Annonce
Randers

Konflikt om kontanter i bussen: Forslag om at få chaufførerne med til bords

Et nyt fællesforum med repræsentanter fra Midttrafik, fra busselskaberne og fra chaufførerne skal laves, mener Mads Nikolajsen, der er bestyrelsesmedlem i Midttrafik. Der har været ballade over, at chaufførerne ikke føler sig hørt i Midttrafiks forsøg på at få genindført kontantbetaling i busserne i disse coronasmittetider. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen
Nu melder et bestyrelsesmedlem i Midttrafik sig med et forslag midt i den konflikt, som genindførelse af kontantbetaling i busserne under coronakrisen, har skabt. Mads Nikolajsen foreslår, at der skal dannes et nyt forum, hvor chaufførerne sidder med til bords.
Annonce

Randers: Et fællesforum, hvor der både er repræsentanter fra Midttrafik, fra arbejdsgiver-side i busselskaberne og fra chauffør-side. Det foreslår bestyrelsesmedlem i Midttrafik Mads Nikolajsen (SF) nu i den ophedede debat, der har været siden forbrugerombudsmanden har indskærpet, at det er et lovkrav, at man kan betale med kontanter i offentlige transportmidler.

Chaufførerne føler sig ikke sikre, når de skal tage mod kontanter, der kan være potentielle smittespredere af coronavirus. Og både deres fagforening og deres tillidsmand har i denne avis udtrykt et ønske om at manden på gulvet, eller rettere manden og kvinden bag rattet, bliver hørt, før beslutningerne tages hen over hovedet på dem.

- Jeg må nok skuffe chaufførerne med, at vi er nødt til at genoptage kontantbetalingen. Det skal vi fremover kunne håndtere. Men jeg vil mene, at for at chaufførerne kan føle sig så trygge som muligt, så vil det være en god idé med et fællesforum, hvor vi også har chaufførerne med. De vil også kunne sige noget om, hvordan forskellige løsninger virker i busserne. For der er ingen enkelt løsning på det her, siger Mads Nikolajsen.

Annonce

Jævnlige coronatest

Desuden vil Mads Nikolajsen gerne have belyst om det er muligt, at buschaufførerne på jævnlig basis kan blive testet for coronasmitte, når de for eksempel opholder sig i garagen.

- De mødes jo en eller to gange i løbet af en arbejdsdag, og så kunne det være i alles interesse, at de blev testet. Det har jeg bedt om at få undersøgt, om det er muligt, siger Mads Nikolajsen.

Og endnu et redskab blev taget i brug i kampen for at stoppe spredningen af coronasmitten i fredags, da Sundhedsstyrelsen  gik ud med en anbefaling om, at kunderne i offentlige transportmidler i myldretiden anvender mundbind.

- Vi skal tage mundbind med, vi skal ikke bruge det fast, men når der er trængsel, og man er tæt på hinanden. Det er en god måde at følge op på, at stadig flere vender tilbage til den kollektive trafik. Jeg tror, at vi på den måde både kan understøtte at folk bruger bus, bane og skib igen også efter sommerferien, uden at smitte og risiko øges væsentligt, lyder det fra Mads Nikolajsen.

Annonce

Glæde hos 3F

Forslaget om et fællesforum reagerer Jens Kristian Laursen, formand for transportgruppen hos buschaufførernes fagforening, 3F, med glæde på.


Det er da superpositivt, og netop dét, vi har efterspurgt.

Jens Kristian Laursen, 3F Randers


- Det er da superpositivt, og netop dét, vi har efterspurgt. Hvor er det dejligt, at der bliver lyttet til os, siger Jens Kristian Laursen.

Han hilser også coronatest blandt chaufførerne velkommen.

- Det har vi også snakket om kunne være et plus. Chaufførerne skal frivilligt kunne lade sig teste, og så måske igen om ti dage, og atter ti dage efter i en periode på en måned, for eksempel. På den måde kan vi jo se, om der sker den stigning i smitten, som vi frygter ved kontantbetalingen, eller om det er os, der er over-nervøse, siger Jens Kristian Laursen, der også finder det nye tiltag med at kunderne anbefales at bære mundbind i myldretiden for et skridt i den rigtige retning.

- Helst så vi, at det var et krav, når man skal tage bussen, men det her hjælper da lidt, siger han.

Annonce

Drop kontantbetalingen

Allerhelst havde 3F set, at kontantbetalingen droppes helt, lyder det fra både 3F Randers og 3F Søhøjlandet i en pressemeddelelse underskrevet af Jens Kristian Laursen og Bettina Mortensen, der er faglig sekretær i 3F Søhøjlandet.

De reagerer på Midttrafiks udmelding om, at fra på torsdag 6. august bliver det igen muligt at benytte kontanter i busserne.

- Selve det med kontantsalg er chaufførerne og 3F meget imod. Det gambler med vores medlemmers helbred og skal stoppes, inden det overhovedet er kommet i gang. For os i 3F er der ingen tvivl: Buschaufførernes helbred og arbejdsmiljø kommer før forbrugernes ret til at bruge kontanter. Pengene bør ikke koste liv eller helbred. Og hvis trafikselskaberne ellers ville, ja, så kunne de, sammen med busselskaberne og 3F, have gjort en fælles front for at få kontanterne helt ud af busserne, mener Jens Kristian Laursen og Bettina Mortensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Randers FC For abonnenter

Tilbagevendt Tosin skal slippes løs: - God nyhed med ekstra frihed

Randers FC

Randers FC møder mestrene: Helvedet i Herning, formationsforvirring og bud på startopstillingen

Annonce