Annonce
Østjylland

Kreativ nødplan: Gå på torvemarked hjemmefra

Blomsterhandler Steffen Danielsen har tænkt kreativt efter at torvehandlen blev lukket. Han har åbnet en selvbetjeningsbutik i privaten i Hasle. Foto: Flemming Krogh
Ingerslevs Boulevards torvehandel er som så meget andet lukket ned på grund af corona. Det har ramt de handlende hårdt. Men flere af dem har tænkt kreativt og sælger nu varer fra privatadresser eller leverer ud til kunderne.

AARHUS: Den gamle købmandsudbringning har ikke levet forgæves. I hvert fald har flere handlende fra den suspenderede torvehandel på Ingerslevs Boulevard genopfundet udbringning af varer ud til kunderne og andre kreative løsninger i forsøg på at overleve.

Det er da også nødvendigt at tænke kreativt, for det var et hårdt slag for sælgerne af blomster, grøntsager, ost, fisk, honning, kager og meget andet, da torvehandlerne på Ingerslevs Boulevard tirsdag 17. marts fik at vide af myndighederne, at de ikke måtte møde op dagen efter og heller ikke den kommende lørdag og fremover indtil videre, fordi det er for farligt at holde torvehandel på grund af smittefare, når mange er samlet.

- Det er barskt, men vi er nødt til at acceptere det, for det vil være uansvarligt andet, siger formanden for torvehandlerforeningen, Steffen Danielsen.

- Lukningen har store konsekvenser for os. I første omgang havde vi jo købt varer ind og vi kunne se frem til et fantastisk forår med godt vejr gigantsalg efter et møgvejr hele vinteren. Så det var noget af en mavepuster mentalt og økonomisk at blive lukket ned.

Steffen Danielsen havde mange blomster på lager og han fik en spontan idé om at sælge dem fra havelågen i privaten i Hasle.

Derfor opstillede han en blomsterbod på Bakkehegnet 27, 8210 Aarhus V, hvor der er selvbetjening af og betaling via mobilepay. Her er der afskårne blomster til buketter i alle farver og løgplanter med mere.

Fredag indgik han også en aftale med butikken "Ren Kost" i Jægergårdsgade om en blomsterbod med selvbetjening på fortovet foran butikken, hvor der også handles med mobilepay.

- Nu prøver jeg det af, også må vi se om det virker. Men hvad er alternativet? Det er ingenting, og på den her måde kan jeg stadig trække på mine leverandører, der også er presset af ikke at kunne afsætte friske blomster, siger han.

Annonce
Alida Stijkel, der sammen med sin mand Edward driver Øko Ged og Grønt er ked af at torvemarkedet er lukket ned. De prøver at tiltrække kunder til gårdbutikken i Hundslund. Privatfoto

Gedeoste fra gårdbutik

En anden torvehandler er Alida Stijkel, der sammen med sin mand Edward driver Sondrup Gårdbutik ved Hundslund og i godt tre år på Ingerslevs Boulevard har solgt en gedegouda, som er en fast ost lavet efter gammeldags hollandske håndværksprincipper.

- Det er hårdt. Halvdelen af vores omsætning lå på torvet, men heldigvis bliver vi kontaktet af nogle af vores faste kunder, som kommer ned til vores gård og køber med hjem til andre.

Parret har en hjemmeside ged-gront.dk, men ingen webshop.

- Folk kan maile og ringe, og så finder vi ud af afhentning eller eventuel levering, siger Alida Stijkel.

Samø-leverandør har rigeligt

Og så er der sket en lidt usædvanlig udvikling for torvehandler Niels Vinther, der sælger grøntsager og frugt fra Samsø.

- Jeg tilbyder kunderne i hele Aarhus at komme ud med en kasse. men det lidt amatøragtigt. Jeg har ingen hjemmeside eller webbutik. Men jeg har sendt en sms til kunderne, og så bestiller de på sms eller ringer. Og det er eksploderet fuldstændigt, lyder en smule stakåndet fra torvehandleren, der ikke dyrker noget, men har har faste leverandører på Samsø.

Avisen spørger, om vi kan hjælpe lidt med at henvise til hans telefonnummer, nu han ikke har fast stand.

- Nej helst ikke, for jeg har faktisk ikke plads til flere leveringer, lyder svaret.

Niels Winther har i mere end 25 år solgt grøntsager og frugt fra Samsø på Ingerslevs Boulevard. Lige nu holder han kunderne til via telefon og sms. Foto: Flemming Krogh

Sukkerfri webshop

Brødrene Carsten og Paul Fisker er en anden torvehandlerforretning, der har tænkt kreativt. Under navnet StoneBros sælger de bl.a. egen håndlavet produktion af såkaldt paleologiske produkter, som er sukker-, mælke-, og glutenfri økologiske kager, chokolade og marcipan med mere.

- Vi brugte en nat på at bygge en webshop op og tage imod bestillinger online. En del af vores varer skal være på køl, og det giver visse udfordringer, og derfor kan de ikke sendes. Så nu kører vi lørdag og efter behov også søndag ud til folk i Aarhus og de nære forstæder med varer, fortæller Carsten Fisker.

Brødrene startede Stonebros efter at de begge - trods idrætsmænd i god form - fik konstateret diabetes.

- Jeg lagde kosten om og fjernede kulhydrater og sukker, og på en uge var jeg symptomfri og efter tre måneder rask, fortæller Carsten Fisker.

Den erfaring bruger han og broderen nu på at udvikle nye madvarer.

- Vi har siddet alt for mange år bag et skrivebord som reklamefolk, men det dør man af i længden. Det her er livet, selv om det lige nu ikke hænger sammen økonomisk. Men vi savner torvet og de mennesker, og den stemning, der er, siger Carsten Fisker.

Carsten Fisker drev på et tidspunkt butik i Central Food Market, men savnede torvet og flyttede tilbage på Ingerslevs Boulevard, som, han tidligere havde været på. Lige forsøger han og broderen at holde liv i deres butik gennem en nystartet webshop. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce