Annonce
Debat

Kronikken: Nej, ikke alle unge vil til storbyerne

Foto: Lars Rasborg

I sidste uge fremlagde regeringen sit udspil til udflytning af uddannelser, som blandt andet indebærer en reduktion i optaget på op til 10 procent i storbyerne – altså i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Og ikke så overraskende har det afstedkommet en del reaktioner fra – ja selvfølgelig uddannelsesinstitutionerne i storbyerne.

Her går argumentationen blandt andet ud på, at det vil gå ud over kvaliteten, hvis uddannelser placeres uden for storbyerne. Øh. News flash. Eller det er faktisk slet ikke en nyhed. Vi har altså kvalitetsuddannelser uden for storbyerne.

Hos Erhvervsakademi Dania, der er Randers’ største videregående uddannelsesinstitution, fik vi i 2018 en positiv institutionsakkreditering i første hug – altså en blåstempling af arbejdet med at sikre uddannelsernes kvalitet og relevans. Ud over Randers ligger vi placeret i Grenaa, Hedensted, Hobro, Horsens, Silkeborg, Skive og Viborg. Med andre ord må man sige, at vi i særdeleshed repræsenterer uddannelsessteder uden for storbyerne. Og må jeg lige i den forbindelse minde om, at flere universiteter ikke fik en positiv institutionsakkreditering i første hug.

Annonce

Det næste, der skurrer i ørerne, er, at det nærmest kommer til at lyde som om, at alle unge vil til storbyerne. Øh. Nej, endnu en gang. Det er bestemt ikke alle unge, som vil til storbyerne. Der er faktisk rigtig mange, som tilvælger os uden for storbyerne. De vil gerne blive boende enten på grund af vennerne, eller måske fordi de har stiftet familie. Eller fordi de rent faktisk godt kan lide at bo der, hvor de allerede bor.

En analyse fra Danmarks Evalueringsinstitut fra 2018 blandt 20.000 nye studerende på professionshøjskoler og erhvervsakademier understøtter dette. Her er netop disse to uddannelsesinstitutionstyper undersøgt, da de både findes i og uden for storbyerne.

Analysen viser, at fire ud af fem nye studerende studerer det sted, de foretrækker, og det gør sig gældende for begge grupper. Det betyder med andre ord, at det afkræfter forestillingen om, at nye studerende uden for storbyerne i mange tilfælde ender med en uddannelse der, da de ikke kan komme ind på en uddannelse i storbyerne. Tværtimod er der i høj grad tale om et tilvalg.

”Jamen, derfor skal der da ikke en begrænsning på optaget i storbyerne, hvis det er der, mange unge vil studere,” lyder argumentationen videre. Det kan man godt have en mening om, og det har mange også. Men det simple faktum er, at hvis alle unge skal have lov til at studere, hvor de vil, og mange derigennem ender i storbyen, så medfører det ganske enkelt, at det bliver mere end almindeligt svært at få de unge til at flytte tilbage igen.

Så hvis man ønsker et Danmark i ubalance, så skal man da bare fortsætte ad den samme sti som hidtil. Derfor er der nødt til at blive et opgør med den tankegang, hvis udviklingen skal vendes.

Det forholder sig nemlig således, at kun hver syvende, der har forladt deres hjemkommune, vender tilbage igen. Det viser en analyse fra Momentum fra 2018. Helt præcist er der 14,3 procent på landsplan, der er vendt tilbage til deres hjemkommune, når de er fyldt 33 år.

I toppen ligger Tårnby Kommune med 25,6 procent, mens Lolland ligger i bunden med 7,9 procent. Randers Kommune ligger nummer ni på listen med 17,9 procent, der vender tilbage.

En anden analyse udarbejdet af Damvad Analytics i 2019 har fokus på professionshøjskolerne og de lokale uddannelsers rolle for udviklingen i lokalsamfundet. Og den viser, at to ud af tre studerende, der flytter for at få en uddannelse på en professionshøjskole, bliver boende, når de er færdige med uddannelsen, og for de lokales vedkommende er tallet endnu højere.

Og mens professionshøjskolerne primært uddanner til velfærdssamfundet, så får 90 procent af vores studerende job i det private erhvervsliv, og mange af dem har allerede fået tilbudt et job, inden de er færdige på uddannelsen. Og der er brug for arbejdskraft til både det offentlige og private arbejdsmarked, og der er brug for dem lokalt. Så ønsker man et Danmark i balance, så kræver det altså politisk handling.


Det simple faktum er, at hvis alle unge skal have lov til at studere, hvor de vil, og mange derigennem ender i storbyen, medfører det ganske enkelt, at det bliver mere end almindeligt svært at få de unge til at flytte tilbage igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Kunsttrappe og rullende trappe

Randers FC For abonnenter

Skyder historie om Tosin-salg ned: Søren P vil have profilerne med ud i Europa

Annonce