Annonce
Østjylland

Kommunen: Gårdhave er ikke et opholdsareal

Sådan vil det planlagte nybyggeri i Sølystgade tage sig ud med altaner og tagterrasser direkte i skel til naboejendommen og dens gårdhave.Illustration: E+N Arkitektur
60 kvadratmeter brostensbelagt baggård bliver brugt som udeareal af beboere i Sølystgade 21. Men det er slet ikke et opholdsareal, skriver kommunens afdeling for Byggeri til byrådet, der i dag skal tage stilling til et planlagt nybyggeri, der blandt andet omfatter de 60 kvadratmeter i baggården.

AARHUS: Når byrådet i dag behandler en sag om et omstridt nybyggeri af en ejendom med otte små lejligheder i Sølystgade 21, sker det blandt andet på baggrund af et notat fra afdelingen for Byggeri, der slår fast, at et eksisterende opholdsareal slet ikke er et opholdsareal.

I notat skriver Byggeri, at der ikke bliver nedlagt eksisterende opholdsarealer i forbindelse med byggeprojektet. Om et i dag ubebygget areal på 60 kvadratmeter, som det er planen at bebygge, hedder det, at det ”fungerer som adgangsareal til indgange og cykelparkering og er ikke indrettet til udendørs ophold.”

Et kig indenfor afslører dog, at her er både havemøbler, blomsterkrukker og en parasol.

Annonce
Dette er ikke et opholdsareal for beboerne i ejendommen, slår kommunens afdeling for byggeri fast i en indstilling til byrådet. Den konklusion bygger ikke på, at en byggesagsbehandler har besigtiget området.Privatfoto

Beboer: Jo, det er et opholdsareal

- Området bliver i alle højeste grad brugt som opholdsareal af beboerne i forårs- og sommermånederne. Vi vil være meget kede af at miste det, siger Johnny Bach Madsen, der bor i stueetagen i hjørneejendommen Sølystgade 21, der ikke skal rives ned i forbindelse med byggeprojektet.

Og han fortsætter:

- Det er mit indtryk, at arealet har været brugt til ophold gennem en årrække. Så når kommunen skriver, at det ikke bliver brugt til ophold, vidner det vel bare om, at der aldrig har været en byggesagsbehandler nede for at se, hvordan her ser ud.

Bygger på bygherres oplysning

Så avisen spørger Luise Pape Rydahl, der er forvaltningschef for Plan, Byggeri og Miljø, hvordan afdelingen er nået frem til, at der ikke er tale om et opholdsareal.

- Det er fordi, vi har fået at vide af bygherre, at de 60 kvadratmeter ikke bliver brugt til ophold. Nu kan jeg forstå, at nogen mener noget andet. Derfor vil vi kontakte bygherre for at få afklaret spørgsmålet. Fra byrådet går byggesagen nok videre til teknisk udvalg, og så kan vi bringe en afklaring af spørgsmålet om de 60 kvadratmeter op der, siger hun.

- Vi vil blive meget kede af at miste vores opholdsareal, lyder det fra en af beboerne i Sølystgade 21, der undrer sig over, at kommunen ikke mener, der er tale om et opholdsareal.Privatfoto

Kommunen har ikke været der

Vil det sige, at I ikke i forbindelse med byggesagen har været på stedet for at vurdere forholdene i almindelighed?

- Nej, det har vi ikke. Vi vurderer fra sag til sag om der er behov for at se på området on location. Og som udgangspunkt tror vi på de oplysninger, vi får fra en bygherre. Det er også et spørgsmål om ressourcer, om vi skal tage ud og se på stedet, siger Luise Pape Rydahl og fortsætter:

- Vores vurdering er, at projektet lever op til kravene til udearealer. Vi har som krav, at man ikke må forringe eller fjerne opholdsarealer for det eksisterende byggeri. I dette projekt forbedrer man opholdsarealerne også for det eksisterende byggeri, fordi der kommer altaner på. Det er vores vurdering. I sidste ende er det en politisk beslutning, om man vil godkende projektet.

Det er hullet i husrækken her i Sølystgade, der skal lukkes med et byggeri i fire etager plus tagterrasser, hvis byrådet godkender det.Foto: Jens Thaysen

Et omstridt byggeprojekt

Byggeprojektet, som byrådet skal tage stilling til, indebærer, at en lille og lav ejendom skal rives ned, og at stort set hele matriklen skal bebygges helt ind til skel til naboejendommen, Sjællandsgade 67.

Når hele grunden bliver bebygget, kan der ikke laves opholdsarealer til beboerne i nybyggeriet på jorden. Opholdsarealerne bliver i stedet etableret i form af otte altaner og to tagterrasser i den 18 meter høje bagfacade – i skel mod Sjællandsgade 67 og med direkte kig ned i den ejendom og dens gårdhave.

Ejerne af Sjællandsgade 67 har protesteret mod såvel højden på nybyggeriet som mod, at dets altaner og tagterrasser i skel vil påføre dem urimeligt store gener i form af indkig i gårdhave og bolig.

Ligeledes er der kommet indsigelser mod byggeprojektet fra en lang række beboere i området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce