Annonce
Norddjurs

Kommunal millionarv giver ballade i Norddjurs: Politikere er uenige om, hvad pengene skal bruges til

Diskussionen om, hvilke kulturtiltag Norddjurs Kommune skal bruge en arvesum på 1,177 millioner kroner på, er i gang. Nogle vil have mere kunst, andre vil have flere små kulturprojekter for børn og unge. Sagen afgøres på tirsdag i rådssalen. Arkivfoto: Annelene Petersen
Det er mere end 16 måneder siden, at Norddjurs Kommune arvede 1,177 millioner kroner fra den tidligere Grenaa-borger Svend Carlo Svenningsen. Men politikerne har svært ved at blive enige om, hvordan pengene skal bruges.

Grenaa: Det er ikke nødvendigvis nogen let løselig opgave, når man modtager en uventet pulje penge og skal finde ud af, hvad den skal bruges på. Det er i hvert fald den erfaring, som kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune har gjort sig på det seneste.

Det er ellers mere end et år siden, at udvalget fik at vide, at det ville få tildelt 1,177 millioner kroner, som Norddjurs Kommune havde arvet fra en tidligere Grenaa-borger ved navn Svend Carlo Svenningsen.

Ifølge Svend Carlo Svenningsens testamente fra 2004 ønskede manden, der forlod sin fødeby i slutningen af 1930’erne, at kulturlivet i Grenaa Kommune eller - i fald af dennes nedlæggelse - Grenaa By skulle arve hans formue. Men politikerne i kultur- og fritidsudvalget har forskellige opfattelser af, hvordan kulturlivet i Grenaa får bedst mulig gavn af pengene, og derfor bliver det nu op til den samlede kommunalbestyrelse at træffe beslutningen.

Svend Carlo Svenningsen, som ses her på billedet, er manden, der i sin tid forlod Grenaa til fordel for Kolding på grund af hjertesorger. Men kærligheden til barndomsbyen bestod helt indtil hans død i Tyskland i 2013. Derfor har Grenaas kulturliv arvet 1,177 millioner kroner, som nu skal fordeles. Arkivfoto: Annelene Petersen

S vil puffe til kulturprojekter

Kultur- og fritidsudvalget har ad flere omgange haft Svenningsens arvesum oppe at vende. Men på intet tidspunkt er det lykkedes udvalgsmedlemmerne at nå til enighed. Således endte det seneste møde kort før sommerferien i en grødet affære med deltagere og fire forskellige indstillinger til brugen af pengene.

- Vi har jo alle sammen hver vores tilgang til, hvordan den her arvesum kan gøre nytte. I min optik er der ingen tvivl om, at det giver mest mening, hvis vi kan skubbe gang i nogle nye kulturprojekter for børn og unge, som måske kan udvikle sig og i bedste fald blive bæredygtige i sig selv. Det var blandt andet sådan, vi fik Gademusikerfestivalen, siger udvalgets næstformand Bente Hedegaard (S).

Hun slår dog fast, at det for at leve op til Svend Carlo Svenningsens ønske, kun skal være muligt for kulturprojekter i Grenaa by at få del i pengene.

De blå vil bruge arven ét sted

Men selvom Bente Hedegaard tilnærmelsesvis kan nå til enighed med SF's Aleksander Myrhøj om, hvordan arvekronerne kommer til mest mulig gavn, så er der også andre holdninger til, hvad pengene bør gå til. Mads Jensen fra Konservative har eksempelvis indstillet til, at arven udmøntes som et enkeltstående kunstværk i Grenaa i projektet Svend Carlos ånd, mens udvalgets formand Lars Østergaard (V) ønsker at bruge pengene på etableringen af et kunsthus i tilknytning til Pavillonen.

- Jeg kan ikke forstå, at der er en fraktion i udvalget, der efter min mening vil klatte pengene væk. Jeg ved godt, at der tidligere har været nogle puljer til kulturprojekter, som nu er forsvundet i besparelser, men jeg mener ikke, at man skal bruge den her arv til at dele penge ud, så de ender med at forsvinde i ingenting, siger Lars Østergaard.

Udvalgets formand mener derimod, at man ved at bruge hele arvesummen på etableringen af et kunsthus kan skabe et sted, som både kan ære Svend Carlo Svenningsen og give kulturen i Grenaa et tiltrængt løft.

- Vi mangler generelt noget kultur i vores kommune. Som det er nu, har vi ikke noget ordentligt sted at udstille hverken i Grenaa eller Norddjurs Kommune. Men med et kunsthus ved Pavillonen vil vi kunne tilbyde kunstnere nogle faciliteter, hvor de kan udstille deres værker og få dem eksponeret for en masse borgere, siger han.

En kamp op ad bakke

Bente Hedegaard køber ikke Lars Østergaards udmelding om, at Grenaa ikke har noget sted, hvor kunstnere kan udstille deres værker.

- Vi har da Bavnhøj Mølle, hvor der er udstillinger hele tiden, argumenterer hun.

Men Lars Østergaard mener ikke, at Bavnhøj Mølle kan anses for at være et alternativ til et kunsthus ved Pavillonen.

- Møllen er ganske udmærket til at udstille noget i. Men det er jo ikke lavet til kunsthus med de rigtige lysindfald og den slags, som kan tiltrække større navne. Desuden kommer der i Pavillonen rigtig mange mennesker, der ikke nødvendigvis kommer for kunsten, men som ved at blive eksponeret for kunsten forhåbentlig kan få øjnene op for den, siger han.

Udvalgsformanden ved dog godt, at det med det politiske flertal, der for nuværende er i Norddjurs Kommune, kan blive svært at få drømmen om et kunsthus opfyldt. Her er det nemlig Bente Hedegaard og Socialdemokratiet, der som udgangspunkt sidder med det længste strå.

Punktet om Svend Carlo Svenningsens arv og spørgsmålet om, hvordan den skal bruges, skal behandles af kommunalbestyrelsen på tirsdag.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Annonce