Annonce
Østjylland

Konservative vinder borgmesterposten i Favrskov efter kanonvalg

Konservative Lars Storgaard fra Ulstrup er ny borgmester i Favrskov Kommune. Bag ham ses Eva Damsgaard fra Dansk Folkeparti, der er med til at støtte op om det borgerlige flertal. Foto: Jesper Rehmeier.
Lars Storgaard er ny borgmester i Favrskov. Efter næsten et døgns intense forhandlinger pegede pilen på den konservative veteran, som erstatter den tidligere borgmester, socialdemokraten Nils Borring. Der forelå ellers en aftale mellem de to, men den blev kasseret, da Lars Storgaard kunne samle et borgerligt flertal.

FAVRSKOV: Lars Storgaard fra Konservative er ny borgmester i Favrskov.

Det står klart efter et dramatisk forløb med intense forhandlinger, som resulterede i at Favrskov blev en af de sidste kommuner i landet, der fandt sin borgmester.

Spændingen blev forløst præcis 19.30 i Hammel. Her trådte den nuværende politiassistent Lars Storgaard frem med sin nye viceborgmester Birgit Liin (V), og satte ord på det seneste døgns store overraskelse.

Annonce

- Da valgkampen startede spurgte alle, hvem jeg ville pege på som borgmester. Nu skal jeg selv sidde i stolen, siger Lars Storgaard til Stiften.

- Jeg havde slet ikke set den komme. Tre eller fire mandater var ønsketænkning. Nu har vi seks. Men vi er klar. Og vi glæder os.

Troede ikke selv på posten

Da valgets overraskende resultater indløb i går, var det ikke givet, at Lars Storgaard ville blive borgmester. Det troede han ikke engang selv.

Hans første indskydelse var at pege på Socialdemokratiets siddende borgmester Nils Borring, og det var den indskydelse, han handlede først på, da han ankom til nattens forhandlinger i InSide i Hammel.

- Jeg fortalte Nils Borring, at han kunne regne med mig. Men så udviklede tingene sig hurtigt. Vi fik jo seks mandater, og da de borgerlige partier så ville bakke op om mig som borgmester, så vidste jeg, at vi var nødt til at gå den vej.

Den besked gav Lars Storgaard videre til Nils Borring i nat, og det overraskede socialdemokraten voldsomt. Han var under indtryk af, at der forelå en aftale, og derfor forlod han forhandlingerne med en slet skjult skuffet mine.

- Du må spørge Lars Storgaard, hvad der sker. Jeg ved det ikke, sagde den snart tidligere borgmester, da han overlod forhandlingerne til de borgerlige partier.

Annonce

Håndsrækning til slagne S

Herefter pågik der natten over ‘benhårde forhandlinger’, som Lars Storgaard kaldte det.

De fortsatte, efter et kort hvil, da solen stod op igen onsdag. I sidste ende pegede pilen på Lars Storgaard, selvom hans parti kun er det næststørste i Favrskov.

Socialdemokratiet er fortsat størst, og det vil den den kommende konservative borgmester gerne anerkende.

- Socialdemokratiet ér det største parti og Nils Borring har fået flest personlige stemmer. Det vil vi gerne anerkende og imødekomme, og jeg håber, at han vil være med i en bred konstituering.

Derfor er Socialdemokratiet blevet tilbudt fire formandsposter i kommunens udvalg.

- Jeg håber, at han vil tolke det som en håndsrækning, forklarer Lars Storgaard. Han understreger, at han har haft et godt samarbejde med Nils Borring, og han håber, at det kan fortsætte i fremtiden.

Birgit Liin bliver viceborgmester, og hendes parti Venstre får desuden formandsposter i to udvalg, Børne- og Skoleudvalget samt Kultur- og Fritidsudvalget. Foto: Jesper Rehmeier.
Annonce

Viceborgmester fra Venstre

Ved sin side får Lars Storgaard ny viceborgmester, Birgit Liin fra Venstre.

Hun stillede oprindeligt op som hovedudfordrer til Nils Borring, men efter gårsdagens sløje valgresultat, hvor Venstre fik ét mandat mindre end Konservative, har hun peget på Lars Storgaard som borgmester.

Jeg havde for få mandater og personlige stemmer til at blive borgmester. Så der var ikke så meget at diskutere, siger hun.

Det på trods, så er hun tilfreds med resultatet.

- Jeg havde ikke forventet resultatet, men jeg havde håbet det. Og jeg er tilfreds med forhandlingsresultatet.

- Da vi erfarede, at vi havde et borgerligt flertal, så gjaldt det om at få borgmesterposten på blå hænder. Om det så blev Lars Storgaard eller jeg var mindre vigtigt, og det er lykkes.

Selve konstitueringen er endnu ikke på plads. Den må vente til i morgen, og måske endnu længere, forklarer Niels Christian Selchau-Mark, nyvalgt byrådsmedlem for de Konservative.

Det nye byråd i Favrskov

Socialdemokratiet Nils Borring, Isabell Friis Madsen, Erling Kvist Andersen, Rikke Randrup Skåning, Lone Boye, Søren Gade, Kristoffer Merrild, Grethe Villadsen, Maria Degn

Radikale Venstre Torben Christensen

Konservative Lars Storgaard, Mette Nøhr, Charlotte Green,Niels Chr. Selchau-Mark, Rene Schneider, Anne-Sophie Schjønning Eriksen

SF Søren Frandsen

Dansk Folkeparti Eva Damsgaard

Nye Borgerlige Erling Høj Sørensen

Venstre Birgit Liin, Morten Bang, Flemming Nørgaard, Thomas Storm, Simon Buus Olsen

Enhedslisten Thake Fogh Cordt

Annonce
Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Opdateret: Broslagsmål endte med at skille Kjærsgaard fra de konservative - dermed er det også et farvel til vigtige poster

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Regeringen beder ikke andre om at forsøge at genskabe sms'er

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Erhverv

Jeanne glæder sig til at hente sit nyeste køb hjem fra grænsen: En lyserød truckerdrøm er gået i opfyldelse

Randers

Flytning af lyntestcenter i Randers skaber jubel blandt podere: Rykker ind i varmen på Falckstationen

Boligsalget slår sidste år flere uger inden årsskiftet

Randers

Politisk julebombe: Christina Kjærsgaard forlader Konservative og bliver byrådsmedlem for Østbroen

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Julemænd på motorcykler mødt af smil og vink: Se videoen af de festlige fyre, som spredte glæde og larm på regionshospitalet

Annonce