Annonce
Debat

Kronik: Coronaen vil forandre bibliotekerne for altid

Illustration: Gert Ejton

Corona har været meget hård ved bibliotekerne. I Jylland og på Fyn er udlånet af bøger faldet med knap 25 procent. Dermed accelereres det stort set konstante fald i udlånet af bøger, og udlånet er næsten halveret de sidste 10 år. Det samlede udlån af bøger i 2020 var 18,4 millioner eksemplarer.

Det ville måske ikke være så slemt, hvis man kunne have en forventning om, at lånerne vil vende tilbage efter genåbningen. Men det kan man ikke, for vi erstatter de fysiske bøger med lydbøger og e-bøger. Danmark følger således udviklingen i Sverige, hvor der sidste år for første gang blev solgt flere e-bøger end fysiske bøger, og svenskerne lyttede mere til bøger, end de læste dem! Digitaliseringen har fundamentalt ændret markedet.

Digitaliseringen er særlig hård ved bibliotekerne, fordi vi i stor stil vælger Mofibo, Saxo og de andre streamingtjenester. Og har vi først valgt at blive abonnent på en streamingtjeneste, er det reelt et fravalg af både det fysiske bibliotek og eReolen, fordi de kommercielle streamingtjenester er så meget bedre.

Annonce

Der er ingen reserveringskø, der er adgang til stort set alle titler, og bøgerne kan læses på udgivelsesdagen eller umiddelbart efter. Så er det naturligvis også bekvemt, at man ikke behøver at gå på biblioteket. Og sådan må det nødvendigvis være, fordi bibliotekerne ikke har en ret til at udlåne de digitale bøger, og eReolen bliver nødt til at underordne sig markedet.

Man må formode, at det er de mere interesserede læsere, der er villige til at betale 99 kr. om måneden for at kunne låne bøger. Vi ved, at i 2019 stod 10 procent af lånerne for 45 procent af de samlede udlån, så nedgangen i udlånet af bøger gør rigtigt ondt, fordi bibliotekerne mister kernelånerne.

Udlånet af bøger følger dermed den udvikling, som vi har set med CD’er og DVD’er, hvor udlånet i dag kun udgår en brøkdel af, hvad udlånet var for 10 år siden. Bibliotekerne mister dermed gradvis den brede folkelige forankring, som den uomtvisteligt havde for 10 år siden.

Et bud kunne være at samle biblioteksfilialerne med de andre kommunale kulturinstitutioner i byen, så litteraturen trives side om side med en række andre kulturaktiviteter.

Bibliotekerne kan ikke konkurrere på nettet: De har ingen digital musiktjeneste, og Filmstriben fylder så lidt i markedet med Netflix, HBO, DRTV og de mange andre streamingtjenester, at den ikke bliver registreret i statistikken. Vi kan se ind i en fremtid, hvor der sker det samme med eReolen, som vi har set med Filmstriben, også selvom udlånene steg med 50% på eReolen i 2020. Filmstriben og eReolen skal naturligvis forsætte, fordi de fremmer de mere smalle film og den ikke helt så kommercielle litteratur. De bliver så at sige filmens og bogens DR2. Men pointen er, at bibliotekerne mister den brede folkelighed.

Det er meget svært at finde et svar på den for bibliotekerne ret katastrofale udvikling. Formanden for Danmarks Biblioteksforening Steen Bording Andersen konkluderer i Danmarks Biblioteker, at der kommer flere på biblioteket, og de låner mere, når der er budgetter til det. Men det er svært at se, at flere penge vil kunne vende den digitale udvikling, som coronaen har accelereret. Og det virker også lidt som en måde at stikke hovedet i busken for at undgå at tage stilling til de meget reelle udfordringer, som bibliotekerne står overfor.

Bibliotekerne var selvfølgelig ikke i stand til at forhindre, at vi streamer musik, serier og film. Bibliotekerne kan heller ikke forhindre, at vi hellere vil høre lydbøger, end vi vil læse bøger, og at vi vil foretrække at læse e-bøger fremfor fysiske bøger. Derfor er opgaven at finde ud af, hvordan bibliotekerne tilpasser sig til den nye situation.

Der er ikke noget nemt eller entydigt svar, og det vil variere fra kommune til kommune. Men man kan umiddelbart forvente, at de 304 filialer er mest truede, fordi de i forvejen frister en kummerlig tilværelse. Der er kun betjening 20 procent af tiden, og borgerne er ikke engageret i biblioteket på anden måde end som låner. Det gør også, at filialerne ikke er stærkt forankret i lokalsamfundet.

Et bud kunne være at samle biblioteksfilialerne med de andre kommunale kulturinstitutioner i byen, så litteraturen trives side om side med en række andre kulturaktiviteter. Et andet bud kunne være at inddrage borgerne langt mere og skabe en folkelig forankring.

Uanset hvilken vej der vælges, så bliver den digitale udvikling den vigtigste lokale kulturdebat, som kommunalbestyrelserne skal tage stilling til i de kommende år.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce