Annonce
Rejser

Kronjylland: Tag med ind i den kommende Naturnationalpark Fussingø

Læsten Bakker over for vores lejrplads er et smukt bakket overdrevslandskab med solitære enebær. Foto: Frederik Ahm Krag
Naturnationalpark Fussingø er en realitet fra næste år. Vi begav os ind i området for at se, hvad der venter besøgende.

Insekterne summer i luften over den brede eng, mens eftermiddagssolen ligger flad og varm ind over landskabet. Omkring ligger åben skov mod syd og overdrev med enebær mod nord.

Ude på engen med småsøer og vandhuller står et kobbel okser og græsser. En tyr, nogle kvier og fem kalve fra i år. Der er ikke en lyd at høre. Pludselig knækker en gren i skovbrynet mod syd, og ud træder en større flok kronvildt. Den dominerende han fører an efterfulgt af hunner og kid, der fjoller rundt med hinanden.

Krondyrflokken nærmer sig okserne, men passerer i passende afstand og fortsætter videre mod øst mod åløbet og søerne. Langt borte høres en traktor, men her i ådalen er vi helt alene. Alene med den vilde danske natur.

Annonce

Nogenlunde sådan kan Naturnationalpark Fussingø formentlig opleves om et par år, når den fra 2022 bliver omlagt til en af Danmarks to første naturnationalparker og den første i Jylland.

Vi ankommer til området fra syd og indleder med en svømmetur i Fussing Sø ud for Gammelhave, den lille halvø i Fussing Sø, hvor resterne af det tidligere Fussingø Slot kan ses.

Vandring langs Skals Å

Skals Å udspringer i søen, og vi følger dens løb mod nordvest forbi det nuværende Fussingø Slot, langs en række søer og enge og ned til den knap 400 år gamle Fussingø Vandmølle. Herfra åbner ådalen sig, og vi søger mod nord til toppen af Læsten Bakker, et skønt beskyttet overdrevsområde med solitære enebær og velafgræssede bølgende bakker.

Vi sover i vildmarkshængekøjer på toppen af moræneskrænten højt over ådalen. Foto: Frederik Ahm Krag

- Med de nye naturnationalparker sker der spændende ting på skovsiden. Meget af det,  vi talte og drømte om i Nepenthes (miljøforening, red.) helt tilbage i 90’erne, er nu ved at blive til virkelighed, fortæller Regin. Han er min gode ven, biolog og selv inkarneret skovmand.

Han fortsætter:

- De danske skove er den naturform i Danmark, som har det sværest, når vi taler om vild dansk natur. Næsten overalt er skovene drænet og optimeret med henblik på produktion af tømmer. Fussingø-skovene har selv en lang tradition for at levere tømmer til Randers og længere væk.

Naturnationalpark Fussingø

Naturnationalpark Fussingø er på 833 hektar og er i dag et udpræget godslandskab, der er karakteriseret ved en mosaik af områder med moser, enge, marker, Fussing Sø og Skals Å, der slynger sig gennem det åbne landskab omkranset af de mere eller mindre lukkede skovområder

Naturnationalparken er allerede i dag levested for en række sjældne fugle, pattedyr, insekter og svampe, der hovedsageligt lever i gammel løvskov, som udgør en meget betydelig del af arealet

Alt landbrug og skovbrug bliver indstillet på arealet, og der bliver udsat stude og kronvildt til at afgræsse skov og eng og dermed bidrage til at genforvilde området.

- Serpentiner-sporene, vi gik på herop, er lavet for at kunne fragte tømmer ud af skoven. Herfra blev det fragtet ad de store åer og vandveje som Nørreå og Gudenå ud til Kattegatkysten.

Naturnationalparker

Der er planer om at skabe 15 nye naturnationalparker i Danmark over de kommende år. To har allerede fået bevilliget penge af Folketinget til etablering, nemlig Fussingø vest for Randers og Gribskov i Nordsjælland. De næste i rækken vil formentlig blive Almindingen på Bornholm, Tranum i Nordjylland og Stråsø ved Holstebro i Vestjylland.

Efter vores bålmiddag begynder flagermusene at flakse rundt i tusmørket over det stille glødebål. Ingen menneskelige lyde kan høres, og vi ser ikke lys eller bygninger fra menneskehånd noget sted. Det er allerede tæt på vild natur efter danske forhold.

Fussingø Vandmølle er opført i 1600-tallet, og overløbshjulet kan stadig ses inde i den lave bindingsværksbygning. Foto: Frederik Ahm Krag

Regin fortæller, at stude og kronvildt skal sættes ud her. Det vil åbne skoven og holde enge græsåbne.

Dræn og afvandingsgrøfter skal sløjfes, så besøgende vil også opleve et meget fugtigere og sumpet areal, som kraftigt vil øge biodiversiteten.

Annonce

Fremtiden virker lovende

I det sidste tusmørke finder vi op i hængekøjerne i vores lejr, hvorfra vi kan følge flagermusenes flugt lidt endnu. Trækronerne tegner sorte silhuetter på den klare nattehimmel, hvor stjerner kigger frem. Fremtiden for denne oase i Kronjylland virker lovende. Faktisk må man konstatere, at allerede nutiden her er særdeles skøn. Den vilde danske natur er i fremgang igen efter århundreders tilbagegang og misrøgt. Det er vildt gode nyheder.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers FC For abonnenter

Seneste nyt før pokalopgør: Marxen misser møde med barndomsklub - sådan kan Randers FC stille op

Alarm 112

Kan risikere at brænde i dage: Voldsom brand hos trævirksomhed er stadig ikke under kontrol

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Randers

Politikere undrer sig og sender besked til hospitaler: - I må altså gerne ansætte medarbejdere på deltid

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Randers

Lone Andersen forlader Randers Statsskole - har fået nyt job

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Alarm 112

Har brændt siden i morges: Brandfolk fra hele Djursland kæmper med brand hos trævirksomhed

Annonce