Annonce
Randers

Kommunen møder helt ny virkelighed under coronaen: Krisemøder over Skype får en supertanker til at vende

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt er i disse dage næsten alene på Laksetorvet, der normalt er arbejdssted for mange mennesker. Han deltager i møder med kriseledelsen af kommunen via Skype. Foto: Annelene Petersen
Kriseledelsen har taget over i Randers Kommune, der i øjeblikket ledes meget anderledes end normalt. Det er nødvendigt for at få de mange anvisninger og direktiver fra myndighederne ført ud i virkeligheden.
Annonce

Randers: Normalt er ledelsen af Randers Kommune et kludetæppe af opgaver, udfordringer og temaer, der skal drøftes og håndteres.

Lige nu er der én eneste ting på programmet - nemlig covid-19.

Og kommunen ledes af borgmester Torben Hansen sammen med kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt og vicedirektør Erik Mouritsen. De har en stab af fagpersoner, som er med, når strømmen af direktiver og nye anvisninger fra myndighederne skal omsættes til den kommunale virkelighed i Randers.

- Første gang, kriseledelsen trådte sammen, var tidligt torsdag morgen efter statsministerens tale onsdag 12. marts, fortæller borgmester Torben Hansen. Og siden har intet været det samme.

- Det her er på mange punkter historisk, siger han om situationen, hvor alle arbejder på at mindske risikoen for smitte med coronavirus, både blandt borgere og personale. Det er ikke tidligere sket, at kriseledelsen har taget tøjlerne. Men i øjeblikket er det en nødvendighed at handle meget hurtigt.

- Når Mette Frederiksen kommer på tv, så er kommunaldirektøren og jeg allerede begyndt at snakke sammen i telefonen om, hvordan vi håndterer de nye tiltag. Situationen er, at tingene flytter sig ekstremt hurtigt. Det, der ikke er en udfordring i dag, er det måske i morgen, siger Torben Hansen.

Han understreger, at borgernes sundhed er dét, som indsatsen handler om.

Byrådet bakker op om kriseledelsen, og det betyder virkelig meget i en tid med mange svære ledelsesudfordringer.

Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør

Annonce

Beslutninger skal hurtigt ud

Hverdagen er helt forandret, blandt andet er fysiske møder aflyst. Kriseledelsen mødes hver morgen - på Skype. Jesper Kaas Schmidt sidder stort set alene på Laksetorvet, der plejer at vrimle med mennesker. De andre mødedeltagere sidder hjemme eller i hvert fald på et andet kontor. På morgenmødet tages der bestik af dagens opgaver, og hvem der skal løse dem. Udgangspunktet er myndighedernes anvisninger. Men det er op til kommunerne, hvordan de vil implementere dem.

- For eksempel i forhold til nødpasning, hvor vi skulle tage stilling til, hvem der skulle have tilbuddet, siger Jesper Kaas Schmidt. Det er op til forældrene selv i Randers at vurdere, om de opfylder kriterierne for at få deres børn passet i institution.

Han nævner genbrugsstationerne som et eksempel på, at de beslutninger der træffes, hurtigt kan blive lavet om, når myndighederne strammer kravene.

- I starten holdt vi genbrugsstationerne åbne, men de blev et stort udflugtsmål for randrusianerne, siger Jesper Kaas Schmidt.

Nu er det kun erhvervslivet, der kan aflevere affald på genbrugsstationerne.

Ledelsen er meget topstyret, beslutninger meldes hurtigt ud, og tilbagemeldingerne kommer i en lind strøm.

Annonce

En supertanker vendes

For kriseledelsen er det af stor betydning, at borgerne i Randers bliver så godt informerede som muligt om, hvordan de skal forholde sig til små og store problemstillinger i forbindelse med corona-krisen.

Derfor blev den kommunale kommunikationsafdeling straks efter 12. marts udvidet til at omfatte i alt 15 medarbejdere.

- Det gik hurtigt med at blive klar, fortæller kommunikationschef Karen Balling Radmer, der er en del af krisestaben.

Opgaven går blandt andet ud på at formidle de oplysninger, som de enkelte forvaltninger mener er vigtige for borgerne.

- Hele omstillingen fra almindelig kommunal drift til kriseledelse er jo som at få en supertanker til at skifte kurs. Men det er gået meget stærkt, siger Karen Balling Radmer.

- Jeg er positivt overrasket over, hvor hurtigt det er gået, siger Torben Hansen.

Sådan ledes kommunen

Kriseledelsen i Randers Kommune består af borgmester Torben Hansen, kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt og vicekommunaldirektør Erik Mouritsen

Krisestaben består af Lene Jensen, omsorgschef, Pia Ravnsbæk Bjærge, sygeplejefaglig leder, Maria Schou, personale – og udviklingschef, sekretariatschef Michael Kielsgaard Engelskbæk og Karen Balling Radmer, kommunikationschef.

Krisedriften varetages i kriseberedskaber under hver direktør – for eksempel er børn- og skoledirektør leder af krisestaben i Børn og Skole.

Annonce

Jobbank kan hjælpe

Opgaven er lige nu at sikre, at der er medarbejdere til at løse opgaverne alle steder.

- Vi mærker en begyndende tendens til, at der er mangel på medarbejdere på grund af sygdom, men det er ikke noget, der er til fare for driften, siger Jesper Kaas Schmidt. Han påpeger, at kommunen ikke mangler værnemidler til medarbejderne.

- En af de opgaver, som kommunikationsafdelingen har løst, er at lave en video, der fortæller, hvordan værnemidler bruges korrekt, så vi sikrer vores medarbejdere, og så der ikke bruges flere værnemidler end nødvendigt, siger Karen Balling Radmer.

Randers samarbejder med andre kommuner om at sikre forsyninger af masker, handsker og lignende.

I den kommende tid er det muligt, at kommunale medarbejdere vil blive sat til at løse opgaver på andre arbejdspladser, end de normalt er tilknyttet. En jobbank er ved at samle borgere, der gerne vil yde en indsats, hvis det kommer til at knibe med kommunale ressourcer.

En af opgaverne for krisestaben bliver inden længe at klæde disse vikarer fagligt på til udfordringerne.

Annonce

Så længe det er nødvendigt

Alle politiske møder er aflyst, men Torben Hansen og Jesper Kaas Schmidt holder jævnligt Skype-møder med gruppeformændene om situationen.

- Byrådet bakker op om kriseledelsen, og det betyder virkelig meget i en tid med mange svære ledelsesudfordringer, siger Jesper Kaas Schmidt.

Hvor længe, kommunen skal ledes på denne måde, er der ingen der ved. Det kommer an på, hvornår regeringen slækker på kravene og begynder at åbne op for mere normale tilstande.

- Vi fortsætter, så længe det er nødvendigt, siger Torben Hansen.

Men der kommer en tid bagefter, hvor der skal trækkes på alle gode kræfter for at få gang i samfundshjulene igen.

- Jeg gør mig mange tanker om fremtiden, siger Torben Hansen.

Kriseledelsen og krisestaben er allerede nu i gang med at drøfte og overveje, hvad der kan gøres for at skubbe på for at få væksten i erhvervslivet og de lokale butikker op igen og for at få ledighedstallene ned.

Lige nu handler det om at købe lokalt og støtte dér, hvor man kan, lyder det fra Torben Hansen og Jesper Kaas Schmidt. De har begge, på grund af deres mildt sagt specielle arbejdssituation, gjort flittigt brug af de mange restauranter, der i øjeblikket tilbyder takeaway-mad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Sport For abonnenter

Status på de lokale hold: Coronaudsættelse i Hornbæk, spøjs talentstime og flot comeback i kortfest

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce