Annonce
Debat

Kronikken: Fagforeningerne i Randers giver hjælp til skoleelever

Foto: Annelene Petersen

Det er ingen hemmelighed, at jeg er stolt af at bo i Randers og gerne bidrager ved at fortælle om de mange gode historier, vi som by og kommune virkelig har at videregive.

En af disse solstrålehistorier har eksisteret i mange år, men helt sikkert uden at alle kender den. Den omhandler en aftale mellem byens fagforeninger og kommunens skoler – såvel de kommunale som de private.

Vi samarbejder om at give de unge viden om, hvordan arbejdsmarkedet fungerer, hvilke uddannelsesmuligheder de har, samt hvilke rettigheder og pligter som følger med et job. Fritidsjob for de unge såvel som et senere job som voksen.

Annonce

Aftalen har eksisteret i 20 år og består i, at et antal af byens fagforeninger hvert år kommer ud på de enkelte skoler, eller de enkelte skoler kommer på besøg i fagforeningen og her hører om dette vigtige emne.

Her får en gæstelærer med erfaring i arbejdsmarkedet i løbet af to-tre timer muligheden for at tage denne snak med de unge. Tilbuddet omfatter samtlige 8. klasser på alle skoler, og skulle en klasse have glippet et besøg, kan det blot gennemføres året efter i 9. klasse.

I Randers Kommune har vi årligt over 1100 elever, som går i 8. klasse, så der er tale om et rigtig stort antal unge, vi har mulighed for at give vigtig viden.

Helt konkret fungerer aftalen i et tæt samarbejde mellem mig som repræsentant for byens fagbevægelse og leder og ansatte i Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU-Randers).

UU-Randers har til dagligt kontor ved Tradium på Sct. Peders Gade, og det er her, vejlederne ved byens skoler er tilknyttet. UU-Randers tilskriver derfor gennem vejlederne hvert år alle skoler og tilbyder dem et besøg af en gæstelærer. I øvrigt ganske gratis for skolen, da de enkelte fagforeninger selv står for alle udgifter i forbindelse med besøget.

Når man har modtaget tilmelding fra skolerne, udarbejdes en plan for årets besøg, som fordeles mellem følgende fagforeninger under FH-Randers - Dansk Metal, Dansk El-forbund, NNF, FOA og 3F Randers.

Og som nævnt bestemmer skolen selv, om skolen ønsker at komme på besøg i fagforeningen, eller gæstelæreren skal komme ud på skolen. Det sidste sker ganske naturligt på skolerne, som er beliggende udenfor selve Randers – for eksempel Langå, Stevnstrup, Assentoft, Harridslev og Øster Tørslev. Men også flere byskoler vil gerne have besøget på selve skolen.

Og vi har naturligvis også besøg på FGU, heltidsskolen og andre skoler.

Jeg ved godt, at skolerne i disse år er presset. Presset på undervisningstimer og opgaver og med en forventning fra flere om, at man skal sikre eleverne undervisning i mange forskellige emner. Der er derfor mange steder rift om elevernes undervisningstimer.

Men tilbuddet om at give de unge undervisning i, hvordan det danske arbejdsmarked fungerer, er så vigtigt, at det aldrig må glemmes. Andre tilbud er også vigtige, men alle børn og unge ender trods alt med at skulle have et arbejde, og derfor er viden om regler, rettigheder og krav så absolut et emne, som skal med i undervisningen.

Som gæstelærer handler det ikke om at fortælle om fagforeningens mange fordele. Men det handler om at give de unge viden om, hvordan arbejdsmarkedet fungerer.

Hvilke erhvervsuddannelser de kan tage, muligheden for at kunne opnå dagpenge, så man kan sikre sig selv under ledighed, rettigheder og pligter ved et job, og ikke mindst at inddrage sine forældre eller andre voksne, hvis man oplever problemer af en eller anden form.

Og her tager vi ganske naturligt udgangspunkt i det fritidsjob, som mange af de unge jo har.

Og desværre handler dette jo ikke kun om deres ret til løn, feriepenge og opsigelsesvarsel, men også om helt andre situationer.

Det kan være en arbejdsskade, der ikke anmeldes, fordi man ikke ved, man er omfattet af en arbejdsskadeforsikring. Det kan være sygdom, hvor man ikke ved, man kan være berettiget til sygeløn. Eller det kan være situationen, hvor man som ansat udsættes for mobning, sexchikane eller andre overgreb af fysisk eller psykisk karakter, som kan belaste den unge resten af livet. Overgreb eller chikane, som jo både kan være udført af en arbejdsgiver, en kollega, en gæst på den café, man arbejder, eller fra en kunde i supermarkedet.

Her er det bare så vigtigt, at den unge ved, at man ikke skal gå med dette alene – men skal søge hjælp på arbejdspladsen, hos mor, far eller en anden voksen.

Og tro mig – mange flere, end man overhovedet kan forestille sig, kommer desværre ud for uønskede hændelser af denne karakter.

Vi skal ikke pakke de unge ind i vat, overbeskytte dem og altid give dem ret – men vi skal som voksne løfte det ansvar, vi har, og sikre dem mod overgreb eller handlinger, den unge ikke har fortjent. Og vi skal være vores ansvar bevidst, snakke med dem og hjælpe dem.

Og de unge skal vide, at overgreb ikke er acceptabelt, og at de kan få hjælp fra vi voksne.

Jeg kalder samarbejdet mellem fagforeningerne i Randers og UU-Randers en ubetinget succes og fortæller stolt om det alle de steder, jeg kommer. Det findes nemlig ikke tilsvarende andre steder i landet, men når jeg fortæller om vores Randers-model, lytter alle opmærksomt og giver udtryk for anerkendelse. Til os alle i Randers – skoler og fagforeninger.

Og det skal vi da være stolte af.

Som nævnt har vi årligt over 1100 elever i 8. klasse, og vi har i mange år kunnet opnå på et skoleår at have været ude som gæstelærer hos 90 procent af samtlige af disse unge. Og sådan skal det gerne være hvert år – og skulle der være en skole, som endnu ikke har fået sine 8. klasser tilmeldt besøg i dette skoleår, så kontakt blot UU-Randers eller mig.

Jeg har netop haft fornøjelsen af et besøg i 3F Randers af en 9. klasse og havde vores elev, Anja Hansen, med ved besøget. Og Anja blev positivt overrasket over, hvordan de unge i deres ansættelse lagde vægt på forhold som ansvar, faglig udvikling og et godt arbejdsmiljø og ikke kun deres lønforhold.

Det viser de unges ansvarlighed og sociale indstilling til deres job, men snakken viste også, at det er nødvendigt med emnet. Mange lærere kan helt sikkert fint fortælle om det danske arbejdsmarked, men som gæstelærer kan vi bruge vores erfaring fra konkrete eksempler, som kan gøre emnet levende for de unge.

Tak til UU-Randers og alle tilknyttede skoler for samarbejdet – og lad os sammen være stolte af det, vi i fællesskab har skabt, og sikre, det fortsætter i årene fremover.

Vores Randers-model fortjener anerkendelse og er med til at sætte Randers i et positivt lys.

Det er vi som fagbevægelse i Randers stolt over at bidrage til.

Vi skal ikke pakke de unge ind i vat, overbeskytte dem og altid give dem ret – men vi skal som voksne løfte det ansvar, vi har, og sikre dem mod overgreb eller handlinger, den unge ikke har fortjent. Og vi skal være vores ansvar bevidst, snakke med dem og hjælpe dem.

Annonce
Randers For abonnenter

Smitten breder sig blandt politikerne: Borgmester Torben Hansen er også ramt af corona

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 4148 personer er smittet -  12 er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Randers FC For abonnenter

Kommentar: Med Greve på holdet havde det formentlig heddet top 3

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Alarm 112

Flere uheld end normalt: Kør forsigtigt det er glat

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Randers For abonnenter

Coronasmittet borgmester var til gallapremiere med små 300 gæster: Sådan vil filmens producer tackle situationen

Østjylland

Hovedvej var spærret: 84-årig kvinde dræbt i ulykke

Randers For abonnenter

Byrådet ramt af corona: Bjarne Overmark og Kasper Fuhr er isolerede og resten er blevet opfordret til test

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Randers

Meget fuld, råbende mand anholdt: Nægtede at forlade 7-Eleven

Randers For abonnenter

Sådan lyder dommen over Hvidsten-to'eren: Fantastisk flot film, men hvor er den dybere psykologiske vinkel?

Randers

Politiet søger vidner til cykelbrand ved Randers Station: - Undersøgelser tyder på påsat brand

Annonce