Randers: - Jeg håber at kunne bidrage med en stemme for de unge forbrugere. Jeg synes ikke, man kan brokke sig uden selv at sætte sig ind i, hvordan tingene hænger sammen og tage sin del af ansvaret.
Sådan lyder svaret fra Krestine Esther Engstrøm, som netop er blevet valgt ind i repræsentantskabet bag forsyningsselskabet Verdo, på spørgsmålet om, hvad der har fået hende til at stille op til valget i den forbrugerejede virksomhed.
Med sine 24 år bidrager hun endvidere til foryngelse af repræsentantskabet, ligesom hun også er med til at balancere kønsfordelingen blandt repræsentanterne til det bedre.
Krestine Esther Engstrøm har reageret på opfordringen fra den siddende bestyrelse til kvinder og yngre om at melde sig blandt kandidaterne til repræsentantskabet, som hidtil har været domineret af mænd på 60 år og opefter.
- Samtidig ser jeg også gode muligheder for at lære. Jeg har taget en bestyrelsesuddannelse, som jeg håber at kunne gøre brug af på længere sigt, og jeg regner med, at arbejdet i repræsentantskabet vil kunne give mig noget indsigt i, hvilke spørgsmål man skal forholde sig til som bestyrelse i en virksomhed, siger hun.
25 procent kvinder
Hun er forholdsvis ny i Randers og har derfor ikke det store kendskab til de problemer, som Verdo har været ude i de senere år. Men hun har læst en del om forløbet og bedyrer, at hun i hvert fald vil gøre, hvad hun kan for at sætte sig grundigt ind i sagerne, inden hun i de kommende fire år skal stemme ja eller nej til nye tiltag i virksomheden.
Krestine Esther Engstrøm, nyvalgt medlem af Verdos repræsentantskabSamtidig ser jeg også gode muligheder for at lære. Jeg har taget en bestyrelsesuddannelse, som jeg håber at kunne gøre brug af på længere sigt, og jeg regner med, at arbejdet i repræsentantskabet vil kunne give mig noget indsigt i, hvilke spørgsmål man skal forholde sig til som bestyrelse i en virksomhed.
Et andet nyt medlem, som også medvirker til både foryngelse og en mere ligelig kønsfordeling i repræsentantskabet, er 38-årige Anne Brandborg. Hun arbejder i forvejen i branchen og ser medlemskabet som en spændende mulighed for at få bedre indsigt i virksomheden Verdo.
- Jeg vil gerne arbejde for, at flere yngre får kendskab til, at et repræsentantskab både i Verdo og generelt er en rigtig god mulighed for at få indsigt i og indflydelse på en virksomheds udvikling, og der sker jo meget i Verdo i disse år. Udefra kan det måske virke lidt støvet, men jeg ser det som en god chance for at lære nyt og føje noget ekstra til mit CV.
En fjerdedel kvinder
Krestine og Anne er to af i alt 71 forbrugere, som er blevet valgt til det repræsentantskab, som de næste fire år vil være øverste myndighed i Verdo. Cirka 25 procent af medlemmerne i det nyvalgte repræsentantskab er kvinder, hvilket er 10 procentpoint flere end i det gamle repræsentantskab.
Det glæder bestyrelsesformand Torben Høeg Bonde, som inden valget netop efterlyste flere unge og flere kvinder blandt kandidaterne.
- Det er positivt og et pænt skridt i den rigtige retning, selv om vi bestemt gerne ville tættere på en fifty-fifty fordeling mellem kønnene. Jeg har ikke styr på gennemsnitsalderen, men i hvert fald er den lavere i det nye end i det gamle repræsentantskab, hvilket også er udtryk for bevægelse mod en situation, hvor alders- og kønsfordelingen i repræsentantskabet bedre ligner den, der hersker blandt forbrugerne, siger Torben Høeg Bonde.
Bestyrelsesvalg
Det nye repræsentantskab træder til 1. juni, men allerede 24. maj mødes det for at løse en bestemt opgave, nemlig at bestemme, hvordan bestyrelsen skal se ud fremover. Bestyrelsen har 10 medlemmer, som vælges af repræsentantskabet samt fire medarbejderrepræsentanter. Af de 10 valgte er syv fra Randers og tre fra Herning, og fire af de syv randrusianere er på valg, heriblandt Torben Høeg Bonde, som allerede har meddelt, at han genopstiller.
Hvor mange modkandidater han får og hvem, ved vi først 3. maj, som er deadline for at melde sig som kandidat til bestyrelsen.
I et læserbrev her i avisen har Lars Bang fra Randers bedt repræsentantskabsmedlemmerne tænke sig grundigt om, inden de tager stilling til, hvem der skal stemmes ind i bestyrelsen.
Torben Høeg Bonde, bestyrelsesformand, VerdoDet er positivt og et pænt skridt i den rigtige retning, selv om vi bestemt gerne ville tættere på en fifty-fifty fordeling mellem kønnene. Jeg har ikke styr på gennemsnitsalderen, men i hvert fald er den lavere i det nye end i det gamle repræsentantskab, hvilket også er udtryk for bevægelse mod en situation, hvor alders- og kønsfordelingen i repræsentantskabet bedre ligner den, der hersker blandt forbrugerne.
"Hvem var det, der bevidst valgte at blæse på forbrugernes interesse ved at sige ja .. eller sagt på en anden måde: Hvem var det, der glemte at sige nej til de centrale beslutninger, som viste sig ikke bare at være ulovlige, men som også som tidligere skrevet var direkte skadelige for forbrugerne?" skriver Lars Bang blandt andet.
Han peger på, at selv om den daværende direktør blev fyret, hvorefter det blev proklameret, at det nu var tid til at se fremad, så ligger en stor del af ansvaret for fortidens fatale beslutninger stadig hos repræsentantskabet og bestyrelsen, hvorfor man nøje bør overveje et eventuelt genvalg af den siddende bestyrelse.
Verdokritiker valgt ind
I hvert fald ét nyt medlem er meget enig med læserbrevsskribenten og vil følge hans råd. Bo Vestergaard Hansen, byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti og kendt som den ene af to skarpe kritikere af Verdo og virksomhedens dispositioner de senere år, lægger ikke skjul på, at han vil arbejde for, at i hvert fald formandsposten går til en anden end Torben Høeg Bonde.
- Jeg har intet personligt imod Torben Høeg Bonde, men jeg mener, at der skal en ny person i spidsen for bestyrelsen, hvis vi skal genskabe tilliden til vores forsyningsvirksomhed, siger han.
Han erkender, at Torben Høeg Bonde ikke har været formand i det meste af den tid, hvor der har fundet uregelmæssigheder sted.
- Men jeg mener stadig, der foregår ting, som ikke burde foregå. Grundlæggende mener jeg slet ikke, at Verdo skal beskæftige sig med andre ting end at sørge for så stabil og billig varmeforsyning som muligt til forbrugerne. Alle de kommercielle datterselskaber bør afvikles, siger Bo Vestergaard Hansen, der dog afviser selv at kandidere til formandsposten.
Det er Torben Høeg Bonde ikke enig i, og han mener tværtimod, at man bør takke den siddende bestyrelse, som de seneste fire år har arbejdet hårdt og professionelt på at få ryddet op og gjort organisationen mere transparent.
- Men jeg finder det positivt, at Bo Vestergaard Hansen har valgt at gå ind i repræsentantskabet. Jo tættere man kommer på tingene, des bedre indblik får man i bevæggrundene for, at der handles, som der gør, siger Torben Høeg Bonde.