Annonce
Randers

Kom på rundvisning ved ringborgen

I dag kan man se et rekonstrueret langhus lige udenfor området, hvor den gamle borg lå. Da borgen blev bygget i år 980, lå der 116 tilsvarende huse indenfor selve jordvolden. Foto: Nordjyllands Historiske Museum
Som en nyhed arrangeres der nu særlige guidede ture ved Fyrkat og vikingegården.

Hobro: Harald Blåtands ringborge, deriblandt Fyrkat ved Hobro, er vigtige brikker i danmarkshistorien. Som noget helt nyt udbydes der nu rundvisninger på området, hvor Fyrkat lå for godt 1000 år siden. Man kan også få en guidet omvisning på vikingegården et stykke derfra, hvor man kan høre, hvordan vikingetidens dagligliv udfoldede sig.

Ved sommerens rundvisninger på området, hvor borgen lå, kommer man blandt andet ind bag Fyrkats rekonstruerede jordvolde, hvor der i dag er markeret, hvor borgens mange huse lå. De mange ”stolper” giver et meget klart billede af husenes form og størrelse. Uden for borgområdet ligger i dag et rekonstrueret hus af samme type, som naturligvis også er en del af de nye rundvisninger. I alt har der ligget 16 huse inden for den enorme ringvold i fire firelængede gårdanlæg.

På rundvisningen fortælles der også om de mennesker, der har boet ved Fyrkat, og om det liv, der er blevet levet i området, mens ringborgen var i brug i slutningen af 900-tallet.

Annonce

Rundvisninger

Rundvisninger på Fyrkat:

16. juli kl. 13 til 14.

23. juli kl. 13 til 14.

13. august kl. 13 til 14. Mødested: Fyrkat Møllegård, Fyrkatvej 45, Hobro.

Rundvisninger på vikingegården:

9. juli kl. 13 til 14.

30. juli kl. 13 til 14.

6. august kl. 13 til 14. Mødested: Vikingegården, Fyrkatvej 37 B, Hobro.

Gravplads

Publikum besøger også gravpladsen, der lå uden for selve borgen, hvor de hører om de mennesker, som blev begravet her og om deres gravgods. Og så får man naturligvis alt at vide om de mange arkæologiske fund, der er gjort ved Fyrkat – blandt andet ved de omfattende udgravninger tilbage i 1950’erne.

Indtil nu er der fundet i alt fem tilsvarende ringborge i Danmark, som alle er opført omkring år 980, da Harald Blåtand var konge i Danmark.

Der findes ingen kilder, der fortæller om de danske ringborge udover det arkæologiske materiale. Men det alene kan indirekte fortælle en hel del om borgene, og på rundvisningen fortælles om de forskellige tolkninger og teorier vedrørende Fyrkat og de andre borges funktion og historie.

Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold For abonnenter

Overblik og reaktioner: Vivild og Vorup styrer mod gyserkamp i sidste spillerunde

Fodbold For abonnenter

Reportage fra overlevelsesdrama: Håbet lever stadig i Helsted

Annonce