Annonce
Randers

Kommunen kan spare op til 14 millioner i varme

Borgmester Torben Hansen vil se de refundere varmepenge på bogen, før han begynder at bruge af dem. Foto: Annelene Petersen
Men borgmester Torben Hansen vil vente med at sætte adresse på refusionen af de ulovligt opkrævede Verdo-millioner.

Randers: Randers Kommune står til at spare mellem 11 og 14 millioner, når forsyningsselskabet Verdo Varme skal refundere de ulovligt opkrævede 235 millioner kroner fra perioden 2000-2005 via en nedsættelse af taksterne over en tre-årig periode.

Det viser beregninger, som forvaltningen lavet ud fra, hvor stort kommunens varmekøb var i 2018. Opgørelsen er dog forbundet med en væsentlig usikkerhed.

Hvad kommunen skal bruge de refunderede millioner til, er endnu uvist. SF har tidligere foreslået, at det samlede beløb på 235 millioner kroner skulle sættes i en ny fond, der skulle gå til fællesskabet i hele kommunen, men den løsning mente Forsyningstilsynet ikke var nogen god idé, fordi pengene skal komme varmekunderne til gode.

Borgmester Torben Hansens kommentar til, hvad pengene skal bruges til, er følgende:

- For den enkelte borger er det mange penge, men for kommunen er det ikke meget, når beløbet skal deles ud på skoler og børnehaver og så videre. Men jeg vil gerne se varmeregningen først, for det kan sagtens være, at den bliver dyrere. Priserne fluktuerer jo.

Et af punkterne på økonomiudvalgets møde tirsdag var sagen om tilbagebetalingen af de famøse 235 millioner. På baggrund af Forsyningstilsynets pålæg over for Verdo til at tilbageføre de mange millioner til forbrugerne, har kommunen, der er en stor kunde i selskabet, bedt det eksterne advokatfirma Energi & Miljø om at udarbejde et notat om sagen.

Af notatet fremgår det, at der var blevet flere spørgsmål til forvaltningen omkring kommunens rolle og handlemuligheder i sagen. I den forbindelse oplyses det, at det alene er Forsyningstilsynet, der er tilsynsmyndighed i forhold til prisfastsættelse og tilbagebetaling. Kommunens rolle at varetage almindelig planlægningsmæssige roller i forhold til Verdo, men har juridisk herudover alene en rolle i forhold til Verdo Varme som varmeaftager.

På mødet blev det vedtaget af indstille til byrådet, at orienteringen tages til efterretning.

Et andet punkt på mødet handlede om Verdos aftale med det Silkeborg-baserede Eniig om, at sidstnævnte overtager Verdos elnet i Randers og Hillerød, mens Verdo til gengæld køber Eniigs fjernvarmenet i Herning.

I forbindelse med salgssituation har Randers Kommune forkøbsret på aktierne i selskaberne på samme vilkår, som kan opnås ved salg til anden side.

Kommunen har ikke tænkt sig at bruge sin forkøbsret, mens økonomiudvalgte valgte at sende salget videre til byrådsmødet på mandag uden indstilling.

- Der er repræsentantskabsmøde i Verdo på fredag. Der afventer vi, hvad forbrugernes egne repræsentanter siger. Det er mest fair, siger Torben Hansen.

For den enkelte borger er det mange penge, men for kommunen er det ikke meget, når beløbet skal deles ud på skoler og børnehaver og så videre. Men jeg vil gerne se varmeregningen først, for det kan sagtens være, at den bliver dyrere. Priserne fluktuerer jo.

Torben Hansen (S), borgmester

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce