Annonce
Randers

Kommuner vil lave ny opmåling af Gudenåen

Der er brug for nye opmålinger af Gudenåen i forbindelse med, at kommuerne vil udarbejde et nyt regulativ for vedligeholdelsen af vandløbet, som ofte løber over sine bredder. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen.
Der skal laves nye regler for Gudenåen. Det nuværende regulativ er 20 år gammelt, og ifølge kommunerne langs vandløbet har det "visse mangler og mangler entydighed". Men kommunerne afviser kritik fra Bæredygtigt Landbrug og fastholder, at de vil regulere Gudenå efter de gamle regler, indtil de nye er klar.
Annonce

Randers/Favrskov: Organisationen Bæredygtigt Landbrug har sendt kommunerne langs Gudenå en rapport og et skarpt angreb på deres vedligeholdelse af åen. Og i et svar skriver Randers, Favrskov, Viborg og Silkeborg Kommuner, at de "medgiver, at det gældende regulativ fra 2000 har visse mangler og mangler entydighed".

Bæredygtigt Landbrug har fået en privat konsulent med ekspertise i vandets bevægelser til at udarbejde en rapport om Gudenåen, og på den baggrund udtaler organisationen en kras kritik af de nuværende regler, som stammer fra år 2000: "Regulering og vedligehold af Gudenåen foregår på et forkert grundlag. Og ikke nok med det: Oversvømmelserne langs Danmarks længste vandløb er vedtaget politisk i år 2000". Det fremgår af en pressemeddelse fra Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup.

I svaret fra de fire kommuner slår de fast, "at det er kommunernes opfattelse, at regulativet fra 2000 er gyldigt og dermed er det grundlag, som kommunerne skal administrere efter."

Annonce

Nye målinger

Men kommunerne skriver også, at der er problemer med regulativet fra 2000, og at de er i gang med at lave et ny regulativ. Det arbejde blev påbegyndt i 2010 og er endnu ikke afsluttet. Processen er langvarig, fordi der skal opnås politik enighed i alle fire kommuner om vedligeholdelsen af vandløbet.

Kommunerne er dog nået til den foreløbige konklusion, at der bør fastlægges nye bestemmelser ud fra de faktiske forhold. Og det indebærer blandt andet, at kommunerne i år vil lave nye opmålinger for entydigt at kunne beskrive åens vandføringsevne. Åen blev målt op i 2009-2010 og i 2015 på en delstrækning i forbindelse med udarbejdelsen af det nye regulativ, men de målinger kan ikke bruges til noget i dag.

Bæredygtigt Landbrug har kvitteret fra kommunernes svarskrivelse med at fastholde, "at 2000 regulativet for Gudenå mellem Silkeborg og Randers indeholder afgørende retlige mangler. "

Organisationens direktør Hans Aarestrup tilføjer over for Randers Amtsavis, at Bæredygtigt Landbrug ikke har mulighed for at lægge sag an mod kommunerne, og at det derfor vil være op til de forskellige laug med interesser i Gudenå at gøre det:

- Vi forsyner dem med et fagligt grundlag, de kan gå videre med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce