Annonce
Randers

Kræftsyge John: - Der er fandeme ingen, der skal bestemme over mit liv

Randers Amtsavis mødte John Lehmkuhl på Regionshospitalet Randers, hvor han i øjeblikket er indlagt. Han glæder sig dog til at komme hjem til plejehjemmet, hvor han igen kan nyde saftevand til måltiderne. Foto: Louise Bruun Høfler

Da John Lehmkuhls plejehjem pludselig forbød saftevand til måltiderne, skrev den 68-årige plejehjemsbeboer i frustration et læserbrev til Randers Amtsavis. Et læserbrev, som gav genlyd i hele landet, og som førte til, at John og de øvrige plejehjemsbeboere får saften tilbage på bordet. Men for John Lehmkuhl handler det om meget mere end bare saft.

Randers: Da 68-årige John Lehmkuhl i december 2017 flyttede ind på det spritnye plejehjem "Huset Nyvang", var alt godt.

- Jeg har en dejlig lejlighed på Huset Nyvang, maden er god og personalet er i særklasse, fortæller han.

Efter knap en måned i det nye hjem, kom der dog skår i glæden, da personalet fortalte, at John og de øvrige beboere femover måtte nøjes med postevand til måltiderne i stedet for saftevand.

- Jeg kunne ikke få en ordentlig forklaring på hvorfor. Nogle sagde, at det var af hensyn til vores sundhed, men jeg er erklæret terminalpatient, hvilket vil sige, at min modermærkekræft, som allerede har bredt sig til hjernen, ikke kan kureres. Jeg kommer derfor til at dø af min sygdom, og jeg tvivler på, at vand kan redde mig, fastslår John Lehmkuhl og fortsætter:

- Andre sagde, at det var af hensyn til vores tænder. Men det er ikke nogen hemmelighed, at de fleste af os, der bor på plejehjem, mere eller mindre har munden fyldt ud med kunstige tænder. Måske tror de, at vores egne tænder vokser ud igen, hvis man hælder vand på gummerne. Men mon dog.

- Endelig var der en forklaring, der lød på, at plejehjemmene ikke længere har råd til saft. Men jeg betaler 3224 kroner om måneden i kostpenge, så der burde altså være råd til en flaske saft en gang imellem.

Det handler om retten til selv at vælge

Efter flere protester fra John Lehmkuhls side var der en medarbejder fra plejehjemmet, der forbarmede sig og sagde, at der måske kunne findes en løsning, så John ved særlige lejligheder alligevel kunne få lidt saft, nu når han er erklæret terminalpatient og dermed har en god grund til at prioritere livskvalitet over sundhed. Men det takkede John pænt nej til. For han ville ikke sidde og drikke saft, mens alle de andre kunne sidde og spytte i deres postevand.

Derfor satte han sig til tasterne og skrev et læserbrev til Randers Amtsavis for at få frustrationen over saftevandsforbuddet ud. Og det gav pote. Læserbrevet gav nemlig genlyd i hele landet, hvilket fik Randers Kommune til at love, at saftevandet fremover kommer tilbage på bordene på kommunens plejehjem.

Ifølge Erling Lemming, der er kommunens områdeleder for blandt andet Huset Nyvang, skyldes forbuddet, at personalet på plejehjemmet har misforstået kommunens regler. Ifølge ham har kommunen bedt personalet vejlede beboerne i sund kost, men ikke sagt, at de skal forbyde beboerne saft og andre usunde ting. En forklaring, der bakkes op af omsorgschefen i Randers Kommune, Lene Jensen:

- Hvordan misforståelsen er opstået, ved vi ikke på nuværende tidspunkt, men det er rigtig fint, at vi får den ryddet af vejen. Der skal ikke herske tvivl om borgernes ret til selv at bestemme, siger hun.

Og det glæder John Lehmkuhl, for det er lige præcis dét, sagen handler om: Retten til selv at bestemme.

- Det her handler ikke kun om saftevand. Det handler om, at der fandeme ikke er nogen, der skal bestemme over mit liv, understreger John Lehmkuhl, som dog undrer sig over kommunens forklaring om, at det skulle være Huset Nyvang, der har misforstået kommunes regler. Han ved nemlig, at saftevandsforbuddet indtil nu også har været gældende på flere andre plejehjem i Randers Kommune.

- Men jeg er da glad for, at det nu er afskaffet, fastslår han.

Annonce

Gamle mennesker klager ikke

Selv om John Lehmkuhl er glad for resultatet af læserbrevet, er han noget chokeret over den virak, det har skabt. Trods en årrække som politisk aktiv i SF i Randers er han nemlig ikke vant til at skabe røre i det omfang, det er sket med saftevandssagen.

- Jeg har aldrig prøvet noget lignende. Det er jo helt vildt. Jeg har fået henvendelser fra flere medier, og derudover har jeg fået mindst 100 mails, sms'er og Facebook-beskeder fra folk, der har læst mit indlæg. Heldigvis er langt de fleste positive henvendelser fra folk, som bakker mig op, siger John Lehmkuhl, som dog også synes, at den megen opmærksomhed har været en smule stressende.

- Min telefon og ipad bipper jo konstant. Det havde jeg overhovedet ikke forberedt mig på. Havde jeg vidst det på forhånd, er jeg ikke sikker på, at jeg ville have skrevet læserbrevet, for jeg nød egentlig at være en helt almindelig anonym person. Men omvendt er der også behov for, at der er nogen, der råber op i sager som den her.

Og havde John Lehmkuhl ikke selv taget teten og råbt op, ville der formentlig stadig kun være postevand på menuen på kommunens plejehjem.

- Jeg ved, at de andre plejehjemsbeboere også var kede af, at de ikke længere måtte få saft. For når jeg en sjælden gang imellem fik lokket en kande saft ud af personalet og sagde til de andre beboere, at de endelig bare skulle tage, var de ved at falde over hinanden for at komme til. Men de er sådan nogle søde mennesker, som ikke klager. Og sådan er det med rigtig mange ældre - de finder sig i hvad som helst, lyder det fra John Lehmkuhl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pres på testcentrene: Går efter at holde køen på maksimalt en halv time og der er flere podere på vej

Randers

Randers-kampagne rammer tidsånden: Flyt på landet og få plads og rum til dine drømme

Randers FC For abonnenter

Fra midtbanekriger til målmager: Derfor er skrinlagt Vito-eksperiment forvandlet til en succes

Randers FC

Randers FC uden profil mod AGF - avisens bud på startopstillingen

Annonce