Annonce
Kronik

Kronikken: Offentligt ansatte arbejder altså også under coronakrisen

Der har under coronakrisen været diskussioner om, hvor meget offentligt ansatte bidrager til fællesskabet, når de sendes hjem med fuld løn, mens privatansatte enten arbejder videre for fuld skrue eller er blevet fyret.

Det er rigtigt nok, at vi er blevet sendt hjem med fuld løn, og der er også forskel på, hvor meget det er muligt at arbejde hjemmefra alt efter, hvad man laver som offentligt ansat. Men nogle gange savner jeg et lidt mere nuanceret billede af, hvad offentligt ansatte laver, da vi dækker over en meget bred målgruppe.

De seneste uger har i hvert fald for os som videregående uddannelsesinstitution været rimelig hektiske for at sige det mildt. Da statsministeren 11. marts annoncerede lukningen af det meste af det offentlige Danmark, fik vi pænt travlt med at kommunikere til både studerende, medarbejdere og virksomheder om, hvad det havde af betydning for dem.

Nu skulle både undervisere og studerende omstille sig til, at al undervisning og eksaminer pludselig skulle foregå online i stedet for. Og det hele fra en hjemmearbejdsplads mens ungerne måske samtidig i baggrunden skulle have lektiehjælp.

Derudover var mange studerende i praktik, da statsministeren annoncerede nedlukningen. Der var både studerende i praktik i Danmark men også i udlandet. Så hvad betød det lige pludselig for deres praktikophold? Og kunne de overhovedet komme hjem, hvis de var i udlandet? Spørgsmålene var mange, og meldingerne fra myndighederne blev løbende tilpasset. Så der var en del at kommunikere om og få styr på.

Men ikke nok med det. Rundt om i det ganske land blev virksomheder lukket ned og medarbejdere enten fyret eller sendt hjem. Det betød også meget for os, da vi især uddanner til netop erhvervslivet og dermed meget gerne vil bidrage til, at virksomhederne kommer bedst muligt ud af den ekstraordinære situation.

Vi kunne med nedlukningen ikke længere tilbyde fysisk undervisning på vores efter- og videreuddannelsesområde, og derfor blev vi nødt til at finde en anden løsning – nemlig tilbyde online undervisning.

Vi har på rekordtid fået stablet online efter- og videreuddannelsestilbud på benene, så virksomhederne har mulighed for at sende deres medarbejdere på uddannelse hjemmefra. På den måde kan vi hjælpe til med, at flere kan bibeholde deres beskæftigelse og undgå fyringer på sigt.

Og virksomhederne har heldigvis flere tilskudsmuligheder i den sammenhæng. For det er for eksempel muligt for virksomheder at få dækket en del af medarbejdernes arbejdstid på uddannelsen, søge om tabt arbejdsfortjeneste og søge midler fra omstillingsfonden. Sidstnævnte giver for eksempel faglærte eller ufaglærte i beskæftigelse mulighed for at vælge gratis uddannelse for op til 10.000 kroner hvert år.

Så det hele hænger sammen. Ved at vi fortsat knokler løs, bidrager vi til, at virksomhederne får flere muligheder for at komme igennem coronakrisen bedst muligt under de givne omstændigheder. Det gælder både i forhold til deres nuværende medarbejdere, men også når det kommer til fremtidige medarbejdere, da vi gennemfører online undervisning og eksaminer for vores studerende på fuldtidsuddannelserne. Så når de færdiggør deres uddannelser til sommer, kan de bidrage med arbejdskraft, når det hele forhåbentlig igen er tilbage i en normaltilstand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce