Annonce
Randers

Kristian blev lam fra brystet og ned: Nu kan han igen tage med vennerne på cykeltur

Kristian Lauest ser frem til at blive fortrolig med sit nye køretøj, så han igen for alvor kan komme ud på længere cykelture med sine klubkammerater. Foto: Anne Myrup Pedersen
For halvandet år siden var 75-årige Kristian Lauest fra Randers impliceret i en trafikulykke, der efterlod ham lam fra livet og ned. Nu har et indsamlingsprojekt i Assentoft Cykelmotion gjort det muligt for ham at vende tilbage til landevejen.

Randers: Stemningen var let og smilene var mange, da en større gruppe medlemmer fra Assentoft Cykelmotion forleden aften samledes til en helt særlig seance ved Assentofthallerne.

Seancen var sat i stand i anledning af, at den lokale cykelklubs mangeårige medlem, 75-årige Kristian Lauest, for første gang skulle ud at cykle på landevejene på en paracykel i selskab med sine klubkammerater.

Paracyklen er en hånddrevet liggecykel med en lille elmotor, som tre ildsjæle og en stor gruppe sponsorer har sørget for at skaffe til Assentoft Cykelmotion – og i særdeleshed til Kristian Lauest.

Årsagen til dette er, at en alvorlig trafikulykke i cirka halvandet år har forhindret den mangeårige cykelmotionist i at tage på cykeltur med sine klubkammerater.

Her er paracyklens sponsorer

Ud over Assentoft Cykelmotion har 17 andre aktører været med til at spæde i kassen og gøre drømmen om investeringen i en paracykel til virkelighed.

De 17 aktører er:

Randers Søndre Rotaryklub

Sydbank Fonden

Spar Nord Fonden

Jyske Bank Fonden

Nordea Fonden

Velux Fonden

Guldmann omsorgsfond

DIF/DGI foreningspulje

Assentoft Automobiler

Home Randers/Assentoft

Houlberg & Wittrup

Autofokus Drastrup

Auto-G

DDTri

IPC Teknik

Thegens Skrædderservice

Kvist & Jensen, Statsautoriseret Revisionspartnerselskab

Ville hjælpe deres ven

Kristian Lauests ulykke skete i foråret 2018 på Paderup Boulevard, da han på en af sine mange cykelture overså en holdende bus. Resultatet blev, at han kørte direkte op bag i bussen med fuld fart og som følge deraf brækkede ryggen og blev lam fra livet og nedefter.

Efter trafikulykken besluttede tre af Kristian Lauests klubkammerater i ACM, Finn Vammen, Lars Windolf og Heidi Thegen, at hvis det lykkedes deres ven at komme ovenpå efter sin ulykke, så ville de gøre alt, hvad de kunne for at få ham tilbage på landevejen.

- Kristian er et livsstykke. Han er en rigtig levende kammerat og elsker at fortælle historier Og så er han typen, der altid er kommet og har bakket op, når der har været initiativer i klubben. Derfor har det også været vigtigt for os at bakke op om ham i den her situation, siger Finn Vammen.

Annonce

Har fået fuld opbakning

Derfor begyndte trekløveret i oktober sidste år – et lille halvt år efter Kristian Lauests ulykke – så småt at barsle med ideen om et projekt, hvor de ved hjælp af blandt andet sponsorer ville indsamle penge til indkøbet af en paracykel til Assentoft Cykelmotion. En paracykel, som skulle udlånes til Kristian Lauest, indtil han ikke længere ønsker eller kan gøre brug af den.

- Vi vendte selvfølgelig vores tanker med Kristian, inden vi gik i gang, men han har lige fra dag ét bakket helt og holdent op om projektet, siger Finn Vammen.

Også blandt de øvrige medlemmer i Assentoft Cykelmotion og blandt mulige sponsorer har de tre ildsjæles initiativ nydt stor opbakning og rosende ord.

- Folk har virkelig syntes, at det har været fantastisk projekt. Især fordi alle anstrengelserne bar frugt, da vi i maj-juni i år kunne konstatere, at det var lykkedes os at fremskaffe de knap 120.000 kroner, som det her paracykel-projekt har kostet, siger Finn Vammen.

Kristian Lauest blev modtaget med store smil blandt sine klubkammerater, da han ankom til Assentofhallerne på sin nye paracykel. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

En cykel med flere muligheder

Spørger man hovedpersonen selv, har hans tre klubkammeraters indsats været af den allerstørste betydning.

- Det er et kæmpe initiativ, de har taget. Det overraskede mig meget, da de kom og fortalte mig om deres planer, og jeg synes, det er utrolig flot, siger Kristian Lauest rørt.

Han fortæller, at han allerede inden overrækkelsen af den nye paracykel har været ude på mindre cykelture. Det er sket ved hjælp af en påsætningscykel, som han har kunnet sætte på sin kørestol.

- Men med den her cykel kan jeg komme ud på nogle længere ture med mine kammerater og få noget mere træning og noget frisk luft, bedyrer han.

Selve paracyklen blev leveret på Kristian Lauests hjemadresse dagen før klubseancen ved Assentofthallerne, så han kunne få mulighed for at prøve den af uden alt for mange tilskuere.

For det er alligevel lidt noget andet at cykle med armene, mens man ligger mindre end 20 centimeter over jorden.

- Al begyndelse er jo svær, så der går nok lidt tid, før jeg bliver helt fortrolig med den. Men det kommer, siger han.

Den nye paracykel, der har kostet op mod 120.000 kroner, er udstyret med både cykelcomputer og en elmotor, der kan understøtte føreren, når det eksempelvis går op ad bakke. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

En populær model

Ifølge Finn Vammen er tanken, at når Kristian Lauest er færdig med at bruge paracyklen, vil Assentoft Cykelmotion forsøge at sætte et samarbejde i værk, så en anden bruger – allerhelst i lokalområdet - kan få tilsvarende glæde af cyklen.

- Det har virkelig vundet genhør blandt især sponsorerne, at vi har valgt denne her model, siger Finn Vammen og henviser til, at der ud over Assentoft Cykelmotion selv står 17 sponsorer bag projektet.

- Mange har været i tvivl om, om det nu også ville kunne lade sig gøre at fremskaffe de her penge. Men vi tre, der startede projektet, har troet på det fra start, og vi er enormt glade for, at vi nu endelig har kunnet overrække paracyklen til Kristian, så han kan komme med ud at cykle igen, siger Finn Vammen.

Foto: Anne Myrup Pedersen
Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce