Annonce
Indland

Kort: Betaler du mere i skat end dine venner?

På kortet nede i artiklen kan du klikke dig rundt mellem kommunerne og sammenligne kommuneskatten. Grafik: Kirstin Egekvist.

Blandt de 30 kommuner i Danmark, som har den laveste skatteprocent, ligger de 21 i hovedstadsområdet. Samtidig bruger kommunerne dér flere penge på service end provinskommunerne.

I Gentofte Kommune slipper borgerne med at betale 21,76 procent i skat til kommunen, når man lægger indkomstskat og grundskyld sammen. Langelænderne til gengæld må slippe hele 27,34 procent. Det viser Økonomi- og Indenrigsministeriets kommunale nøgletal for det såkaldte beskatningsniveau i procent.

Og der er langt fra top til bund.

I kroner og øre betyder skatteforskellen mellem de to kommuner i et tænkt eksempel, at hr. Hansen, som tjener 30.000 kr og bor i Gentofte, betaler 1700 kroner mindre i skat om måneden end hr. Nielsen på Langeland, som tjener det samme. Om året løber forskellen op i flere end 20.000 kr.

Klik dig rundt på kortet for at se skatten i din kommune

Annonce

Splittet Danmark

Forskellen mellem Gentofte og Langeland er blot ét blandt mange eksempler på, at det rent skattemæssigt er mere fordelagtigt at have adresse i hovedstaden og Nordsjælland end i for eksempel Nordjylland, på Djursland eller Fyn. Tegner man skatteprocenterne i landets Kommuner op på et kort, vil man få et tydeligt billede af, at kommunerne i og omkring hovedstaden generelt har en lavere skatteprocent end resten af landet.Det billede har man også noteret sig hos Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA).- Hovedstadskommunerne har et lavere skatteniveau end provinskommunerne, medgiver professor Kurt Houlberg.

- Og når man ser på udligningssystemet, er det vigtigt både at kigge på skat og på service.

Annonce

Bedre service

Når man taler om service i forhold til landets kommuner, handler det om den service, kommunerne leverer til borgerne. De tre vigtigste serviceområder, som også udgør de største poster på kommunebudgetterne, er folkeskolerne, ældreplejen og dagtilbud til børn. På alle tre områder bruger hovedstadsområdet i gennemsnit flere penge pr. borger end provinskommunerne. Det kan der være to forklaringer på, mener Kurt Houlberg:

- Når nogle kommuner bruger flere penge på ét serviceområde - f.eks. folkeskolen - end andre, så kan det være udtryk for bedre service eller manglende effektivitet.

I den enkelte kommune er det kommunalbestyrelsen, der fastsætter, hvor høj eller lav skatten skal være inden for de begrænsninger, som skattestoppet sætter.

Men skatten kan kun blive så lav, som kommunens økonomi tillader. For kommunen skal fortsat have råd til at drive skoler, børnehaver og plejehjem samt betale alle kontanthjælpsmodtagere og pensionister deres månedlige ydelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC

Pokalfinale er mere end hæder og ære: Europæisk millionregn kan vente Randers FC

Randers FC

Nedtælling til pokalfinale: Husk at følge med, når vi går live med Ralf Pedersen

Annonce