Annonce
Randers

Koncert-premiere uden risiko for coronasmitte

Et samlet Randers Kammerorkester, længe før coronakrisen satter en stopper for aktiviteterne, er her rykket udendørs, udelukkende for fotografens skyld. Arkivfoto: Mark Dyer
Komponisten Peter Schmidt Bruun har skrevet et coronaværk til Randers Kammerorkester. Det er en hyldest til foråret, skrevet på et mørkt bagtæppe. Urpremiere torsdag i cyberspace

Randers: I et trængt kulturliv viser kreativiteten og opfindsomheden sig. Vi har fået andre måder at mødes på. Film og koncerter opleves gennem bilruden - og i Randers er Randers Kammerorkesters musikere ved at lægge sidste hånd på et spritnyt værk "Magnificat i maj", der efter urpremieren på torsdag vil stå til evig tid - i cyberspace.

Det er her, det hele foregår uden risiko for coronavirus-smitte. De medvirkende orkestermedlemmer sidder derhjemme og indspiller bid for bid, og optager det på telefon eller webcamera, mens orkesterchef David Riddell klipper og klistrer de mange lydfiler sammen.

Musikken er skrevet på rekordtid af komponisten Peter Schmidt Bruun, der havde fået i opdrag at komponere musik, der relaterer sig til den mærkelige coronatid, vi står midt i. Og han var ikke sen til at gribe et digt af den britiske forfatter Gerard Manley Hopkins, der skriver om den dobbelthed af vintermelankoli og forårskådhed, foråret bringer med sig.

Fuglene synger, træerne springer ud, blomster skyder op af jorden, mens bevidsthedren om coronadød og -angst holder os i et jerngreb. Det er denne dobbelthed, der kommer til udtryk i Bruuns coronamusik.

Annonce

Hurtig på tasterne

Orkesterchef David Riddell er efterhånden ved at få erfaring i at levere musik på coronaens betingelser.

For et par uger siden kunne man opleve orkestrets familiekoncert "Den sure dirigent" efter samme recept som "Magnificat i maj". Den gang var det musikeren og tegneren Carl Quist Møller, der tegnede og fortalte, mens musikerne spille hjemmefra og blev klippet sammen af David Riddell til et færdigt musikstykke.

Og der er en helt bevidst strategi med at bestille ny musik i stedet for at hive lidt Mozart eller Strauss frem, så længe coronaen bestemmer, om der må afholdes koncert med publikum eller ej.

- Musikbranchen er hårdt presset. Vi vil gerne vise, at vi kan gå nye veje, men også gerne investere i samfundet og i de mennesker, der arbejder freelance, som komponister jo gør, siger David Riddell, der samtidig kan holde sine musikere i gang med inspirerende opgaver.

Og der var ikke langt fra ide til handling.

- Vi vidste, at vi skulle have fat i en komponist, der kunne arbejde hurtigt. Derfor faldt valget på Peter Bruun, siger orkesterchefen, der således har valgt at sætte et særligt musikalsk aftryk på en underlig tid, som sent bliver glemt.

Det færdige resultat af hjemme-indspilningerne får urpremiere torsdag på kammerorkestrets hjemmeside, på YouTube og Facebook.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Randers HK For abonnenter

Randers HK-spillere ender med en pause på mere end fire måneder: Klubben er trukket i arbejdstøjet

Annonce