Annonce
Østjylland

Kronprinsessen skal udsætte eksotisk havrovdyr fra Kattegatcentret: Skal hjælpe en presset dansk bestand

H.K.H. Kronprinsesse Mary skal 19. august udsætte Kattegatcentrets hjemmeopdrættede sømrokker i Kattegat til gavn for den pressede bestand. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sømrokken er en af 14 danske rokkearter. I et samarbejde mellem WWF Verdensnaturfonden og H&M skal H.K.H Kronprinsessen fra Kattegatcentret i Grenaa udsætte 50 nye eksemplarer af rovdyret, som er presset i de danske farvande.
Annonce

Grenaa: På overfladen ser alting måske godt ud, men vores danske farvande er pressede. Særligt hårdt ramt er familien af store bruskfisk som hajer og rokker. Man regner med, at rokkerne kom til verden for 425 millioner år siden, og i Danmark er der i alt 14 arter.

Men de fleste danske rokker er i dag truet af udryddelse, og det er problematisk, for de spiller som rovdyr en vigtig rolle i havet ved at holde det øvrige liv under havoverfladen i balance.

Derfor skal H.K.H. Kronprinsessen den 19. august 2020 udsætte de første fem af op til 50 sømrokker fra Kattegatcentret i Grenå, hvor de er opdrættede. Det er første gang, at der udsættes sømrokker i dansk farvand. Udsætningen er resultatet af et samarbejde mellem WWF Verdensnaturfonden og H&M og bliver den første officielle opgave for Kronprinsessen som nyudnævnt præsident for WWF i Danmark.

For knap to år siden lancerede H&M og WWF Verdensnaturfonden et længerevarende partnerskab for i fællesskab at gøre noget godt for det vilde dyreliv og samtidig nedbringe ressourceforbruget ved at tage betaling for poser i de danske H&M-butikker. Udsættelsen af sømrokkerne er en del af det projekt.

Annonce

Håber at skabe fascination

– Det danske havmiljø er under et enormt pres fra intensivt fiskeri, forurening og udledning af næringsstoffer fra landbruget. Det gælder også sømrokken, der er en ikonisk og på sin vis eksotisk art i danske farvande. Derfor er jeg også særligt stolt over dette projekt, der skal skabe ny viden og opmærksomhed om sømrokken, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden og fortsætter:


Vi er meget glade for Kronprinsessens deltagelse i rokkeudsætningen, og sammen med H&M og Kattegatcentret håber vi at skabe større fascination af nogle af de arter, som har eksisteret i længst tid på vores klode. For med fascination følger begejstring, og det giver en lyst til at beskytte naturen, som der i den grad er behov for i dag.

Bo Øksneborg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden


– Vi er meget glade for Kronprinsessens deltagelse i rokkeudsætningen, og sammen med H&M og Kattegatcentret håber vi at skabe større fascination af nogle af de arter, som har eksisteret i længst tid på vores klode. For med fascination følger begejstring, og det giver en lyst til at beskytte naturen, som der i den grad er behov for i dag.

Fakta: Sømrokker

Sømrokken er brunlig med mørke og lyse pletter, og den har små torne ned langs ryggen, deraf navnet. Den findes oftest på havbunden og har en flad, rombeformet krop.

Rokkens mund, næsebor og gæller findes på undersiden af kroppen. Den har en lang hale, der i modsætning til flere andre rokkearter ikke har en giftig pig.

Sømrokken er en habil svømmer takket være sine store ‘vinger’, der kan nå et vingefang på helt op til halvanden meter. De fleste registrerede sømrokker har dog et vingefang på maksimalt en meter.

Særligt i Nordsøen og Kattegat er bestanden faldet markant. Sømrokkens vinger er en yndet spise mange steder i verden, og derfor fanges rokken i store mængder af især den hollandske og engelske fiskeflåde. Det er problematisk, for sømrokken vokser langsomt, bliver sent kønsmoden og får få unger, hvorfor den er meget sårbar over for intensivt fiskeri

Der er givet tilladelse til at udsætte i alt 50 af de ugiftige sømrokker. Håbet er at hjælpe den pressede danske bestand og bidrage med ny viden. Rokkerne er udstyret med et lille mærke med et nummer på, som fiskere kan blive honoreret for at indberette i en database, hvis de får rokken i nettet. På den måde kan WWF Verdensnaturfonden og Kattegatcentret løbende blive klogere på rokkernes fangststed, tilvækst og bevægelsesmønstre.

Annonce

Posepenge betaler for udsætningen

Det fælles projekt finansieres af Pay it BAG-initiativet, hvor H&M som den første internationale modevirksomhed i 2018 begyndte at tage betaling for deres poser i butikkerne. Overskuddet fra posesalget går til grundforskning i danske sømrokkearter, og første fase af projektet kulminerer med udsætningen.

Fakta: Udsætningen af sømrokkerne

  • Kattegatcentret har stået for at opdrætte sømrokkerne og klargøre dem til udsætning.
  • H.K.H. Kronprinsessen tiltrådte før sommerferien som ny præsident i WWF Verdensnaturfonden efter Prins Henrik, der var med til at grundlægge den danske afdeling af verdens største naturorganisation.
  • H.K.H. Kronprinsessen vil onsdag den 19. august være med til at udsætte fem sømrokker.
  • Fra d. 19. august frem til den 30. august udsættes op til 50 sømrokker.
  • Det er første gang nogensinde, at sømrokken udsættes efter de rette forskningsmæssige principper, og projektet er et pilotprojekt for udviklingen af en protokol for korrekt udsætning af store havdyr, som kan anvendes af akvarier over hele verden.

- Vi er stolte af, at det er lykkedes at reducere vores poseforbrug med 60-65 procent, og at vi på den måde kan skabe positive forandringer for miljøet sammen med vores kunder. Beslutningen om at donationen skulle gøre en forskel for dansk natur, var oplagt for os, og det er spændende at være med til at bringe flere sømrokker tilbage i de danske farvande, siger Christel Friis-Mikkelsen, der er administrerende direktør for H&M i Danmark.

Sømrokkens vinger er yndet spise mange steder i verden og derfor er bestanden i Nordsøen og Kattegat faldet markant. Foto: © Hans Hillewaert, Wikimedia Commons
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Arbejdsløs journalist

Annonce