Annonce
Randers

Kronprinsparret hædrer scenekunst og socialt arbejde

Operasangerinde Elsa Dreisig modtog kronprinsparrets kulturpris i Odeon, Odense, lørdag den 2. november 2019. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce

Randers: Middelalderhistorien og byens smukke placering mellem Gudenå og Randers Fjord er nogle af de parametre, Randers slår på, når byen skal introduceres for fremmede. Det er en by med sit kunstmuseum, sit kulturhistoriske museum og sin regnskov. Dertil skal lægges byens stærke profil som byen med outsiderkunst, som man finder i Gaia Museum.

Det er også en by, der har lagt en væsentlig industrihistorie bag sig. Men en bid af historien kan tv-seere, artister og gæster opleve 31. oktober, når de deltager i årets prisfest, Kronprinsparrets Priser 2020, hvor Værket, der en gang var byens elværk, lægger scene til showet.

Siden 2004 har det royale powerpar uddelt priserne, der er resultatet af den bryllupsgave, som parret fik af Bikubenfonden. Prisfesten er en årligt tilbagevendende begivenhed og sker i et samarbejde mellem Bikubenfonden, Hoffet, DR og lokal værtsby.

Festen i Randers finder sted lørdag 31. oktober og sendes på DR klokken 21.

1 Kronprinsparrets Kulturpris

I udvælgelsen af prismodtagere inden for denne kategori bliver der lagt vægt på, at vi også i fremtiden kan forvente store præstationer af de hædrede, både nationalt og internationalt. Prismodtageren skal lyse op ved eksemplets kraft og repræsentere værdier som innovation og høj kunstnerisk integritet.

Prisen er på 500.000 kr.

2 Kronprinsparrets Sociale Pris

I udvælgelsen bliver der lagt vægt på indsatser, der har formået at afprøve nye metoder og som gennem en årrække har ændret vilkårene for en socialt udsat eller marginaliseret gruppe.

Prisen kan deles mellem flere foreninger, institutioner eller organisationer, der i fællesskab har skabt store resultater.

Prisen er på 500.000 kr.

3 Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris

Modtageren af denne pris skal have gjort sig bemærket på den kunstneriske scene og være yngre danske, grønlandske eller færøske kunstnere, som vi fortsat kan forvente meget af.

I udvælgelsen bliver der lagt vægt på, at kunstnerne har udvist mod til at gå nye veje inden for deres kunstneriske felt. De skal være innovative og kompromisløse i deres kunstneriske udforskning.

Prisen er på 100.000 kr.

4 Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris

Modtageren skal have gjort sig bemærket gennem et målrettet arbejde med at afprøve nye metoder eller samarbejdsformer i forhold til deres indsats for socialt udsatte.

I udvælgelsen bliver der lagt vægt på, at prismodtageren er nytænkende, udgør en stærk inspirationskilde for andre aktører og kan forventes at levere en afgørende indsats for udsatte grupper i lang tid fremover.

Prisen er på 100.000 kr.

5 Hæderspriser kan ikke søges

Man kan ikke søge at komme i betragtning til en af Kronprinsparrets Priser. Der er tale om hæderspriser. Og de kan ikke søges.

Derimod bliver prismodtagerne udpeget af Kronprinsparret efter indstilling fra to rådgivende komiteer med ekspertise inden for scenekunst og socialt arbejde.

6 Bikubenfonden

Bikubenfonden er en uafhængig erhvervsdrivende fond, der arbejder for at skabe nye muligheder for unge på kanten af samfundet og for aktuel scene- og billedkunst.

Fondens direktør er Søren Kaare-Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Leif holder sig aktiv med givende gøremål efter arbejdslivet: 70 år, frisk og frivillig

Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Danmark For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Annonce