Annonce
Østjylland

Korsang skal styrke patienters trivsel

Mariagerfjord Kommune vil nu tilbyde korsang for KOL-patienter, som man blandt andet også gør det i Greve Kommune. Arkivfoto

Udvalget for kultur og fritid har i denne uge bevilliget 110.000 kroner til korsang for KOL-patienter i Mariagerfjord Kommune.

Annonce

KOL-patienter i Mariagerfjord får i 2016 mulighed for at deltage i ugentlig korsang til gavn for krop og sjæl.

Det er resultatet efter et møde i udvalget for kultur og fritid tidligere på ugen, hvor politikerne gav deres fulde opbakning til et forslag, som er udarbejdet i et samarbejde mellem fagenheden og Mariagerfjord Kulturskole. Det indbragte forslag indebar to forskellige løsningsmuligheder for et tilbud om korsang for KOL-patienter i Mariagerfjord Kommune. En billig løsning med korundervisning hver anden uge til 75.000 kroner og en dyrere løsning med undervisning på ugentlig basis til 110.000 kroner.

Formand i udvalget for kultur og fritid Jørgen Pontoppidan (V) var forud for udvalgsmødet meget i tvivl om, hvordan hans politiske kolleger ville reagere på de to løsningsmuligheder. Men da det kom til stykket, var der overhovedet ingen betænkeligheder blandt politikerne.

»Jeg var faktisk lidt spændt på, hvordan de ville tage imod det. Men alle gav udtryk for, at det var et knaldgodt forslag, og at det selvfølgelig skulle være den største pakke med ugentlig korsang, der skulle vælges. I den sag kunne alt lade sig gøre,« siger Jørgen Pontoppidan, der som sangelsker glæder sig enormt over sine kollegers opbakning til det indbragte forslag, der nu kommer til at køre som projekt året ud.

Som optakt til forslaget, som politikerne altså nu har godkendt, har Kulturskolen og fagenheden i kultur og fritid skelet til andre kommuner, hvor der også er etableret kor til KOL-patienter. Blandt andet i Greve, hvor man har haft stor succes med initiativet.

En evaluering af tilbuddet om KOL-kor i Greve viser, at deltagere i KOL-kor ikke bare får det bedre rent fysisk, men at korsang til en vis grad også styrker deres trivsel og velvære. Ud af 38 deltagere har 31 KOL-korsangere bekræftet, at de har fået øget selvtillid af deltagelsen i korsang. Desuden har 35 ud af de 38 deltagere også deltaget i sociale aktiviteter med de øvrige kor-deltagere uden for de faste øvegange.

»Vi synes, at sang og musik skal bredes ud til så mange som muligt. Og når man så oven i købet kan gå ind og sige, at der også er en sundhedsmæssig effekt i form af, at man får en bedre vejrtrækning, et mere socialt liv og højere livskvalitet, så kan man vel ikke rigtig argumentere imod sådan et initiativ,« siger Jørgen Pontoppidan.

Og den betragtning er Finn Svit, som er kulturskoleleder ved Mariagerfjord Kulturskole, enig i:

»Når man hører om, hvordan korsang har øget KOL-patienters trivsel så markant, at de i højere grad kan klare sig selv uden hjælp, så er der jo ikke noget at sige til, at sådan en idé nyder opbakning. For os i Mariagerfjord Kulturskole er udtrykket 'sund sjæl i sundt legeme' helt centralt, og derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu kan bidrage til det arbejde,« siger han.

Det bliver dermed Finn Svit og hans medarbejdere, der i samarbejde med sundhed og omsorg i Mariagerfjord Kommune skal skabe nogle gode rammer og en god kontakt til de af kommunens KOL-patienter, der kunne have interesse i at deltage i korundervisningen.

Mariagerfjord Kulturskole håber at kunne være klar til at afvikle den første undervisningstime for KOL-kor senest 1. marts. Det er endnu ikke besluttet, hvor eller hvornår den ugentlige undervisning skal foregå.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce