Annonce
Erhverv

Kommunikation i krigs- og krisetid: Systematics forsvarssystemer skelner ven fra fjende og skaber overblik

- Det er sjovt at have været med hele vejen og derfor have set transformationen fra at være et firma med et eneste produkt til de mange, vi har i dag. Det er helt fantastisk, fortæller Tage Lund, der fik sin første ansættelse i Systematic tilbage i 1991. Foto: Axel Schütt
Systematics it-systemer til forsvaret er til for at give soldater overblik i en kaotisk situation. Men systemet kan andet og mere end kommunikere under krig. Det har it-firmaet for alvor fået øjnene op for i de senere år, hvor ny software baseret på forsvarssystemerne både bruges til at skabe tryghed i offshoreindustrien og overblik over Covid-19 i udlandet.

Aarhus: Krig er kaos.

Men selv i kaos skal soldater kunne kende forskel på ven og fjende. Det er afgørende, ikke mindst for at vinde krigen, men også for at undgå tab af menneskeliv.

Derfor er det vigtigt, at de øverstbefalende i hovedkvarteret såvel som soldaterne på jorden, i kampvogne, ombord på krigsskibe og i kampfly kan kommunikere klart og tydeligt med hinanden og dele livsvigtig information over store afstande med deres allierede styrker.

Netop det er Systematic, hvis de selv skal sige det, eksperter i. Lige siden it-firmaet blev grundlagt tilbage i 1985, har hovedbestanddelen af forretningen været baseret på at skabe funktionelt software til forsvaret, der lader soldater kommunikere klart og tydeligt med hinanden på tværs afstand, værn og nationalitet.

- Hvis man virkelig skal pege på en af de ting, som gør vores produkter helt unikke, så er det, at vi er nogle af de bedste i verden til at kommunikere i militærprotokoller, som er godkendte og anerkendte i NATO, så vi kan udveksle data. Det er ekstremt vigtigt. Og det bliver mere og mere vigtigt, for der er jo ikke ret mange lande i dag, der går ud i en konflikt alene. De skal jo samarbejde, understreger 56-årige Tage Lund, der som senior salgsingeniør sammen med Systematics øvrige sælgere står salget af software til forsvaret.

Annonce
Systematics forsvarssystem Sitaware skaber overblik over egne og andres styrker i en kaotisk krigssituation. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Ingen vådeskud i sigte

Tage Lund har været ansat i Systematic, siden han i 1991 blev færdiguddannet datamatiker. Med undtagelse af en kort periode på fire år, hvor han søgte nye udfordringer, har han fulgt firmaet i tykt og tyndt.

Han har derfor et indgående kendskab til både forsvarssystemet Iris, som er hele grundlaget for, at Systematic blev skabt som virksomhed, og Sitaware, der er firmaets andet store forsvarssystem, som sammen med Iris bliver brugt i store dele af NATO, herunder i USA, Tyskland, England og selvfølgelig Danmark.

Iris er som udgangspunkt et sikret kommunikationssystem, der helt simpelt lader styrker i et land tale med egne eller andres styrker på tværs af store afstande gennem strukturerede beskeder formuleret i et militært kodesprog, der ikke giver mulighed for misforståelser hos modtageren. Mens Sitaware er et mere komplekst sikret kommando-kontrol-system, der udover kommunikation også giver styrkerne et situationsoverblik, hvor de kan se egne såvel som andre soldater på et virtuelt kort, samt giver dem mulighed for at dele tanker og planer med hinanden, så alle parter har et konstant overblik over, hvordan situationen udvikler sig.

- Det første, der sker i en krig eller i en konflikt er, at der er stor forvirring. Folk ved ikke lige, hvor de er henne, og så ser de et eller andet ude i terrænet og tænker: ”Gud, det er fjenden” og så skyder de, fordi de er i en virkelig stresset situation. Det er desværre, hvad der sker. Men med vores system kan man dele sin position, så alle ved, hvor alle er, forklarer Tage Lund.

- Så det øger sikkerheden for ens egne styrker, når man er ude på missioner, tilføjer han.

Taler samme sprog

Forsvarssystemerne står i dag for størstedelen af Systematics omsætning, og med en omsætning, der i året 18/19 rundede lige over en milliard danske kroner, er det ikke småpenge, der er tale om.

- Mange NATO-lande har jo købt vores systemer. Selv Tyskland har også købt det. Og når jeg lægger vægt på det, er det fordi, de store lande typisk har det med at være meget protektionistiske (beskyttende, red.) omkring deres egen industri, og derfor helst vil have deres egne systemer produceret lokalt, siger Tage Lund, der fortæller, at også det amerikanske forsvar for lidt over tre år siden indgik deres første store kontrakt med Systematic.

Og det er der særligt én god grund til.

- Siden firmaet startede har vi fokuseret på, at alt software, vi laver til militæret, skal være det man kalder interoperativt. Det vil sige, at softwaren skal kunne samarbejde med andre systemer. Og det har vi gjort ved at implementere militærprotokoller, som egentligt i bund og grund bare er en måde at snakke sammen på, forklarer Tage Lund og uddyber:

- Så vi er i princippet ligeglade med, om andre har vores system. Vi vil selvfølgelig gerne have en kontrakt. Men hvis de har systemer i Frankrig, der snakker i de samme protokoller, kan man stadig sende beskeder til dem gennem vores software.

Netop det så USA som en stor fordel.

- Det gav dem jo nogle muligheder i forhold til, når de skulle samarbejde i NATO med andre lande, siger Tage Lund.

Derudover har systemerne også to andre fordele, som falder i god jord i forsvarsindustrien.

Overblik til søs

For det første kan systemerne tages i brug med det samme, hvilket er væsentligt, da udbudsrunder i forsvarsindustrien ofte tager lang tid, og behovet for produktet derfor er stort.

For det andet er systemerne åbne, hvilket betyder, at kunden har mulighed for selv at lave tilretninger og justeringer i systemet og dermed skabe arbejdspladser lokalt.

- Politisk set duer det internt i et land ikke, at man sender alle pengene ud af landet til et udenlandsk softwarefirma. Der er det bedre, hvis man kan fortælle, at man har købt softwaren og samtidig sikret arbejdspladser i landet, forklarer Tage Lund.

Særligt det, at systemet er åbent, har i øvrigt også skabt nye muligheder i markedet for firmaet.

Blandt andet har vindmølleindustrien, herunder Ørsted (tidligere DONG Energy, red.), Danmarks største energiselskab, og det svenske statsejede elektricitetsselskab Vattenfall, fået øjnene op for en nyudviklet udgave af Sitaware, der også kan skabe overblik over deres ansatte til søs under arbejdet i havvindmølleparkerne.

- Når de bygger de her store offshore vindmølleparker, så er der en utrolig stor sikkerhed omkring det, når man sejler ud og arbejder derude. Så selskaberne skal vide, hvor deres folk er, og derfor bruger de vores system til både at planlægge ruter, men også til at finde folk, hvis nogen har brug for hjælp, fordi vores system tracker, hvor de er, forklarer Tage Lund og fortsætter:

- Så de bruger vores software til at styrke sikkerheden og have styr på, hvad der sker derude.

Også den nuværende Covid-19-situation har vist, hvad Sitawares åbne system kan bruges til.

For eksempel har kommando-kontrol-systemet fået helt ny betydning for militæret i New Zealand og Irland, der blandt har brugt systemet til at skabe overblik over hospitalskapaciteten i forbindelse med pandemi-udbruddet.

Et spørgsmål om fremtiden

- I New Zealand og Irland er militæret meget inde over med at hjælpe. Blandt andet tager de sig af helikopterflyvninger af syge, hvor de koordinerer hvem, der skal transporteres hvorhen, og det kræver, at de har styr på kapaciteten på hospitalerne, siger Tage Lund og tilføjer: - Derfor skal de have et nogenlunde overblik over hvilke hospitaler, der kan tage imod patienterne, og den slags information har de faktisk integreret ind i vores system.

Med erfaringerne derfra in mente har Systematic herhjemme også tilbudt den danske regering at bidrage med Covid-19 håndteringen.

Helt konkret har virksomheden tilbudt National Operativ Stab (NOST) en kombination af deres Sitawaresystem og et system, der hedder Columna Flow Capacity, som de udbyder på sundhedsområdet til at skabe overblik over alt fra mandskab til sengepladser og værnemidler i forbindelse med den nuværende pandemi. Men ønsket derfra var i stedet et system, der kan skabe overblik over kapaciteten i de nuværende Testcenter Danmark-telte, der nu og fremover skal bruges til at teste den del af befolkningen, der af egen læge bliver henvist til testcentrene.

- Nogle telte vil i nogle uger måske være helt vildt belastet, mens andre telte nærmest ikke bliver brugt. Og her det tanken, at vores system skal give dem et overblik, så koordinatorerne kan agere og forøge bemandingen eller flytte rundt på patientbookningerne, hvis det bliver nødvendigt, fortæller Tage Lund, der understreger, at systemet endnu er under udvikling.

Der er med andre ord mange veje at gå for firmaet. Og netop det er da også noget af det, som it-firmaet vil bruge fremtiden til at afsøge.

- Der er faktisk mange områder, hvor man kan udbygge med nye moduler eller nye retninger. Og det regner jeg da også med skal tegne fremtiden, siger Tage Lund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Annonce