Annonce
Debat

Kronikken: Kærlighed til livets glæder

Foto: Annelene Petersen

Det kan være egen glæde over en positiv udvikling – en forelskelse, at blive forældre, få nyt job eller bolig, snart skal på ferie eller så meget andet.

Og det kan være glæden over, at det går godt for vores nærmeste, og vi glæder os så meget på deres vegne, at vi oplever det som vores egen glæde

Vores hjerne reagerer positivt og frigiver dopamin og andre hormoner, så vi får overskud i hverdagen, og livet føles meget lettere. Ja, vi kan endda selv i en høj alder føle os unge igen.

Annonce

Alt dette er vores personlige gode oplevelser – men i dagligdagen glæder vi os også over rigtig mange andre situationer. Vi tænker måske blot ikke så meget over dem.

Men de er der hele tiden – blot vi giver os lov til at se og nyde dem.

For mig er det en fantastisk oplevelse at se en gruppe børnehavebørn komme gående hånd i hånd. Se deres umiddelbare glæde og smil. Når jeg oplever dette, bliver jeg altid dybt rørt. Rørt over at se, hvordan de helt fri for problemer blot nyder dagen.

Med en tåre i øjenkrogen forestiller jeg mig, at de jo er og bliver landets fremtid og har et langt og forhåbentlig lykkeligt liv foran sig. Fyldt først med leg, senere lærdom og kammeratskaber, forelskelse og glæden ved at forme deres eget liv.

Min tanke falder altid på, at hvert af disse børn har forældre og familie, hvis liv er fyldt med kærlighed til dem, og som vil ofre alt for, at de har det godt.

Og på denne måde oplever jeg, at denne for mig helt ukendte gruppe af børn pludselig har beriget mig så meget, at min dag nu er blevet meget bedre.

Og når tusindvis af glade og forventningsfulde børn i august starter på deres 1. skoledag, kan man jo næsten føle deres stolthed helt ind under huden, og som forælder mindes man med glæde sine egne børns skolestart.

Man kan mene, at jeg blot er sentimental, men jeg tror så, at der dybest set er mange af os. Hvis vi tænker efter og ellers tør stå ved det. Og hvorfor skulle vi da ikke gøre det? Det er jo ingen skam at glæde sig over andres lykke – det er til gengæld meget livsbekræftende og vel også meget menneskeligt.

Jeg har det på samme måde, når jeg ser unge med glæde og stolthed bevæge sig rundt i byen med en studenterhue på hovedet. Man kan ikke undgå at føle deres glæde over, at de nu har afsluttet et uddannelsesforløb og er klar til kommende og nye udfordringer.

Og igen prøver jeg at sætte mig ind i den glæde og stolthed, som deres forældre oplever på vegne af det for dem vigtigste i livet. Deres børn.

Og det samme gør sig helt naturligt gældende for de mange andre unge, som efter endt læretid afslutter en erhvervsuddannelse og med stolthed og forventning herefter er klar til at vise sine færdigheder overfor en ny arbejdsgiver. Og samtidig skabe økonomisk mulighed for at forme et kommende familieliv. Og igen med forældre fyldt både med stolthed og glæde over, at det er gået sit barn godt.

Det er ikke altid, livet former sig, som man selv havde ønsket. Sygdom eller ulykker kan gøre, at de mange fremtidsdrømme pludselig ikke længere eksisterer, men er blevet erstattet af en ofte grum virkelighed. Det kan ramme alle – det kan komme som et lyn fra en klar himmel og kan helt naturligt erstatte glæde med mismod. I sådanne situationer føler vi med dem, som rammes.

Så meget mere kan man dog glædes, når det alligevel lykkes for den enkelte at udvise livsmod og tage kampen op og sikre sig et godt og meningsfyldt liv. Som da jeg læste avisens artikel om Dorthe Bjørn, der midt i livet blev ramt af sklerose. Hvor er det dog stærkt at læse om Dorthes kamp og hendes naturlige sorg over sygdommens angreb på hverdagens virke.

Men endnu stærkere er det at læse om det livsmod, hun er udstyret med, og som giver alle vi andre troen på, at vi selv kan påvirke tingene og skabe os et godt liv. Anderledes end ønsket, men godt på sin måde. En historie, der kun kan virke som inspiration for mennesker i samme situation, og samtidig lære os andre at værdsætte alt det vi kan.

Tak Dorthe.

Glæde kan også være begejstring. Som det ofte er i sport, hvor vi netop har haft EM i fodbold.

Lad mig starte med ulykken, som senere heldigvis endte så lykkeligt. Den aften, da to millioner danskere sammen med resten af Europa så Christian Eriksen falde om med hjertestop. Hvor vi alle pludselig oplevede, hvordan livet på et splitsekund kan ændre liv til død. Hjertestop sker dagligt, men aldrig før har det været med os alle som tilskuere på første række. Og forhåbentlig sker det aldrig igen – men det lærte os alligevel noget. At noget er større end selv en længe ventet EM-fodboldkamp på dansk grund. Nemlig livet.

Som sagt endte det denne gang lykkeligt for Christian og hans familie.

Og samtidig forenede det os alle på en måde, som kun følelser kan gøre det.

Og da landsholdet herefter spillede som en drøm, viste sammenhold og åbenbarede nye stjerner gav det os nogle uger, hvor glæde og fællesskabsfølelse berigede os som både mennesker og samfund. Og hvor vi trods den mistede finaleplads var stolte over indsatsen.

Tak for det – og tak for, at vi i årene fremover vil kunne mindes dette EM, som havde vi vundet det. Og aldrig glemme, at livet trods alt er det største.

Og snart starter sommerens OL, hvor vi igen kan følge danske sportsfolks kamp for medaljer. Og uanset de vinder eller ej vil deres kamp samle os som nation og mennesker. Ikke fordi vi er nationalister, men fordi vi blot glædes over deres indsats. Mange af dem har trænet i fire år for at nå så langt, og når det så lykkes for dem, har vi da lov at dele deres glæde og stolthed. Og tro mig om ikke håndboldspillerne eller andre igen kan samle os alle i kampen for guldet.

Vi har alle brug for glæde, fællesskab og begejstring. Og kan vi samtidig glæde os på andres vegne og anerkende og værdsætte en god indsats fra en kollega eller andre, som gør noget godt, løfter vi i flok. Og det har ingen nu aldrig taget skade af.

Rigtig god sommer.


Man kan mene, at jeg blot er sentimental, men det er jo ingen skam at glæde sig over andres lykke – det er til gengæld meget livsbekræftende og vel også meget menneskeligt.

Annonce
Randers For abonnenter

Fra ruiner til nyt boligkvarter: Snart begynder udlejningen af de første boliger på Møllestensvej ved Gudenådalen

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Afgående borgmesterkandidat vil ikke uddybe sit overraskende farvel til politik: - Jeg er sgu lidt kedelig

Randers FC For abonnenter

Randers FC jubler over talentsalg: - En god handel og et kæmpe skulderklap

Randers

Kommunens nye maskine fræsede cykelsti op

Navne

Dødsfald: Farvel til en ærlig og driftig forretningsmand, der har tørret hænder på folk over hele verdenen

Randers For abonnenter

Dyrt facebookopslag: Sur smiley og bøde på 7500 kroner til lokal helsekost-webshop

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Leder For abonnenter

Amtsavisen mener: Syg forklaring fra Brøns rammer os alle

Randers

Mulig afløser er klar: Tidligere godsdirektør melder sig som ny spidskandidat for Venstre

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Randers FC

Familien har dobbelttjekket destinationen: Randers FC sælger talent til tysk topklub

Navne For abonnenter

Sammenlægning har lettet arbejdet

Randers

Færdselssager fra døgnrapporten: Flere uheld og narkokørsel

Annonce