaniker er sagen. Patrick fortæller, at han mere eller mindre har vidst, hvad han ville, siden han var en lille dreng, mens Rasmus har vaklet lidt mellem tømrerfaget og autobranchen.

- Men i 8. klasse var jeg i erhvervspraktik på et autoværksted, og siden har jeg ikke været i tvivl om, at det var det, jeg ville, siger Rasmus Lehmann.

Aktiviteten var heftig på en anden måde end normalt i produktionshallen hos Prodan A/S. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Anlægsstruktør?

Ved et af de andre caféborde står to repræsentanter fra entreprenørvirksomheden VAM A/S, Rune Thorsen, der er andet års anlægsstruktør-lærling og Gitte B. Nielsen, som er koordinator for virksomhedens lærlinge-mentor-ordning.

VAM skal bruge to-tre nye anlægsstruktør-lærlinge, og sådanne er ifølge Gitte B. Nielsen slet ikke så lette at finde.

- Nok først og fremmest fordi, de færreste kender uddannelsen og ved, hvad den indeholder. Derfor er et arrangement som dette rigtig godt, da vi her får mulighed for at fortælle de unge face to face, hvad det handler om, siger hun.

Og mens vi besøger VAM's stand synes ikke mindst Rune Thorsen at have held til at overbevise 18-årige Lasse Laursen om, at en fremtid som netop anlægsstruktør måske slet ikke vil være så tosset endda.

Mange af messegæsterne takkede ja til en rundvisning på værtsvirksomheden Prodan. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Tæt på overbevist

Lige nu går Lasse Laursen på Tradium i et forløb med titlen "Parat til uddannelse", hvilket er lige præcis, hvad han synes at være.

- Der er jo mange muligheder, men jeg må indrømme, at det lyder meget tillokkende, hvad VAM A/S kan tilbyde. Jeg har tidligere arbejdet med store maskiner og kan godt lide det, og det er der jo også mulighed for i den uddannelse. Det er helt sikkert noget, jeg vil overveje meget kraftigt, siger han.

Spørger man Rune Thorsen, finder man heller ikke noget bedre job end anlægsstruktør-jobbet.

- Min hverdag er meget afvekslende. Der er ikke to dage, som er ens, og i løbet af en typisk dag laver jeg også mange forskellige ting som eksempelvis at lægge rør og køre de store entreprenørmaskiner. Og fremfor alt får man sig rørt og får masser af frisk luft, da det hele foregår udendørs. Jeg kan kun anbefale andre at gå samme vej, siger han.

Annonce

Ikke blot vært

Udover de mange cafébords-stande med møder mellem virksomheder og unge på praktikplads-jagt bød messen på oplæg fra dels borgmester Torben Hansen, dels lærlinge fra Prodan. Og nogle af de sidstnævnte agerede endvidere guider på rundvisninger i værts-virksomheden.

Simon Bjørnsholm var en af disse guider, og han kunne om nogen svare præcist på spørgsmål både om virksomheden i almindelighed og om Prodan som læreplads. Simon Bjørnsholm har nemlig sin egen læretid på Prodan i frisk erindring, da han så sent som 16. januar fik sit svendebrev som smed. Samtidig blev han fast ansat i virksomheden.

Prodan var i øvrigt ikke bare vært for arrangementet men havde også eget cafébord, idet virksomheden her og nu søger hele tre lærlinge, to klejnsmede og en industritekniker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce