Annonce
Debat

Kronik: Et stærkt velfærdssamfund med frit valg og større frihed

Der skal etableres langt flere friplejehjem i Danmark, så alle ældre har en reel mulighed for at vælge det plejehjem, der passer til dem og deres behov, skriver Jakob Ellemann-Jensen, Anni Matthiesen og Eva Kjer Hansen i dagens kronik. Arkivfoto: Axel Schütt

Gennem generationer har vi i fællesskab opbygget velfærdssamfundet. Vi har løbende udviklet det, og vi har forbedret det. Det skal vi værne om og fortsætte med. Så vi sikrer, at der er lige muligheder for alle i Danmark, uanset hvor du er født, hvem du er, og hvor du er i livet.

Venstre kæmper for et velfærdssamfund med stærke fællesskaber og mere frihed. Vores fællesskab skal være rummeligt og holde hånden under de svageste. Men det skal samtidig kunne rumme friheden til den enkelte – og det betyder, at alle ikke skal behandles ens. Mennesker er forskellige og har forskellige behov. Det skal vores velfærdssamfund selvfølgelig afspejle. Det er kun rimeligt at forvente.


Annonce

Lad os derfor droppe den ideologiske kamp mellem det private og det offentlige. Og i stedet fordomsfrit videreudvikle det velfærdssamfund, som danskerne holder af.


Vi har alle forskellige ideer og holdninger til, hvad det gode liv er. Målet skal derfor være, at du kan vælge den type skole, daginstitution, hjemmehjælp, pasning eller sygehus, der passer bedst til netop dine behov og ønsker. Det kræver, at der er noget at vælge imellem. Det er ikke altid tilfældet i dag, og det vil Venstre lave om på.

Hvis vi skal tage vores velfærdssamfund til det næste niveau, må vi give plads til flere valgmuligheder og flere forskellige leverandører af velfærdsydelser - kommunale, private såvel som selvejende, når man af den ene eller anden grund har behov for fællesskabets hjælp.

Så der er plads til forskellighed, og så der konkurreres på at levere den bedste kvalitet til borgerne.

Det er et nødvendigt næste skridt. For selvom der er mange dygtige og passionerede ansatte i den offentlige sektor, ser vi desværre eksempler på, at det halter visse steder. Der er eksempler på, at mennesker reduceres til opgaver. Hvor mødet med borgeren ikke er kendetegnet af omsorg, men af en fornemmelse af, at tingene blot skal overstås - og at borgeren blot er et nummer i rækken. Det skal vi ikke acceptere.

Venstre ønsker at gå i en anden retning, hvor vi løfter kvaliteten og udvikler velfærden i stedet for at ensrette den. Det har vi fremlagt en række konkrete forslag til, og det kommer vi til at fortsætte med.

Vi har foreslået at styrke det frie valg for gravide. Det er en styrke at have forskellig organisering, så nogle jordemødre etablerer sig som selvstændige. Vi foreslår derfor at give gravide frit valg om at vælge mellem et offentligt eller privat tilbud på fødeområdet. Fordi det grundlæggende handler om, at man som gravid føler sig tryg ved den hjælp, man får.

Vi foreslår også, at danskere i fertilitetsbehandling skal omfattes af både udrednings- og behandlingsgarantien, så deres frie valg styrkes. Dermed kan de benytte et privat alternativ, hvis ventetiden i det offentlige er for lang.

Et tredje forslag er, at der etableres langt flere friplejehjem i Danmark, så alle ældre har en reel mulighed for at vælge det plejehjem, der passer til dem og deres behov.

Den socialdemokratiske regering tænker det desværre helt anderledes. For dem er velfærd et spørgsmål om ideologi. For S handler det ikke om et skabe et velfungerende velfærdssamfund, men om at fastholde den statslige styring. De ser de private leverandører som trusler mod de offentlige tilbud, og mangfoldigheden må vige for statslige ”one size fits all”-løsninger.

Det har vi set talrige eksempler på. De har kæmpet for at sænke støtten med et trecifret millionbeløb til vores frie grundskoler. Vi har også set det i forbindelse med deres angreb på de private daginstitutioner. Her vil de hellere bekæmpe det private initiativ ved at skade private aktører på socialområdet frem for at sikre kvalitet samt udvikling og gode daginstitutioner.

Det er en skam, at regeringen er endt i en ideologisk blindgyde. For det burde være sund fornuft at styrke det frie valg og målrette velfærdstilbuddene til den enkelte dansker.

Lad os derfor droppe den ideologiske kamp mellem det private og det offentlige. Og i stedet fordomsfrit videreudvikle det velfærdssamfund, som danskerne holder af. Så der bliver større valgmulighed for danskerne, og så vi sammen kan løfte kvaliteten i vores velfærdssamfund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Kunsttrappe og rullende trappe

Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce