Annonce
Østjylland

Koncerterne skaber en fælles identitet

<p>Sødisbakke Husorkester. Fra Venstre: Keld Jensen, Kenan Kayatuz, Svend Eeg, Kresten Skjøtt og Niels Bonnerup. Peter Mason forlod scenen, da holdet havde sunget Lars Lilholts klassiker »Kald det kærlighed«. Foto: Pia Pagaard M. Madsen</p>

Medlemmerne i Sødisbakkes Husorkester får langt mere end bare et musikalsk udbytte ud af deltagelsen i bostedets musiktilbud, fortæller musikterapeut.

Annonce
I de seneste dage har der traditionen tro været fest og glade dage på »Sødisbakke« i Mariager. Det socialpædagogiske botilbud har nemlig for niende år i træk fejret sin egen »mini-sølundsfestival« for udviklingshæmmede.
Kresten Skjøtt (th) behøver sjældent at skele til mappen med sangene i Sødisbakke Husorkesters repetoire . Han kan stort set alle sammen udenad. Foto: Pia Pagaard M. Madsen
Under festivalen har Sødisbakkes beboere og tilfarende fra nær og fjern kunnet opleve store navne som Jacob Haugaard, Klaus & Servants Soloshow, Creedence Clearwater Repeated, Kandis, Rock Nalle og L.I.G.A optræde i det store telt på pladsen.
Entertainer Jacob Haugaard deltog for syvende gang som konferencier ved Sødisbakke Festival. Her bringer han som altid liv og glade dage til dansegulvet i det store telt. Foto: Pia Pagaard M. Madsen
Samtidig har der i festivalens lille telt været kulturelle oplevelser af en lidt anden kaliber. Her har festivaldeltagerne blandt andet kunnet opleve en gudstjeneste ved sognepræst Cicilie Poulsen, en cirkusworkshop og ikke mindst den årligt tilbagevendende koncert med Sødisbakkes Husorkester.
Der var en forrygende interesse for at købe t-shirts med Sødisbakkes logo og listen over de optrædende blandt dette års Sødisbakke Festival-deltagere. Foto: Pia Pagaard M. Madsen
I spidsen for husorkesteret står Svend Eeg og Anne Koch-Mikkelsen, der er ansat som musikterapeuter på Sødisbakke.
Annonce

Optræder på fast basis

Igennem de sidste fire års tid har de to terapeuter hver onsdag sunget og spillet kendte danske sange sammen med en gruppe Sødisbakke-beboere. Beboerne optræder desuden for beboere og personale på bostedet syv gange om året: Seks gange ved arrangementet Anderledes Fredag og én gang til Sødisbakke Festival.
Husorkestret er som udgangspunkt frit tilgængeligt for alle interesserede beboere på Sødisbakke. Ved dette års festival bestod holdet dog af Peter Mason på sang, Kenan Kayatuz på sang, Keld Jensen på trommer og Kresten Skjøtt på sang. Herudover var der Svend Eeg, som sang og spillede på guitar, mens kollegaen Niels Bonnerup spillede på klaver.
Annonce

Ud af osteklokken

Sødisbakkes Husorkester blev i sin tid etableret, fordi én af bostedets beboere viste en ualmindelig stor interesse for sang og musik.
Den beboer er Kresten Skjøtt. I dag har han boet på Sødisbakke i 13 år, og i de sidste fire har han altså været fast inventar i orkestret.
»Jeg har altid været god til at synge. Jeg synes det er sjovt, og jeg kan alle sangene,« fortæller Kresten om årsagen til, at han har lyst til at bruge tid på at spille med fire
Og den udtalelse bliver bekræftet af Sødisbakkes Husorkesters ene tovholder, Svend Eeg.
»Kresten er faktisk rigtig dygtig. Rent musikalsk har han en masse ressourcer, som kommer til deres ret og som bliver vedligeholdt eller ligefrem udviklet med hans deltagelse i orkestret,« siger Svend Eeg og forklarer, at Sødisbakkes Husorkester er blevet lidt af et lyspunkt i hverdagen for Kresten Skjøtt
»Før vi startede husorkestret, havde han en tendens til at tilbringe al sin tid med at sidde på sit værelse og ryge cigaretter. Men det har ændret sig, efter at vi er begyndt at optræde for de andre beboere og personalet. Det er næsten lige meget, hvor dårligt Kresten har det. Uanset hvor ondt han har haft i kroppen eller i sindet i løbet af dagen, så kommer han stort set altid, når husorkesteret samles. Musikken har i dét tilfælde en helbredende og befordrende indvirkning på hans humør og fysiske formåen,« siger musikterapeuten.
Annonce

Identitet og anerkendelse

Det er dog ikke kun Kresten Skjøtt, der har ændret sin adfærd i en positiv retning efter hans indtræden i Sødisbakkes Husorkester. Alle deltagerne har nemlig oplevet, at der er sket en massiv ændring i deres dagligdag.
»Vi snakker meget om vores optrædener. Næsten hver gang vi mødes i husorkestret, vil især Kenan og Kresten gerne vide, hvornår vi skal optræde igen.
De tænder virkelig på tanken om, at det er os, der spiller for publikum. Dét, at vi har en kommende koncert, vi arbejder hen imod sammen, har en stor betydning i den her sammenhæng. Det er med til at skabe en fælles identitet, et fælles mål og gode venskaber i gruppen, som vi måske ellers ikke er så vant til at se,« fortæller Svend Eeg.
Desuden har der også været en anden følgevirkning af Sødisbakkes Husorkesters faste optrædener. For når medlemmerne af husorkestret bevæger sig rundt i terrænet på bostedet, så oplever de, at folk er begyndt at komme hen og rose dem for deres koncerter til Anderledes Fredag og den årlige festival.
»De får ros for, hvor gode de er til at synge eller spille på trommer, og det giver dem en identitet og en anerkendelse, som kun er med til at give dem mere blod på tanden i forhold til musikken,« siger Svend Eeg.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Anden testrunde i Randers FC efter coronaramt cheftræner: Lettelse på Viborgvej

Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce