Annonce
Randers

Knallertbøller fra Randers på museum

Man får lige en arm og kommer på slæb med knallertvennen. Foto: Finn Larsen/Lars Johansson

Fotograferne Finn Larsen og Lars Johansson er igen dukket op på Museum Østjylland. De har nemlig været i gemmerne og viser de næste måneder glimt fra deres mange projekter om unge i Randers tilbage i 1970?erne. Det er bl.a. et gensyn med knallertklubben Landstrygerne, hvis medlemmer de fulgte med deres kameraer i fest og hverdag.

Museum Østjylland skruer tiden tilbage til 1978-79, hvor enhver rask dreng nok skulle få fingrene i en knallert og måske endda havde held til at bore lidt i den, for fartens skyld.
Annonce
Yes. Så er der fest og gøgl på havnen. Foto: Finn Larsen/Lars Johansson
Dengang var Finn Larsen og Lars Johansson knyttet til Kulturhistorisk Museum Randers, i dag Museum Østjylland, hvor de lavede flere dokumentariske projekter i samarbejde med museet. De to startede karrieren på museet i 1971 som henholdsvis skoleelev og militærnægter.
Finn Larsen i dag med fotografietfra dengang med Go to Hell-opdordringen på cowboyjakken. Foto: Annelene Petersen
Disse billeder, der forlængst er gledet over og blevet historie, er gravet frem og vises på udstillingen »Ung i Randers 1978-79 set af Finn Larsen og Lars Johansson«, der åbner fredag eftermiddag.
Der er billeder fra ungdomsfester i Krypten ved Sct. Clemens Kirke. Der er håndboldpiger og fodbolddrenge. Knallertbøller og gymnastikpiger. For de to fotografer lavede flere foto-projekter med ungdomsliv som fokus og boltrede sig i en tid, hvor tiden mellem barn og voksen blev interessant. Sammenlagt er der tale om det største samtids-dokumentarfotografiske projekt, der er gennemført i museumssammenhæng i Danmark.

Husker du Tower Grill?

»Vi var med fra starten af hos Landstrygerne - knallertklubben, der fik klubhus i Vestergade. Vi fik lov til at følge dem i tykt og tyndt,« siger Finn Larsen, der også husker, at deres projekter indbragte museet en hædrende omtale fra den europæiske museumsorganisation.
Billederne fortæller om de unges mødesteder, hvor Tower Grillen i Slotscentret var det foretrukne. De er med, når der er gøgl ved havnen, når der er fest omkring en ramme øl, og når der bare speedes op og benzinen ruller i årerne.
Men der er også mere artige billeder, fortæller om drømme om fremtiden. Bl.a. i det projekt, som Lars Johansson kørte med 8. B på Tirsdalens Skole samt de to lærere Svend Kristensen og Poul Erik Sørensen. Det arbejde blev til udstillingen »Det handler om os«, der blev vist på museet i december 1978.

Bøllerne voksede

Der blev lavet en film »Ungdomsbilleder«, som blev vist i Rådhusteatret i foråret 1980. Den varer en halv time og kører non-stop i den aktuelle udstilling.
Lidt mere på kanten var Landstrygerne, der voksede fra knallertklub til MC-klub med større rækkevidde end knallertens.
Flere af disse billeder er aldrig blevet vist tidligere.
»Da Landstrygerne fyldte 18, fik de kørekort og motorcykel. De flyttede hjemmefra. De holdt forfester før turen gik til Storegade, til Gaslight. Lars og jeg var med,« siger Finn Larsen, der også var på træf med Landstrygerne, ligesom de to var med, når Landstrygerne på søndage tog turen til Følle Strand med tøser og det hele.
Men ifølge fotografen var »lånte« biler og enkelte bræk også en del af livet for enkelte i gruppen.
»Vi fik et fantastisk indblik i gruppen og dens dynamik. Men i 1979 var det slut. Den fælles rejse sluttede, og vi gik hver til sit. Nu kan snakken gå om, hvorhen?«.

Tiden, der gik

For Larsens vedkommende gik turen bl.a. til Tyrkiet, Grønland og Malmø, hvor han bor på 11. år. Hans arbejde har formet sig i fotoudstillinger og bøger.
For Lars Johanssons vedkommende gik turen til København, hvor han bor i dag. Undervejs har han lavet en række dokumentarfilm, ligesom han for en del år siden debuterede som forfatter med bl.a. Signe-romanerne.
Og de mange unge fra 1978-79, der optræder i de to fotografers materiale, ja, de har passeret de 50 og er gledet over i bedsteforældre-generationen.
Men på Museum Østjylland kan de konstatere, at de har været unge en gang.
Fotografer: Finn Larsen og Lars Johansson.
Åbnes fredag 4. marts kl. 15 af Lars Johansson.
Lørdag 5. marts kl. 11 og kl. 13 viser Finn Larsen rundt.
Museum Østjylland.
Udstillingsperiode: 5. marts - 29. maj.
Udstillingen vises i Øksnehallen i København 17. juni - 2. aug.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Mere end 7000 meldte sig ledige i går -  og 248 nye smittetilfælde i Danmark 

Randers

Kylling & Co har langet den sidste sandwich over disken i Randers: Det her har ingen kunnet forudse

Annonce