Annonce
Østjylland

Knap tre år efter dødsbrand: Nu er der endelig brandsikret på Farsøhthus

Den voldsomme brand på Plejecenter Farsøhthus i Allingåbro kostede 3. august 2018 tre kvinder livet. Nu er et længe ventet sprinkleranlæg til en pris på godt 5,5 millioner kroner snart færdiginstalleret på plejecentret. Arkivfoto: Annelene Petersen
I de kommende uger bliver installationen af et fuldt dækkende sprinkleranlæg på plejecentret Farsøhthus færdiggjort. Men det er også snart tre år siden, at tre beboere mistede livet i den voldsomme plejehjembrand.

Allingåbro: Til august er det tre år siden, at en voldsom brand på plejecentret Farsøhthus i Allingåbro kostede tre beboere livet.

Dødsbranden skabte megen røre og debat og førte til, at brandsikkerheden på landets plejecentre blev taget op på nationalt politisk niveau - blandt andet fordi en af årsagerne til, at det gik så galt på plejecentret, var, at der ikke fandtes et sprinkleranlæg på plejecentret, der kunne påbegynde en slukning, indtil brandfolkene nåede frem.

Det manglende sprinkleranlæg var ikke ulovligt, da der var givet en dispensation til Farsøhthus, fordi brandstationen ligger få hundrede meter fra plejecentret, men den korte afstand var ikke nok til at forhindre den tragiske udgang på branden.

Annonce

Mange udfordringer

Nu, knap tre år efter dødsbranden, er et fuldt dækkende sprinkleranlæg så endelig ved at være etableret på Farsøhthus.

I disse uger er man i gang med at nedgrave den otte gange to meter store metaltank, der kan rumme 25.000 liter vand, og som fungerer som vandreservoir for sprinkleranlægget. Dernæst skal sprinklercentralen, "hjertet" i anlægget, etableres.


Vi har været i gang siden slutningen af oktober, for det er en stor omgang.

Omar Karsbek, bygherrerådgiver for Norddjurs Kommune på projeket på Plejecenter Farsøhthus


Arbejdet forventes færdigt i uge 24, men selv om det kun er den sidste uges tid, man har kunnet opleve aktivitet udenfor plejecentret, så har man været i gang længe, fortæller Omar Karsbek, der er bygningskonstruktør i Norddjurs Kommunes Ejendomscenter og bygherre-repræsentant for kommunen på projektet.

- Vi har været i gang siden slutningen af oktober, for det er en stor omgang, siger Omar Karsbek.

Det store arbejde skyldes både, at Farsøhthus er en gammel bygning, der er bygget ad flere omgange, hvilket betyder, at der ikke er installationsskakte til rørføringen, og at der samtidig er beboere, der selvfølgelig skal tages hensyn til, mens arbejdet udføres.

- Der har været lidt logistikudfordringer, for vi vil jo gerne genere beboerne mindst muligt. Nogle har skullet flyttes lidt rundt undervejs, men det er blevet løst, og der har været en god kommunikation mellem dem, der udfører arbejdet, og personalet på Farsøhthus, siger Omar Karsbek.

Annonce

Forsinket flere gange

Forklaringen på, at der skulle gå næsten tre år, før et sprinkleranlæg stod klart, er flere. Arbejdet har været forsinket ad flere omgange - blandt andet var der regnet forkert på, hvor stort et areal der skulle dækkes, da man kun havde beregnet bygningens boligkvadratmeter og ikke regnet tagrummene med, hvilket betød en helt anden pris end først beregnet.

En 25.000 liters tank graves i jorden ved siden af plejecentret og skal fungere som reservoir til det fuldt dækkende vandtåge-sprinkleranlæg, der står færdigt i uge 24. Foto: Helle Elgaard Kvist

Det betød også, at beboerne på plejehjemmet to gange har måttet godkende anlægget, da dele af udgiften skal betales gennem deres husleje.

Den samlede pris ender på godt 5,5 millioner kroner, men så er Farsøhthus også sikret med et fuldt dækkende vandtåge-sprinkleranlæg, der følger bygningsreglementet og efterkommer alle nutidens krav.

- Det er det ypperligste, men et sprinkleranlæg kan ikke nødvendigvis redde liv hos den enkelte, hvor branden opstår. Det reagerer ved 70 grader ved loftet og sørger for, at branden ikke spreder sig, siger Omar Karsbek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Smidt ud fra eksamen af rasende censor: Nu er nederlag vendt til succes for ordblinde Steffie

Annonce