Annonce
Debat

Kommuneøkonomi - lex Brixtofte må blødgøres

Læserbrev: Forleden havde jeg et læserbrev her i avisen, hvor jeg opfordrer til, at det, jeg kalder lex Brixtofte, blødgøres.

I læserbrevet om lex Brixtofte henviser jeg til, at de kommunale muligheder for lån skal lempes, når det drejer sig om de meget store kommunale udviklingsprojekter. Det forholder sig nemlig sådan, at i tiden efter borgmester Brixtofte og Farum-skandalen har kommunernes lånemuligheder været pænt begrænsede.

Aktuelt betyder de kommunale låneregler, at Randers Kommune selv skal spare op til fjordforbindelser og andre større mange-million projekter. Det er urimeligt og svarer billedlig talt til, at vi borgere selv skal spare næsten det fulde beløb op, når drømmen om eget hus eller egen lejlighed skal realiseres. Det, tror jeg, ville være en svær øvelse for mange husholdninger.

Annonce

Blødgøres lex Brixtofte for en kommune som Randers, vil lempelsen være nyttig for vores velfærd, og det af to grunde.

For det første. Bedre kommunal låntagning til de større udviklingsprojekter vil frigive tiltrængte millionbeløb til aktuelle service- og velfærdsbehov. Det svarer billedlig talt til, at husholdninger får et større rådighedsbeløb til løbende forbrug, når de ikke tvinges til at spare fulde beløb op til eget hus.


Dem i børneværelset kommer også til at benytte anlagte veje og fjordforbindelser, når de er voksne.


For det andet. Hvis Randers Kommune gives bedre muligheder for investering i større udviklingsprojekter, øges vores fremtidige indbyggertal, antal virksomheder og dermed (skatte)indtægtsgrundlag. Bedre indtægtsgrundlag giver bedre service og velfærd på sigt for kommunens borgere. På samme måde, som lønforhøjelser giver husholdninger mulighed for højere forbrug og levestandard.

Nogle vil mene, at vi ved foreslåede lempelse af kommunale lånemuligheder overlader regningen i børneværelset. Husk på: Dem i børneværelset kommer også til at benytte anlagte veje og fjordforbindelser, når de er voksne. I øvrigt vil ovennævnte øgede indtægtsgrundlag måske kunne betale hele vej-regningen for børnene i deres voksenalder.

Summa summarum. Blødgøres lex Brixtofte, bliver der fremadrettet råd til mere velfærd og service - og aktuelt mangler der penge til velfærd hos os. Lige fra børnene, de handicappede, udsatte børn og voksne til ældreværelset samt til klima og natur.

NB. Den netop indgående aftale mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen, som er skuffende set fra kommunernes synsvinkel, gør vi lokale Radikales opråb om kommunernes lånemuligheder endnu mere aktuel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Aktivitetscenter Tirsdalen skaber glæde i Kristrup: Nu skal der pustes nyt liv i det oprindelige millionprojekt

Sport

Fra Mariager Fjord til OL i japansk farvand: Fie Udby har lagt smerter og tvivl bag sig i ny ambitiøs konstellation

Annonce