Annonce
Østjylland

Kronprinsen havde timer om kunst med Jens Erik Sørensen

Jens Erik Sørensen fortæller Kronprins Frederik om kunst. Her ved åbningen af udstillingen Fairy Tales Forever på Aros Aarhus Kunstmuseum i 2005. 200-året for H. C. Andersen fødsel. Foto: Preben Hupfeld

Vil du fortælle mig om kunstens verden, ringede en ung kronprins Frederik og spurgte museumsdirektør Jens Erik Sørensen om.

AARHUS: Kronprins Frederik har fra en tidlig alder interesseret sig for kunst. Og han tog selv initiativ til at øge sin viden om kunsten.

Mens Aarhus Kunstmuseum stadig lå i Høegh-Guldbergsgade, kontaktede kronprinsen Jens Erik Sørensen, der var museets direktør.

- Kronprinsen var næsten lige begyndt på studierne på universitetet, da han ringede og spurgte, om jeg ville sætte ham ind i kunstens verden. Han var mest interesseret i den moderne kunst fra sin egen tid. Vi havde bemærket, at kronprinsen jævnligt var gæst på museet, smed en fem'er og gik ind, fortalte folk ved kassen, forklarer Jens Erik Sørensen.

- Der kan læses mange tykke bøger om kunst, men nemmere er det at få forklaret nogle hovedstrukturer, og det var aftalen, da kronprinsen kom kørende til museet. Chaufføren mente ikke, at opholdet ville vare længe, så han afslog vores tilbud om en kop kaffe. Det fortrød han, så efter en time bad han om én, og da der var gået to timer, spurgte han, om det også var muligt at få frokost. Det fik han, og efter tre timer kunne parret køre fra museet, forklarer Jens Erik Sørensen.

Annonce
Dronning Margrethe slår ud med armene ved åbningen af udstillingen "Pas de deux Royal - et kongeligt møde". Foto: Kim Haugaard

Film og musik

Kronprinsen hængte altid kunsten op på sammenligninger med film og musiktekster, og efter nogle af direktørens "forelæsninger" begyndte han at samle kunst, som han havde i kancellihuset på Fredensborg.

Senere brugte han sin viden til udsmykningen af Amalienborg med Erik A. Frandsen, Preben Hornung, Tal R, John Kørner, Katrine Ærtebjerg og andre, i alt ti af hans generations kunstnere.

Det var også ud fra den viden, kronprinsen og Mary kom med forslaget om at bringe australske Sculpture by the Sea til Aarhus - og det skete i 2009, 2011, 2013 og 2015.

- Kronprinsen er god til at se kunst. Det menneskelige bag værkerne og udtrykkene interesserer ham mest, men også hvad kunsten gør ved én og hvordan den kan henføre os til sorg og glæde, siger Jens Erik Sørensen.

Erik A. Frandsen er en af Kronprins Frederiks favoritkunstnere. Her er de med Jens Erik Sørensen i midten ved åbningen af udstillingen af Erik A. Frandsens retrospektive værker. Foto: Claus Fisker/Scanpix 2008

Det gibbede i dronningen

Ved åbningen af "Pas de deux Royal - et kongeligt møde" overraskede kronprinsen sine forældre.

Den store udstilling på Aros Aarhus Kunstmuseum bestod af værker skabt af Dronning Margrethe og Prins Henrik, og der var som sædvanlig en officiel åbning med publikum, inviterede gæster og medlemmer af Aros-klubberne.

- Livgardens Musikkorps spillede fra balkonen, og i invitationen havde jeg blot skrevet, at "udstillingen åbnes" og ikke noget om, hvem der skulle stå for det. Så dronningen og prinsen blev særdeles overraskede, ja, det gibbede i dronningen, da jeg gav ordet til kronprins Frederik, forklarer Jens Erik Sørensen, der havde overtalt kronprinsen til "at træde i karakter".

- Han gjorde det bragende godt og forklarede, at han ikke havde arvet de kreative evner, som begge forældre var i besiddelse af. Men jeg har dog lavet en jernmand, føjede han til med henvisning til sine sportslige præstationer.

Kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik besøger Sculpture By the Sea ved Tangkrogen i Århus i 2009. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Afsløring: Prestigeprojekt på Kongens Ege sendt til tælling - Benhårdt slagsmål om millioner

DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Randers For abonnenter

Frustreret leverandør har millioner i klemme i Kongens Ege-projekt: - Det her slår satme alt

Annonce