Annonce
Randers

Kommunekredit har trukket tæppet væk under Hal 4

I oktober blev der taget første spadestik til Hal 4. Men nu er finansieringen væk. Arkivfoto: Lars Rasborg

Finansieringen af Hal 4 er væk. Konsekvensen kan blive, at Randers ikke får en ny multiarena. Nu skal bestyrelsen for den selvejende institution Randers Arena i gang med at finde et nyt økonomisk grundlag. Modstanderne af Hal 4 vejrer morgenluft.

Randers: Selv om der er taget første spadestik til den nye Hal 4 ved Randers Arena, og det første store arrangement er booket i 2019, så er det pludselig usikkert, om hallen bliver bygget. Kommunekredit har netop meddelt, at man ikke vil yde lånet på 35 millioner kroner, som man fik tilsagn om i 2016, og som Randers Kommune har stillet garanti for.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Der vil helt sikkert komme et juridisk efterspil, man kan ikke bare løbe fra en aftale, siger Torben Boldsen, der er formand for den selvejende institution Randers Idrætshaller.

Han påpeger, at Kommunekredit henholder sig til den skærpede konkurrencesituation for andre multiarenaer rundt omkring i landet.

- Jeg tror, det handler om, at Aarhus også vil bygge en multiarena. De er helt ligeglade med Randers.

- Vi kan blive nødt til at søge andre finansieringsmuligheder med den kommunegarati, vi har. I yderste konsekvens kan dette betyde, at vi ikke får en multiarena, siger Torben Boldsen.

- Jeg frygter at man nu vil sige, at vi underskrev kontrakter uden at have finansieringen på plads men det passer ikke, for det havde vi. Det er en fuldstændig normal procedure, at vi i 2016 fik et lån hos Kommunekredit med kommunegaranti, Og da vi så beder om at få frigivet pengene, siger de nej.

Vi kan blive nødt til at søge andre finansieringsmuligheder med den kommunegaranti vi har. I yderste konsekvens kan dette betyde, at vi ikke får en multiarena.

Torben Boldsen, formand for bestyrelsen for Randers Arena

Op i det nye byråd

Begrundelsen fra Kommunekredit er, at Kommunekredit alene kan yde lån til offentlige formål og til enheder, der indgår i den offentlige ikke-kommercielle, ikke-konkurrenceudsatte sektor.
I sit afslag anfører kommunekredit også den skærpede konkurrencesituation for konference- og eventfaciliteter. Her nævnes blandt andet byer/arenaer som Herning, Horsens, Aarhus samt Royal Arena i København.
Kommunekredit konkluderer: Der er således med de påtænkte konference- og eventfaciliteter i den nye Multiarena Randers en betydelig konkurrence. En konkurrence, der kun synes at blive intensiveret i de kommende år.
På denne baggrund vurderer Kommunekredit, at den nye hal ikke opererer inden for den offentlige ikke-konkurrenceudsatte sektor, hvorfor Kommunekredit ikke vil kunne yde lån hertil.
- Radikale Venstre i Randers Kommune mener, at Kommunekredits afslag gør, at Hal 4 må sættes på standby. Vi har nu en ny situation økonomisk, især med hensyn projektets risikoprofil, siger Mogens Nyholm, der er afgående formand for kultur- og fritidsudvalget.
- Når finansieringen ikke er på plads, kan kontrakter med entreprenører med flere ikke være underskrevet, det må være indlysende klart. Altså ingen erstatninger i sigte, konkluderer han. Mogens Nyholm vil nu foreslå på årets sidste byrådsmøde, at sagen tages op i det nye byråd, der tiltræder 1. januar 2018.

Annonce

Kontrakter skal overholdes

Torben Hansen (S), der tiltræder som borgmester 1. januar, påpeger, at den manglende finansiering er et anliggende for bestyrelsen for den selvejende institution, der driver Randers Arena.
- Vi må gå ud fra, at de får finanseringen på plads. Ellers har vi en ny situation, siger han.
Socialdemokratiet har sammen med andre partier og lister i byrådet været imod, at Hal 4 skal realiseres på nuværende tidspunkt.
- Men spillet er anderledes nu end for tre måneder siden, da der er lavet kontrakter. Dem er man forpligtiget til at overholde, siger Torben Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Randers

Skolens legeplads fyldt med glasskår: Skoleleder appellerer til forældre om at tage en snak med de unge

Randers FC For abonnenter

Thomasbergs ønsker til transfermarkedet: - Det er naturligt, at vi kigger på emner til den del af banen

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Annonce