1. juli 2020 trådte nye regler i kraft for kørsel i København, Frederiksberg, Aalborg, Aarhus og Odense. I de såkaldte miljøzoner blev det forbudt at køre med dieseldrevne varebiler, der er fra før 2007, ikke har noget partikelfilter og vejer op til 3,5 ton. Fra 1. juli 2022 strammes skruen til at gælde dieseldrevne varebiler indregistreret før 1. januar 2012, og i juli 2025 får man kun lov til at køre i dieseldrevne varebiler i miljøzonerne, hvis de er blevet indregistreret før 1. september 2016.
Dertil kommer, at Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune i 2019 besluttede at skærpe miljøkravene til kommunens leverandører. I første omgang er virksomheder med små køretøjer under 3,5 ton, såsom dem, elektrikere, vinduespudsere og låsesmede kører i, blevet mødt med kravet om at køre i grønne biler, og i år gælder det for eksempel, at 50 procent af leverancerne inden for elektrikerfaget skal ske med grønne biler - det vil sige enten i el-, biogas-, brint- eller hybridbiler. Om to år, i 2023, er det hele 90 procent af elektrikerydelserne, der skal ske i grønne biler.
Ved at skærpe miljøkravene til leverandørernes køretøjer skønner kommunen at få en besparelse på op til 1000 ton CO2 i år, hvilket svarer til en reduktion på 5-15 procent af CO2-udslippet fra vare- og tjenesteydelser til Københavns Kommune.
Derudover håber kommunen, at kravene vil betyde, at varer og tjenesteydelser leveret til andre kunder i byen vil blive leveret grønt, da kommunens leverandører også kører ud til andre kunder.
Op på cyklen
I Aarhus Kommune har man længe været bevidst om, at det var en god idé at skrue ned for forureningen, og i 2008 besluttede Aarhus Byråd, at kommunen skulle være CO2-neutral i 2030. Det betyder blandt andet, at kommunens leverandører skal levere fossilfrit eller emissionsfrit i 2030.
I kommunen har de dog ikke lavet så faste regler for leverandørkørslen som i Københavns Kommune, da man i Aarhus tager højde for, hvor meget kørslen fylder i selve opgaven. Kommunen nævner i Grøn Transportplan, som så dagens lys i 2019, at håndværkerydelser ikke vil blive mødt af grønne krav i udbuddene, men til gengæld forpligter håndværkerne sig til at være en del af forsøgsprojekter med grøn kørsel i Aarhus Midtby. Nogle af de forsøgsprojekter er allerede gået i gang. Det gælder blandt andet i forhold til energimærkning, gennemgang af brandalarmeringsudstyr og brug af vvs’ere og elektrikere, fortæller Anette Juhl Winther, indkøbs- og udbudschef i Aarhus Kommune.
- Når der skal laves energimærkninger, så gælder det, at al transport inden for Ringgaden (centrum, red.) foregår på el-løbehul, og strømmen, løbehjulene kører på, er grøn strøm. Det er et initiativ, som allerede er blevet implementeret. Derudover er der en lovpligtig gennemgang af kommunens brandalarmeringsudstyr. Her skal transporten til udstyret foregå på elcykler eller almindelige cykler, når det igen er inden for Ringgaden, siger Anette Juhl Winther og tilføjer, at der lige nu er ved at blive lagt sidste hånd på noget materiale, som gerne skulle få nogle af de vvs’ere og elektrikere, som kommunen bruger, over på ladcykler.
- Udfordringen på håndværkerområdet er ofte, at der er nogle materialer, som skal transporteres, og det kan være svært at bede håndværkerne om lige at smide nogle planker eller andet på cyklen. Derfor er vi ved at finde en løsning, som handler om, at der kan køre en enkelt bil rundt i centrum og sætte materialer af, hvor de skal bruges, så den cyklende håndværker kan komme til det.
Bjarke Roed-Frederiksen, chefkonsulent ved SMVdanmarkDet er rigtig fint, at kommunerne har fokus på den grønne omstilling, men vi er lidt bekymrede i forhold til de kommunale udbud, da det ofte er meget detaljerede krav, der bliver stillet i dem. Mange detaljerede krav giver praktiske udfordringer for vores medlemmer, som jo er små og mellemstore virksomheder.
Det kan også være svært at bede håndværkere om at cykle rundt i hele Aarhus, hvorfor det kun er inden for Ringgaden, at de bliver bedt om at skifte de fire hjule ud med to.
- Vi har et kuperet terræn i Aarhus, og det må vi selvfølgelig tage hensyn til. Men jeg vil samtidig sige, at idéen med at sætte sig på cyklen breder sig. Vi kan se, at selvom firmaerne ikke har opgaver i midtbyen, så sætter de sig op på cyklen alligevel. Det bliver vi jo voldsomt begejstrede for. Vi kan godt sige, at der er medvind på cykelstierne i forhold til de her initiativer og leverandørernes villighed til at prøve dem af. Det gør det sjovt for både dem og os at arbejde med, når det ikke er noget, vi skal tvinge igennem, siger Anette Juhl Winther og tilføjer, at kommunen vil rulle de grønne tiltag yderligere ud, når de nuværende kontrakter udløber.
Så gerne CO2-afgift
I SMVdanmark, en erhvervsorganisation for små og mellemstore virksomheder, bakker man op om den grønne omstilling, men kunne godt tænke sig, at der blev indført en generel CO2-afgift i stedet for, at der blev udarbejdet specifikke miljøkrav til kommunernes leverandører.
Det fortæller Bjarke Roed-Frederiksen, chefkonsulent ved SMVdanmark:
- Det er rigtigt fint, at kommunerne har fokus på den grønne omstilling, men vi er lidt bekymrede i forhold til de kommunale udbud, da det ofte er meget detaljerede krav, der bliver stillet i dem. Mange detaljerede krav giver praktiske udfordringer for vores medlemmer, som jo er små og mellemstore virksomheder. Jo flere flere krav der er, jo sværere er det for de mindre virksomheder at gøre sig gældende.
- De store virksomheder har hele afdelinger, der arbejder med at byde ind på offentlige opgaver, men det kan være svært i en lille virksomhed, som hele tiden skal have fokus på driften, også at have tid til at reagere på og byde ind på et udbud med mange specifikke krav. Samtidig skal de også kunne holde øje med og dokumentere, hvor grønne de er i virksomhederne.
- Derfor er vores ønske, indtil vi får en CO2-afgift, at kravene i de kommunale udbud er simple, enkle og veldefinerede.
Grøn kørsel
I 2020 kørte der 380.175 varebiler rundt på de danske veje. 897 af dem var el-varebiler.
Er man ikke interesseret i at køre i en grøn varebil, men vil holde fast i sin dieseldrevne varebil, skal den have et partikelfilter monteret og registreres i Digital Motorregistrering for at køre i de store byers miljøzoner.
Fra 1. juli 2020, hvor de nye regler vedrørende grøn kørsel i miljøzonerne trådte i kraft, til juni i år, blev der delt 11.000 bøder ud til ejere af varebiler for ulovlig kørsel i miljøzoner. Dermed stod varebilerne for 95 procent af samtlige bøder.