Annonce
Østjylland

Kronprinsen havde timer om kunst med Jens Erik Sørensen

Jens Erik Sørensen fortæller Kronprins Frederik om kunst. Her ved åbningen af udstillingen Fairy Tales Forever på Aros Aarhus Kunstmuseum i 2005. 200-året for H. C. Andersen fødsel. Foto: Preben Hupfeld

Vil du fortælle mig om kunstens verden, ringede en ung kronprins Frederik og spurgte museumsdirektør Jens Erik Sørensen om.

AARHUS: Kronprins Frederik har fra en tidlig alder interesseret sig for kunst. Og han tog selv initiativ til at øge sin viden om kunsten.

Mens Aarhus Kunstmuseum stadig lå i Høegh-Guldbergsgade, kontaktede kronprinsen Jens Erik Sørensen, der var museets direktør.

- Kronprinsen var næsten lige begyndt på studierne på universitetet, da han ringede og spurgte, om jeg ville sætte ham ind i kunstens verden. Han var mest interesseret i den moderne kunst fra sin egen tid. Vi havde bemærket, at kronprinsen jævnligt var gæst på museet, smed en fem'er og gik ind, fortalte folk ved kassen, forklarer Jens Erik Sørensen.

- Der kan læses mange tykke bøger om kunst, men nemmere er det at få forklaret nogle hovedstrukturer, og det var aftalen, da kronprinsen kom kørende til museet. Chaufføren mente ikke, at opholdet ville vare længe, så han afslog vores tilbud om en kop kaffe. Det fortrød han, så efter en time bad han om én, og da der var gået to timer, spurgte han, om det også var muligt at få frokost. Det fik han, og efter tre timer kunne parret køre fra museet, forklarer Jens Erik Sørensen.

Dronning Margrethe slår ud med armene ved åbningen af udstillingen "Pas de deux Royal - et kongeligt møde". Foto: Kim Haugaard

Film og musik

Kronprinsen hængte altid kunsten op på sammenligninger med film og musiktekster, og efter nogle af direktørens "forelæsninger" begyndte han at samle kunst, som han havde i kancellihuset på Fredensborg.

Senere brugte han sin viden til udsmykningen af Amalienborg med Erik A. Frandsen, Preben Hornung, Tal R, John Kørner, Katrine Ærtebjerg og andre, i alt ti af hans generations kunstnere.

Det var også ud fra den viden, kronprinsen og Mary kom med forslaget om at bringe australske Sculpture by the Sea til Aarhus - og det skete i 2009, 2011, 2013 og 2015.

- Kronprinsen er god til at se kunst. Det menneskelige bag værkerne og udtrykkene interesserer ham mest, men også hvad kunsten gør ved én og hvordan den kan henføre os til sorg og glæde, siger Jens Erik Sørensen.

Erik A. Frandsen er en af Kronprins Frederiks favoritkunstnere. Her er de med Jens Erik Sørensen i midten ved åbningen af udstillingen af Erik A. Frandsens retrospektive værker. Foto: Claus Fisker/Scanpix 2008
Annonce

Det gibbede i dronningen

Ved åbningen af "Pas de deux Royal - et kongeligt møde" overraskede kronprinsen sine forældre.

Den store udstilling på Aros Aarhus Kunstmuseum bestod af værker skabt af Dronning Margrethe og Prins Henrik, og der var som sædvanlig en officiel åbning med publikum, inviterede gæster og medlemmer af Aros-klubberne.

- Livgardens Musikkorps spillede fra balkonen, og i invitationen havde jeg blot skrevet, at "udstillingen åbnes" og ikke noget om, hvem der skulle stå for det. Så dronningen og prinsen blev særdeles overraskede, ja, det gibbede i dronningen, da jeg gav ordet til kronprins Frederik, forklarer Jens Erik Sørensen, der havde overtalt kronprinsen til "at træde i karakter".

- Han gjorde det bragende godt og forklarede, at han ikke havde arvet de kreative evner, som begge forældre var i besiddelse af. Men jeg har dog lavet en jernmand, føjede han til med henvisning til sine sportslige præstationer.

Kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik besøger Sculpture By the Sea ved Tangkrogen i Århus i 2009. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Randers For abonnenter

Fra ruiner til nyt boligkvarter: Snart begynder udlejningen af de første boliger på Møllestensvej ved Gudenådalen

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Afgående borgmesterkandidat vil ikke uddybe sit overraskende farvel til politik: - Jeg er sgu lidt kedelig

Randers FC For abonnenter

Randers FC jubler over talentsalg: - En god handel og et kæmpe skulderklap

Randers

Den store rejselyst giver månedslange ventetider til nyt pas

Randers

Kommunens nye maskine fræsede cykelsti op

Randers For abonnenter

Dyrt facebookopslag: Sur smiley og bøde på 7500 kroner til lokal helsekost-webshop

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland

SF-Favrskov klar til kommunalvalget

Randers

Mulig afløser er klar: Tidligere godsdirektør melder sig som ny spidskandidat for Venstre

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Navne

Dødsfald: Farvel til en ærlig og driftig forretningsmand, der har tørret hænder på folk over hele verdenen

Navne For abonnenter

Sammenlægning har lettet arbejdet

Randers FC

Familien har dobbelttjekket destinationen: Randers FC sælger talent til tysk topklub

Annonce