Annonce
Østjylland

Kollegie-beboer: Det er et værn mod ensomhed og isolation i denne corona-tid

Fælleskøkkenet har mange funktioner. Madlavning, fællesspisning, hyggelige samtaler og tidsfordrivende aktiviteter er blot nogle af dem. Foto: Nicolai Foldgast
På Parkkollegierne i Universitetsparken prøver de at opretholde en form for normalitet trods coronakrise. Kollegielivet fungerer som værn mod den triste ensomhed, mener en af beboerne.
Annonce

AARHUS: Mennesketomt. Øde. Mangel på liv. Det eneste, man kan høre, er de få biler, der kører op ad Randersvej. Det ser en anelse forladt ud.

- Hvis det ikke var, fordi jeg skulle snakke med dig, ville jeg nok også ligge og sove længe denne mandag morgen, lyder det fra Henrik Dahlin. Han bor i Parkkollegierne, læser teologi og er medlem af kollegianerrrådet.

Henrik Dahlin er ligesom mange andre studerende ramt af corona-krisen, der ligger som en tung dyne henover det danske samfund. Universiteter og andre uddannelsesinstitutioner er lukkede, hvorfor de mange tusinde studerende her i Aarhus må ty til fjernundervisning via computeren. Altså ingen daglig kontakt til studiekammeraterne.

Men så er det godt, at man kan bo på et kollegie, hvor det plejer at vrimle med folk?

- Jeg er privilegeret ved at bo på et kollegie, hvor der trods alt er lidt mennesker og liv. Det er et værn mod den ensomhed og isolation, som mange i samfundet oplever i denne corona-krise, siger Henrik Dahlin.

Jeg er privilegeret ved at bo på et kollegie, hvor der trods alt er lidt mennesker og liv. Dét er et værn mod den ensomhed og isolation, som mange i samfundet oplever i denne corona-krise.

Henrik Dahlin, teologistuderende

Annonce

Normalitet

Han fortæller at kollegiet så vidt muligt prøver at holde fast i en form for normalitet. På en kollegiegang kan bo op til 15 personer, som deler to toiletter, to bade og et fælleskøkken.

Og netop fælleskøkkenet bliver stadig flittigt brugt som et "hæng ud sted", hvor beboerne kan lægge puslespil, drikke en øl, føre en god samtale, se lidt fjernsyn eller spise sammen.

- Vi har holdt fast i vores fællesspisning for stadig at kunne være sociale. I dag (mandag 23. marts) står den på hotdogs, så vi mangler bare lige guldøllene, siger Henrik Dahlin med et smil.

Selv om der kan bo 15 personer på én gang, og regeringen har forbudt forsamlinger på 10 personer eller mere, er der ikke tale om lovbrud, da en del af de studerende er taget hjem. - Nogle studerende har været bange for at blive smittet, så de har valgt at tage hjem til deres forældre, nu hvor der alligevel er fjernundervisning. Jeg tror, at på nogle gange bor der måske kun fire-fem personer lige pt., siger han.

Annonce

Sammen om det

I skrivende stund har der ikke været nogen bekræftede corona-tilfælde på kollegiet, men Henrik Dahlin vurderer, at fire-seks har været i 14 dages karantæne, fordi de enten har rejst i et risikoland eller været sammen med mennesker, der har været afsted. Noget af en hård pille at sluge at skulle være i isolation på et lille kollegieværelse, måske.

Men de studerende har taget sagen i egen hånd og hjulpet de beboere, som har været sat i karantæne. Disse tiltag er faktisk mundet ud i kollegianerrådets overordnede strategi for coronavirussen.

- Beboerne på de gange, hvor en karantæne-ramt har boet, har virkelig hjulpet den pågældende person med at komme igennem perioden. De har handlet ind for vedkommende, og nogle har sågar installeret et køleskab på værelset for at undgå kontakt gennem fælleskøkkenet. Derudover har den karantæne-ramte "fået" sit eget bad og sit eget toilet, mens de resterende på gangen har deltes om det sidste toilet og det sidste bad. Disse tiltag har dannet grundlag for vores overordnede måde at håndtere virussen på, forklarer Henrik Dahlin.

Mens den teologistuderende viser sit kollegieværelse frem, og avisens udsendte kommer ud på den lille, franske altan, fortæller han, at altanerne har flere funktioner for tiden.

- Hver dag klokken 17 har vi fællessang ude på altanerne - netop for at vise, at vi er sammen om det her, siger Henrik Dahlin.

Mon de kære beboere gik sultne i seng, da menuen stod på hotdogs? Foto: Nicolai Foldgast
Annonce

Ingen fester og ingen gæster

Selv om de prøver at opretholde en form for normalitet og i størst muligt omfang ikke vil lade coronavirussen påvirke kollegielivet, er det umuligt ikke at blive påvirket i en eller anden grad. Foruden et større fokus på hygiejne, er der også blevet lagt en dæmper for det sociale liv.

- De såkaldte "festgange" må ikke længere invitere til fester, og så er fredagsbaren Eforen lukket ned for at undgå for mange mennesker samlet på ét sted. Derudover kan man heller ikke invitere venner på besøg, lyder det fra Henrik Dahlin.

Beboerne på kollegiet tager deres forholdsregler, hvor de nøje følger de sundhedsmæssige anbefalinger. Foto: Nicolai Foldgast
Beboerne på kollegiet prøver at huske hinanden på ordentlig hygiejne for at undgå smitning af coronavirussen. Foto: Nicolai Foldgast
Altaner kan bruges til flere ting. Foto: Nicolai Foldgast
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce