Annonce
Randers

Kommune minder forældre om rejseregler: - Husk isolation, hvis efterårsferien holdes i et orange land

Hvis familier rejser ud i efterårsferien til et orange land, skal børn og voksne i 14 dages corona-karantæne, lyder det fra Udenrigsministeriet. Genrefoto: Victoria Mørck Madsen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Det kan koste ekstra feriedage, hvis efterårsferien bliver holdt i et orange land, så skal børn og voksne nemlig i 14 dages corona-kanatæne, før de må komme tilbage i daginstitution og skole.

Kronjylland/Djursland: En af dagene ryger der en reminder fra Randers Kommune ud til alle forældre om, at der venter 14 dages corona-karantæne, hvis efterårsferien skal spenderes i et land, som er markeret som orange af Udenrigsministeriet. Orange betyder, at alle ikke-nødvendig rejser frarådes.

Vælger en familie at rejse et orange land, vil det udløse 14 dages corona-karantæne, før børn og voksne må komme tilbage i daginstitution eller skole.

Det er dog ikke sådan, at forældrene vil blive taget i forhør efter efterårsferien, lyder det fra Randers Kommunes direktør for børn og skole, Michael Maaløe:

Annonce


Vi har nogle gode forældre, der har fattet budskabet, og jeg vil blive meget overrasket, hvis nogle tager på ferie et i orange land og træner deres børn i at lyve om, at de har brugt deres efterårsferie hjemme på trampolinen i baghaven.

Michael Maaløe, direktør for skole og børn i Randers Kommune.


- Nej, det er ikke personalets opgave. Vi kommer ikke til at spørge folk, hvor de har været. Vi har nogle gode forældre, der har fattet budskabet, og jeg vil blive meget overrasket, hvis nogle tager på ferie et i orange land og træner deres børn i at lyve om, at de har brugt deres efterårsferie hjemme på trampolinen i baghaven, siger Michael Maaløe.

Bandet og svovlet

Han oplyser, at der hidtil ikke har været tilfælde, hvor situationen har krævet handling fra kommunens side.

- Der har været dialoger, hvor forældre har bandet og svovlet over det og været træt af det, men så har de overholdt reglerne. Jeg tror ikke, vi vil komme ud for at skulle gribe ind. Men vi kan  jo bedre se efter efterårsferien, hvordan det hele kommer til at gå, siger Michael Maaløe.

Det er ikke kun børn og forældre, der skal selv-isolere sig, hvis de kommer hjem fra et orange land. Det gælder naturligvis også kommunens ansatte og alle andre.

Selv har direktøren for børn og skole plan om at holde sin efterårsferie hjemme i baghaven.

Farvekoder

Udenrigsministeriet har kortlagt sikkerhedsniveauet ved at bruge fire farver: Grøn, gul, orange og rød.

Hvis dit rejsemål er grønt, opfordrer vi dig til at bruge din sunde fornuft og være opmærksom på samme måde, som du ville være det i Danmark.

Hvis dit rejsemål er gult, skal du være opmærksom på din personlige sikkerhed og huske at holde dig opdateret.

Hvis dit rejsemål er orange, bør du genoverveje, da vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser, da risiciene forbundet med rejser til disse steder er alvorlige.

Hvis dit rejsemål er rødt, bør du genoverveje, da vi fraråder alle rejser til dette rejsemål. Hvis du alligevel tager afsted, opfordrer vi dig til at søge professionel sikkerhedsrådgivning.

Et land kan have flere farver, da sikkerhedssituationen i et land kan variere betydeligt fra et område til et andet.

Hos Norddjurs Kommune vil skole- og dagtilbudschef  Lene Mehlsen Thomsen formentlig onsdag få lavet en fælles kommunikation, der sendes ud til lederne i institutionerne.

- Vi vil bede vores medarbejdere være opmærksomme på at få talt med forældrene om det. Vi har ikke, mig bekendt, stået i dilemmaer, hvor forældre ikke har overholdt reglerne, siger Lene Mehlsen Thomsen.

Annonce

Mail er sendt ud

I Syddjurs Kommune oplyser chef for børn og læring, Per Viggo Larsen, at der på medarbejderportalen ligger information om, hvordan man skal forholde sig.

- Og jeg har faktisk ikke hørt om nogle, hverken forældre eller ansatte, der ikke har fulgt reglerne. Jeg tror, folk er meget opmærksomme på det her. Det kan jo også komme til at koste dyrt, hvis ikke reglerne overholdes, siger Per Viggo Larsen.

I Favrskov Kommune fik ledere, medarbejdere og forældre før sommerferien en fælles om at følge de gældende rejseregler. Derudover er der lavet en opfølgning inden efterårsferien, som er gået til lederne i Favrskov Kommune, oplyser Anne Slot Birch, sekretariatet for børn og kultur.

Annonce

En gang til

I Mariagerfjord Kommune har dagtilbuds- og skolechef Berit B. Vinther tænkt sig at minde personalet om at rådgive forældrene om rejsereglerne.

- Når du nu lige spørger til det, så ville det faktisk give mening at gøre opmærksom på det igen. Vi havde jo fat i det op til sommerferien, men jeg tror, vi tager den en gang til, siger Berit B. Vinther, der melder om et enkelt tilfælde, hvor det var kommet kommunen for øre, at en familie ville gå imod reglerne.

- Men i sidste sekund ændrede familien holdning og rejste til et andet land. Vi har også stået i i en situation, hvor en medarbejder skulle boarde et fly til et land klokken 16.30 og rejsereglerne fra Udenrigsministeriet blev opdateret klokken 17.59, så måtte man lige tage bestik af, hvad der gjaldt, siger Berit B. Vinther, der tilføjer, at Mariagerfjord Kommune ikke har haft et eneste tilfælde af smittede børn eller medarbejdere i skoler og daginstitutioner.

- Og det tilskriver vi, at vi følger reglerne nøje, siger hun og krydser samtidig fingre for, at smitten fortsætter med at holde sig væk fra skoler og børnehaver.

Annonce

Egen regning

I de to ugers selv-isolation er det forældrenes eget ansvar at skaffe pasning. For personalet sker det for egen regning, at man skal isolere sig i 14 dage efter en rejse til lande, som Udenrigsministeriet har farvelagt orange og som Statens Serum Institut kalder et "karantæneland".

Normalt er en negativ covid-19-test ikke nok til at afbryde eller afkorte en karantæne eller selv-isolation efter en ikke-nødvendig rejse til et orange/karantæneland.

I de få tilfælde, hvor der er en anerkendelsesværdig grund til, at man rejser til et orange land, kan et barn dog få lov at komme tilbage i daginstitution eller skole, når familien efter hjemkomsten kan fremvise et negativt testresultat.

Fakta

De 14 dages karantæne/selv-isolering gælder, når man har rejst på en ikke-nødvendig rejse til et land, der er farvet orange på Udenrigsministeriets verdenskort eller som af Statens Serum Institut betegnes som et "karantæneland", hvis landet er orange på grund af smittetallene.

Nogle lande er orange på Udenrigsministeriets kort, fordi de har restriktioner på indrejse fra Danmark - eller for eksempel på grund af uroligheder eller krigslignende tilstande. Rejse til disse lande vil derfor ikke umiddelbart medføre krav om 14 dages karantæne efter hjemkomsten.

Er man i tvivl, kan man kigge på Udenrigsministeriets verdenskort. Kortet findes på ministeriets Rejseklar-app og på hjemmesiden https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/

Annonce
Randers For abonnenter

DFs byrådsmedlem vil ikke vaccineres mod covid-19: - Jeg er for ung til at agere forsøgsperson og vil ikke lade mig presse til at blive stukket

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Jyske Bank er tæt på at være klar til at rykke ind i sit nye, bæredygtige randersdomicil

Randers FC For abonnenter

Timing, ambitionsniveau og erstatninger? Søren Pedersen går i dybden med profilsalg

Randers

Corona-tiden har været god for Lillebjørn

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers

Alarm 112

Kedelig stigning i trafikken: Flere forsøgte at liste branderten hjem

Sport For abonnenter

Roser, nyopdagelse og oplagte punkter at forbedre: Ole Bitsch evaluerer testsejren mod Horsens

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Læserbrev

Derfor rammer Brian Mørk helt skævt

Randers

Borgmesterløfte: Plan for parkering er lige på trapperne - men ikke alle kan få en p-plads lige uden for døren

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Randers FC

Officielt: Randers FC sælger Greve

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers HK trak fra Horsens til sidst

Randers FC

Medie: Mathias Greve er til lægetjek i anden Superliga-klub

Annonce