Annonce
Østjylland

Koster millioner: Universitetets store plantesamling skal digitaliseres

I en gul bygning i Universitetsparken opbevarer Aarhus Universitet omkring 750.000 sammenpressede og tørrede planter. Nu skal hele herbariet, som det hedder, scannes og digitaliseres.  Foto: Axel Schütt
I en bygning i Universitetsparken opmagasineres 750.000 tørrede planter. Nu skal de scannes, så de er digitalt tilgængelige.

AARHUS: I en af Universitetsparkens gule murstensbygninger opbevarer Aarhus Universitet tæt på 750.000 sammenpressede og tørrede planter.

Sådan en samling hedder et herbarium, og nu skal Aarhus Universitets herbarium digitaliseres, så forskere og andre interesserede kan studere planter uden at tage bussen eller bilen op ad Randersvej til Universitetsparken.

Det skriver universitetsavisen Omnibus.

Det er en bevilling på 30 millioner kr. fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, der gør det muligt at digitalisere alle Danmarks naturhistoriske samlinger.

Nogle af planterne og frøene i herbariet på Aarhus Universitet ligger i dag i databaser, så man kan se dem digitalt.

Annonce

Kæmpestore databaser

Tilbage er 500.000 tørrede planter, som nu også skal digitaliseres, så forskere og studerende over hele verden kan tilgå kæmpestore databaser med naturhistoriske indsamlinger.

- Det kan blandt andet bruges til at analysere biodiversiteten, fortæller Finn Borchsenius, der er prodekan på Faculty of Technical Sciences til Omnibus.

Han har tidligere haft det videnskabelige ansvar for herbariet og var med til den første digitalisering. Af den grund er han med i gruppen, der styrer slagets gang, når de 500.000 tørrede planter skal digitaliseres.

- Det er en drøm, vi har haft i 15 år, der nu går i opfyldelse. Vi har siden 1990-erne arbejdet med at digitalisere data, og nu kan vi se en afslutning på den proces og få det hele digitaliseret, siger Finn Borchsenius til Omnibus.

Mange af planterne er samlet ind af forskere, som minutiøst har dokumenteret, hvornår planten blev indsamlet samt højden, den blev fundet i, koordinater for fundstedet og beskrivelser af planten og området, den voksede i.

Annonce

- Vi tager det, vi kan bruge

Andre planter stammer fra almindelige mennesker, der har haft det som en hobby at samle, presse og tørre planter.

I dag er det oftest gamle studerende, der afleverer deres samlinger.

- I 40-erne, 50-erne og 60-erne samlede studerende fra flere uddannelser på tørrede planter. Nogle blev grebet af det og har derfor passet deres samlinger lige siden. Når de en dag vil skille sig af med deres private herbarium, tager vi imod det, vi kan bruge, siger Birgitte Bergmann til Omnibus.

Birgitte Bergmann koordinerer en gruppe på fire medarbejdere, som passer samlingen.

Hvis man har fået lyst til at se samlingen, må vi skuffe med at oplyse, at der ikke er offentlig adgang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Randers FC For abonnenter

Næsten uanset, hvor Thomasberg kigger hen, kan han se folk, der leverer varen

Annonce