Annonce
Østjylland

Kom med i arkivet: Regnbuen tager form, friluftsbad bliver jordet - og det samme gør AGF

Annonce

E-AVIS: Århus Stiftstidendes digitale arkiv, som abonnenterne også har adgang til, rummer en guldgrube af artikler, der ofte kan sætte dagens debat i perspektiv.

Vi har set på, hvad der var på dagsordenen i begyndelsen af april for 10, 25 og 50 år siden.

2009 - Da Aarhus fik en permanent regnbue

For 10 år siden.

Efter en lang periode med usikkerhed om projektet kunne Århus Stiftstidende 22. april fortælle, at opførelsen af det - der i 2019 betragtes som et af Aarhus' mest kendte vartegn - tog fart.

Der er naturligvis tale om Olafur Eliassons 'Your rainbow panorama' på toppen af Aros, der siden maj 2011 har sørget for, at der altid er en regnbue på himlen over Aarhus. Det er der jo ikke mange byer, der kan prale af.

'Himmelrummet', som regnbuen blev kaldt i april 2009, var noget anderledes udformet i sit oprindelige projekt, end den endte.

Således var der planer om en stor kugle indrettet som meditationsrum, som dog senere blev valgt fra, da både Aros og Olafur Eliasson mente, at den ikke ville fungere inde i regnbuen.

Samtidig kunne Århus Stiftstidende fortælle, at det var meningen, at buen skal have en lounge, hvor man kan opholde sig.

- Den bliver der næppe råd til i første omgang, men vi forbereder den, sagde Aros-direktør Jens Erik Sørensen i forbindelse med artiklen.

To og et halvt år senere åbnede loungen i øvrigt.

Oprindeligt var projektet anslået til at koste 30 millioner kroner. I 2009 var den pris steget til 50 millioner kroner. I dag ved vi, at den pris ikke holdt - 62 millioner kroner endte beløbet på. Blandt andet fordi Aros-bygningen skulle forstærkes for at kunne bære vægten af Aarhus' permanente regnbue.

1994 - Friluftsbad fyldes med jord

For 25 år siden.

Mange i den sydlige del af Aarhus har gode minder om Viby Friluftsbad. Nogle går endda med drømme om et nyt friluftsbad i den sydlige forstad til Aarhus, hvilket blandt andet en facebookside vidner om.

Viby Friluftsbad åbnede i maj 1970, men 24 år senere var der ikke meget liv tilbage. Badet var lukket fire år tidligere, og planer om at etablere et moderne vandland var der ikke nogen i Aarhus Kommune, der troede på. Så for at hindre ulykker besluttede kommunen, at fylde de tommer bassiner om med jord. Fritidsforvaltningen i Aarhus vurderede ganske enkelt at de udgjorde en sikkerhedsrisiko.

- Jeg er dybt ked af det. Men en genåbning vil koste op mod 10 millioner kroner. De penge har kommunen ikke, sagde daværende rådmand Flemming Knudsen (S), til Århus Stiftstidende.

Et firma fra Malling LML-IVAB havde ellers arbejdet med seriøse planer om et topmoderne vandland på stedet. Økonomi bremsede i første omgang projektet. Til sidst gik firmaet konkurs.

Mange år senere fik Aarhus som bekendt alligevel et nyt friluftsbad. Dog ikke i Viby, men derimod på havnen.

1969 - AGF savner en dirigent

For 50 år siden.

Onde tunger vil måske hævde, at den overskrift, som Århus Stiftstidende bragte 21. april 1969 lige så godt kunne være fra et hvilket som helt andet år.

'Savnes: En dirigent', lød overskriften, efter at AGF havde tabt 0-1 på Kolding Stadion.

Sæsonen var stadig ny, og efter en enkelt sejr og tre nederlag indtog århusianerne en plads som tredjesidst - i den næstbedste række ovenikøbet. Jo, det var trange tider i Fredensvang i årene omkring 1970.

"AGF'ernes stærke forsvarsspil, gode kombinationer nyttede alt sammen så lidt, da alt gik tabt ved kanten til hjemmeholdets straffesparksfelt. Der var hverken hoved eller hale på angrebsforsøgene," hedder det dagen efter nederlaget i avisen.

Lige nu går det jo meget godt for 'De hvide', men der har da været tidspunkter siden 1969, hvor savnet af en dirigent på midtbanen har været lige så udpræget, som det åbenbart var i begyndelsen af sæsonen i 1969. AGF var som nedrykker forhippet på et hurtigt comeback, men selv om klubben fik rettet skuden en smule op i løbet af 1969, endte det med en skuffende femteplads.

Trist Tabel

Sådan så tabellen ud for de to bedste rækker efter AGF's nederlag til Kolding i april 1969, da AGF rodede rundt i bunden af 2. division.

Søg selv - sådan kommer du i arkivet

Som abonnent på Århus Stiftstidende har du også adgang til dagens e-avis. Og når du er inde på den kan du bladre tilbage i samtlige de aviser, vi har udgivet i bladets 225-årige historie. Samtlige er skannet ind og ligger som e-aviser.

Du kan både finde frem til en bestemt avis ved at søge på datoen.

Men du kan også søge artikler om bestemte emner eller personer frem i både artikler og annoncer. Hvis du vil det, så kan vi anbefale at være specifik i søgningen. Hvis du for eksempel søger på Ceres Top, så får du alle de sider, hvor afarter af ordene Ceres og Top optræder. Det kan være Ceres i en annonce og en artikel om Pontoppidan på samme side. Så prøv med citationstegn "Ceres Top" i stedet - så søger den kun på den eksakte formulering.

Hvis du gerne vil kigge med i arkivet men ikke har adgang, så er indgangsbilletten såre billig: For 49 kroner kan du prøve avisen og søge ubegrænset i arkivet i en måned. Se mere om tilbuddet på stiften.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Østjylland

Overfaldet af vilde køer: 67-årig kvinde hårdt kvæstet på Helgenæs

Østjylland

Naturstyrelsen trods alvorlig nedtrampning af kvinde: Det er sikkert at færdes blandt kreaturerne

Annonce