Annonce
Østjylland

Kommuner kæmper med genåbning: Kortere skoledage, udebørnehave og skoletjenester i spil

Kommunerne arbejder på højtryk for at finde løsninger på genåbningen af daginstitutioner og de yngre skoleklasser efter påsken. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I alle oplandskommuner er man i fuld gang med at gøre klar til genåbning efter påske, men meget afhænger af de nærmere retningslinjer fra sundhedsmyndighederne.
Annonce

Norddjurs/Favrskov/Mariagerfjord: Som i resten af landet, er man i alle af oplandskommunerne, ved at gøre klar til åbningen af daginstitutioner, dagplejere og skoleklasser.

I Mariagerfjord Kommune meldte man tirsdag middag ud til alle forældre på Aula og Family (kommunens intranet for skoler og dagtilbud, red.), at man arbejder på højtryk for at planlægge, hvordan en tilbagevenden rent praktisk kan ske, så den bliver tryg og sikker for både børn og medarbejdere.

- Vi venter på mere præcise retningslinjer, så vi ved, hvordan vi skal arbejde fremad, og vi bestræber os på at kunne være klar til at genåbne 15. april, men jeg tør ikke sige, om vi bliver klar, siger dagtilbuds- og skolechef Berit B. Vinther.

Hun forklarer, at der er forskellige vilkår og udfordringer, alt efter om der er tale om daginstitution, dagpleje eller skole.

- Dagplejeområdet er nok det, der først kommer i en normal gænge, for her er der ikke så mange børn og matriklen er velkendt, siger hun og peger på, at eksempelvis kommunens grundskoler, der går til og med 6. klassetrin, bliver udfordrede.

- Her vil 80 procent af børnene vende tilbage, så her skal vi finde ud af, hvordan vi rent fysisk sørger for nok plads, siger Berit B. Vinther.

Annonce

Tempoet er afgørende

I Mariagerfjord Kommune har man erfaring med både udeskole i Arden og skovbørnehavelignende institutioner, så der er viden at trække på.

For kommunen handler det nu om at få lagt det rigtige tempo i genåbningen.

- Vi skal ikke være hverken for hurtige eller for nølende - men der er en balancekunst og en disciplin, vi ikke har prøvet før, siger hun og tilføjer, at kommunen vil være i tæt dialog med både forældre, ledere og medarbejdere.

- Forældrene vil få besked via Aula og Family, så snart vi kan melde mere konkret ud, siger hun.

Annonce

Udebørnehave og kortere skoledage

I Favrskov Kommune er der også travlt. Direktør for Børn og Kultur, Rasmus Møller, forudser nogle intensive dage.

- Vi åbner fra 15/4, men måske skal nogle matrikler have yderligere et par dage, før de er klar. Det vigtigste er, at det er sundhedsfagligt forsvarligt, siger Rasmus Møller.

Han fortæller, at åbningen for de mindre børn var et af de scenarier, som kommunen var forberedt på, så der var blevet tænkt nogle tanker omkring det.

- Vi kigger selvfølgelig på de fysiske rammer, men vi har lyttet os til fra myndighederne, at det bliver udendørs så meget som muligt, så forældrene skal forberede sig på, at det bliver ude-børnehave for en periode og dermed en anden pædagogisk dag, siger Rasmus Møller.

Det betyder også, at der kigges på konkrete forhold, så som hvor mange børn, der er plads til indendørs, og om der er nok borde-bænke-sæt at spise ved.

Derudover skal der også ses på muligheden for at kalde personale tilbage fra den tvungne ferie, de er sendt på.

Rasmus Møller oplyser, at der i skoleregi kan blive tale om, at eleverne får en kortere skoledag og længere tid i SFO, og at man måske kommer til at dele klasserne op.

I lighed med de andre kommuner venter man i Favrskov Kommune også på yderligere retningslinjer fra myndighederne.

- Det har vi brug for, og vi vil gerne have klare statslige meldinger omkring det sundhedsfaglige. Så skal vi nok selv finde de fleksible, pædagogiske løsninger, siger Rasmus Møller.

Annonce

Ønsker tydelige udmeldinger

Samme medling lyder fra Norddjurs Kommune. Her håber skole- og dagtilbudschef, Lene Mehlsen Thomsen, ligeledes, at udmeldingerne fra sundhedsmyndighederne bliver utvetydige.

- Vi vil gerne have, at myndighederne gør det klart og tydeligt, hvad der er forsvarligt, så vi kan "oversætte" det og skabe tryghed og minimere smitterisikoen, men samtidig må der også gerne være plads til lokale løsninger, siger skole- og dagtilbudschefen.

Hun er tirsdag ved at danne sig et overblik over situationen og er i dialog med lederne på kommunens skoler og daginstitutioner, men hun venter spændt på udmeldingerne fra sundhedsmyndighederne, for før de kommer, kan man ikke komme så meget videre.

- De centrale udmeldinger er helt afgørende for, hvilke krav der skal stilles til personale, forældre og børn, siger skole- og dagtilbudschefen og fortæller, at man de kommende dage bliver meget klogere på, hvordan genåbningen af kommunens skoler og institutioner kommer til at foregå.

- I dag og i morgen regner vi med at komme længere ned i tragten, siger hun.

Udover at tale med de relevante ledere, skal hun også i dialog med fagforbundene (BUPL, FOA og DLF) og det politiske niveau i kommunen.

Annonce

Naturskole og skoletjeneste i spil

Rent konkret skal der kigges på, hvordan rammerne er i de forskellige institutioner, og her er Norddjurs Kommune godt stillet, fortæller Lene Mehlsen Thomsen.

- Vi er heldige, for vi har nogle gode fysiske rammer og god plads de fleste steder, og det giver også noget luft, at udskolingseleverne ikke skal tilbage, siger hun, men peger på, at der er enkelte institutioner, som opmærksomheden er rettet mod.

Ifølge skole- og dagtilbudschefen bliver der fokus på udeliv, når der genåbnes. Andre muligheder, der kan komme i spil, er at møde ind andre steder end normalt og gøre brug af eksempelvis skoletjeneste og Naturskolen.

- Det handler om at være kreativ, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce