Annonce
Randers

Kommunen vil sprede budskabet om mulighederne for økonomisk hjælp til alle flygtninge

Randers Kommune kickstarter nu indsatsen med at sikre, at alle herboende udlændinge informeres om mulighederne for at få økonomisk hjælp til dels at rejse tilbage til det oprindelige hjemland, dels til at starte en ny tilværelse i landet. Arkivfoto: Linda Kastrup/Scanpix
Indsatsen har været udfordret af coronapandemien og dens følger, men nu kickstarter Randers Kommune indsatsen med at sikre, at alle flygtninge, herboende udlændinge eller danskere med dobbelt statsborgerskab kender til mulighederne for økonomisk hjælp og rådgivning, hvis de ønsker at vende tilbage til det oprindelige hjemland.

Randers: Formanden for beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune, Ellen Petersen (S), understreger, at der udelukkende er tale om at sikre, at herboende udlændinge kender til mulighederne for repatriering, altså at vende tilbage til det tidligere hjemland.

- Jeg er godt klar over, at nogen vil mene, at øvelsen går ud på eller i hvert bør handle om at overtale flest muligt til at rejse. Sådan er det ikke i min optik. For mig handler det om, at alle skal have kendskab til deres rettigheder og muligheder, siger Ellen Petersen.

Hun taler om repatrieringsordningen, som indeholder et økonomisk tilskud til flygtninge, herboende udlændinge og danske statsborgere med dobbelt statsborgerskab, som frivilligt ønsker at vende tilbage til deres tidligere hjemland.

Annonce

- Ordningen er frivillig og skal sikre den bedst mulige vejledning til borgere, som overvejer at vende tilbage. Randers Kommunes fortsatte fokus på ordningen er vigtig for, at kendskabet til ordningens reelle muligheder når ud til borgere, som har et ønske om repatriering, siger Ellen Petersen.

Corona udfordrer

Corona-nedlukningerne har det seneste års tid gjort det vanskeligt at sikre, at de rigtige fik kendskab til repatrieringsordningen. Udfordringen har først og fremmest været at nå de borgere, som ikke er i jævnlig kontakt med Jobcenter Randers, hvor de automatisk vil blive præsenteret for mulighederne for repatriering. Dem forstærker man nu indsatsen for at nå.


Jeg er godt klar over, at nogen vil mene, at øvelsen går ud på eller i hvert bør handle om at overtale flest muligt til at rejse. Sådan er det ikke i min optik. For mig handler det om, at alle skal have kendskab til deres rettigheder og muligheder.

Ellen Petersen, formand for beskæftigelsesudvalget (S)


- Situationen med corona har været en udfordring for vores opsøgende indsats for at sprede budskabet om repatriering. Vores mål for 2021 er at kickstarte indsatsen for at gøre opmærksom på ordningen for at sikre den bedst mulige vejledning til borgere, som overvejer at vende tilbage til deres tidligere hjemland, og som vi ikke i dag er i kontakt med, siger Kim Fogh Rasmussen, der er leder af repatrieringsindsatsen i Randers.

Satser for støtte ved repatriering

Rejseudgifter: En enkeltbillet til hjemlandet eller det tidligere opholdsland. I helt særlige tilfælde kan kommunen bevillige en returbillet til en ledsager, hvis det drejer sig om ældre, syge og helbredsmæssigt svage personer.

Udgifter på højst 31.836 kr. pr. person til transport af personlige ejendele eller hjælp til udgifter til køb af personligt bohave på 31.836 kr. pr. person.

Hjælp til etablering i hjemlandet /det tidligere opholdsland (udbetales i to dele): 144.900 kr. per voksen over 18 år (der udbetales 57.959 kr. ved udrejsen og 86.941 kr. efter 1 år i hjemlandet). 44.193 kr. per barn (der udbetales 17.677 kr. ved udrejsen og 26.516 kr. efter 1 år i hjemlandet).

Indkøb og transport af erhvervsudstyr (op til 16.775 kr. per voksen samt op til 21.665 kr. til transport).

Transport af erhvervsudstyr, som den, der vender hjem, allerede ejer (op til 16.775 kr.).

Udgifter til sygeforsikring til personer, der er fyldt 18 år på op til 8.118 kr. pr. år i op til 4 år - eller alternativt – når sygesikring ikke eller kun vanskeligt kan tegnes i hjemlandet eller det tidligere opholdsland– udbetaling af op til 8.118 kr. pr. år i op til 4 år til dækning af behandlingsudgifter. Denne støtte bevilliges hvis der ikke er et fungerende offentligt sundhedsvæsen i hjemlandet.

DRC Dansk Flygtningehjælp har fået til opgave at rådgive kommunen om de konkrete forhold omkring sygeforsikring i det pågældende land og for den individuelle ansøger.

Udgifter til nødvendig medbragt lægeordineret medicin til højst 1 års forbrug.

Udgifter til medbragte personlige medicinske hjælpemidler (op til 7.080 kr.) og til nødvendige vaccinationer.

Udgifter til skolegang til skolesøgende børn, der på tidspunktet for repatrieringen er fyldt 5 år, på 541 kr. om måneden pr. barn i op til 4 år, dog højst indtil det fyldte 16 år.

Støtte til anskaffelse af rejsedokumenter på 10.612 kr. pr. person.

Annonce

Ambassadør

I foråret 2020 ansatte Randers Kommune for midler fra Satspuljen en repatrierings-ambassadør, Anna Iversen, i en to-årig periode. Hun fortæller, at der trods corona har været behandlet flere sager om repatriering.

- Det har været en bred vifte af folk fra eksempelvis Iran, Congo, Columbia, Tyrkiet, som har valgt at tage imod tilbuddet. Også flere ældre bosniere, som har været i Danmark siden starten af 1990'erne, har gjort brug af ordningen. Vores forhåbning er, at vi kan få ordningen bredt ud, så flest mulige personer, som er omfattet af muligheden for repatriering, kommer til at kende til den, siger Anna Iversen.

I alt takkede 10 personer i Randers Kommune i 2020 ja til at vende tilbage til hjemlandet med en pose penge. Året før var det otte, 14 i 2018, 15 i 2017 og fem i 2016.

På landsplan blev 349 personer repatrieret i 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC

Nedtælling til pokalfinale: Husk at følge med, når vi går live med Ralf Pedersen

Randers FC For abonnenter

Tre pokaltitler, DM-sølv og 15 år på førsteholdet i Freja: Bankmanden fyldte trofækontoen helt op

Annonce