Annonce
Debat

Kronikken: Turisme, post corona

Foto: Annelene Petersen

Der er ingen tvivl om, at turist- og rejsebranchen har været ekstremt hårdt ramt af corona-pandemien. Med forsamlingsforbud, rejserestriktioner og generelt risiko for øget smitte har
det været den branche, der blev ramt først - og en af de allersidste, der kunne komme i gang igen.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der har været 21 konkurser blandt landets største rejsebureauer samt en række små, der falder udenfor brancheanalysen. Hertil kommer et antal, der er blevet rekonstrueret, opkøbt eller fusioneret på baggrund af coronaen.

Egenkapitalen er reduceret på en række service- og oplevelseserhverv. For eksempel er det 19 procent for restauranter, for hoteller er det seks procent og for rejsebureauer hele 44 procent. Det vil vare længe, inden man har indhentet det tabte. Godt hver tredje virksomhed er i finansiel krise primært på grund af øget gæld. Det vurderes at tage flere år at få økonomien genoprettet.

Annonce

Situationen forværres af, at hoteller og restauranter er tvungne til at sige nej til overnattende gæster, selskaber og konferencer, fordi man ganske enkelt ikke kan få medarbejdere nok. De er tabt til andre brancher, der har været i stærk fremgang. De giver både mere i løn og har mere attraktive arbejdstider. Samtidig er meget østeuropæisk arbejdskraft rejst hjem, herunder studerende på vores videregående uddannelser.

Coronaen har ikke på samme måde som i Danmark været under kontrol, så de udenlandske markeder har vi i branchen heller ikke set gæster fra i år. Erhvervsrejsende er så småt ved at vende tilbage. Samtidig har danskerne hurtigt fået deres rejselyst tilbage, og det har man kunnet mærke både i løbet af sommeren og i efteråret, hvor mange er rejst udenlands.

Det gode er, at den samlede økonomi i Danmark er i topform, hvilket betyder, at virksomheder gerne vil holde møder/overnatte/spise med mere, og alle os forbrugere har penge til at købe oplevelser for og gør det gerne. Jeg mærker mange virksomheder, der gerne vil gøre noget godt for deres medarbejdere, der har været gennem en svær periode, eller for deres kunder, som de ikke har kunnet mødes med i halvandet år. Hotellerne får gode priser for deres værelser, og der er budgetter til en tre-retters menu med vin igen. Det er med til at redde dette års omsætning for mange. I 2020 var der mange steder – også her i Randers – lagt op til en rekordsæson. 2019 var rigtig god. Så det er på baggrund af et højt niveau, at man skal vurdere ”tabet”.

Men hvad betyder det for den måde, vi fremover tænker turisme på? Det kan resultaterne af en undersøgelse foretaget af Aalborg Universitet sammen med universiteter fra syv forskellige lande være med til at give svaret på. De har spurgt 118 destinationsselskaber om, hvordan de ser på fremtiden, på den korte og på den lange bane.

Her og nu har de enkelte virksomheder haft travlt med at tilpasse deres produkter efter efterspørgslen fra deres kunder og sælge til de kommende dage, uger og måneder. Sikkerhed og tryghed hitter på listen over det, der er vigtigt at tænke i, herunder ny kommunikation, produkt- og oplevelsesudvikling. På destinationsniveau har man på den korte bane omprioriteret markedsføringsstrategier, hvor fokus er ændret til hjemmemarkedet på grund af de usikre rejseregler, oplevelsesdesign og samarbejdet med virksomhederne. Det har været det muliges kunst i en helt ny og ukendt situation.

På den lange bane er det bæredygtighed, oplevelsesudvikling og digital infrastruktur, der er højdespringerne i prioriteringerne på det offentlige turismefremmeniveau. Disse temaer var i forvejen på den turismefaglige dagsorden i Danmark. Ingen er dog helt skråsikre, idet ingen ved, hvordan coronaen sammen med klimadagsordenen virker på forbrugernes adfærdsmønster fremover. Kilde: Turismeudvikling og covid-19: Europæiske destinationer kigger fremad, Henrik Halkier og Laura James, Aalborg Universitet.

I GoRanders/MeetRanders har vi som en salgs- og netværksorganisation, der udelukkende er støttet af private midler, fokus på kunder og salg. Vejen fra produkt til kunde skal være så kort som mulig. Vi lytter til de kunder, der med en fritids- eller erhvervsgruppe skal på tur, konference, møde etcetera. Vi leverer hands on det, som vi sammen er enige om bliver et godt arrangement for dem. Med blikket stift rettet mod salgsarbejdet forstået i bred forstand understøtter vi i høj grad det behov, som branchen har lige nu.

Det er mit bud på fremtiden, at det er evnen til at omstille sig og at agere hurtigt, der gør forskellen på, om man lever godt eller lige overlever. Det er vigtigt at kende sine kunder, så man kan tilbyde de produkter, de efterspørger, på de kanaler, de ønsker at handle - til en pris, de vil betale. Ganske vist arbejder vi på digitale platforme, men det er i skabelsen af den personlige relation, fundamentet for salgsarbejdet ligger. Digitalisering er et hjælpemiddel og ikke målet i sig selv.

Det er evnen til at omstille sig og at agere hurtigt, der gør forskellen på, om man lever godt eller lige overlever. Det er vigtigt at kende sine kunder, så man kan tilbyde de produkter, de efterspørger, på de kanaler, de ønsker at handle - til en pris, de vil betale.

Annonce
Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Opdateret: Broslagsmål endte med at skille Kjærsgaard fra de konservative - dermed er det også et farvel til vigtige poster

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Regeringen beder ikke andre om at forsøge at genskabe sms'er

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Erhverv

Jeanne glæder sig til at hente sit nyeste køb hjem fra grænsen: En lyserød truckerdrøm er gået i opfyldelse

Randers

Flytning af lyntestcenter i Randers skaber jubel blandt podere: Rykker ind i varmen på Falckstationen

Boligsalget slår sidste år flere uger inden årsskiftet

Randers

Politisk julebombe: Christina Kjærsgaard forlader Konservative og bliver byrådsmedlem for Østbroen

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Julemænd på motorcykler mødt af smil og vink: Se videoen af de festlige fyre, som spredte glæde og larm på regionshospitalet

Annonce