Annonce
Livsstil

Krukker med frø og fristelser

Basilikum Ocimum basilicum ?Piccolino? med meget små blade har en fin smag. Den er god til en mindre krukke. Foto: Birgitte Hasholt

Haven er forandret, den er blevet frisk og grøn, og et par af de vilde hjorte fra skoven har fundet ud af, at det er bedre at spise aftensmad på vores mark end i skoven. Det er hyggeligt at betragte dyrene. Dådyrene har mange nuancer i pelsen. Et er lyst helt over i det hvide og samtidig langpelset. Det ser ud, som om vi har besøg af et rensdyr.

Bedst ville det selvfølgelig være, om dådyrene ikke smuttede igennem elhegnet. Vi har absolut ikke lyst til at reparere hegnet, men jeg glæder mig trods alt over, at hjortevildtet ikke kommer helt ind i haven. Her ville dådyr og rådyr på et øjeblik rasere. Hvad nu, hvis de kunne lide magnolien, som jeg plantede sidste år? Tænk, hvis magnolieknopperne pludselig forsvandt.

Magnolien ser jeg meget frem til, men på sommerdagen i sidste uge eksploderede påske- og pinseliljernes knopper, så vi endelig har blomster. Dem nyder jeg, og jeg glæder mig over, at planen om at sprede blomstertæpper er lykkedes på en lille eng, hvor der senere dukker pomerans-høgeurt Hieracium aurantiacum op.

TIP

Basilikum spirer ved minimum 20 grader, den vokser hurtigt og er perfekt til store eller mellemstore potter i drivhuset. Prøv eventuelt de flade skålformede krukker til basilikum. De nysåede frø må ikke tørre ud.Når basilikumplanterne bliver større, skal de ikke overbruses. Vand i stedet for nede ved jorden og undlad at overvande. Hvis basilikum sopper i vand, kan planterne rådne ved rodhalsen.

Høst flittigt af basilikumbladene ved at knibe topskud af.

Gå på opdagelse i hvidkløverens verden, der findes forskellige sorter. Hvidkløver Trifolium repens er forbavsende lidt pasningskrævende, men skønheden holder i lang tid.

Det skal understreges, at hvidkløver Trifolium repens ikke er til spisebrug, men den er et smukt syn blandt potter med krydderurter.

Basilikum Ocimum basilicum findes i flere flotte meget velsmagende udgaver. ?Ararat? har mørkegrønne blade med dyblilla næsten sorte schatteringer. Den smager af basilikum og anis. Foto: Birgitte Hasholt

Spirer i varmen

Inspiration med fyldte påskeliljer og nye duftende pinseliljer kommer i en senere klumme. Nu skal det nemlig handle om et impulskøb og frø.

Jeg frembringer mange planter fra frø. Jeg holder mest af at så i drivhuset, hvor der er bedre plads på klinkegulvet end i vindueskarmene inde i huset. Vejrudsigten tjekkes, og bliver det varmt, skal der frø i jorden. Potterne sættes sirligt i drivhuset, det er vigtigt, at der kan være så meget som muligt.

Solsikke Helianthus annuus er der sået mange af, og ventetiden har kun været fem dage fra såning, til de første solsikkespirer bryder jordoverfladen i potterne. Sorte solsikker, cremefarvede solsikker og en spændende slags med kronblade i nuancerne kaffe og vaniljeis.

Timingen er et pletskud. Det er tilpas varmt i drivhuset til, at solsikkerne lader sig lokke frem.

Basilikum Ocimum basilicum er ligeledes på vej på femtedagen. Man plejer ellers at sige spiring syv dage efter såning, når det gælder basilikum. Men vi lader syv og fem være lige, det handler om godt vejr med høj varme og førsteklasses spiredygtige frø, så bryder basilikummen tommelfingerreglen og farer frem.

Jeg sår basilikum i potter med potteskår som dræn i bunden, fylder op med meget næringsberiget muld i størstedelen af krukken - næsten op til kanten. Derefter et tyndt lag så- og priklemuld, som stampes let til. Frøene drysses ud på jordoverfladen og dækkes med lidt så- og priklemuld, som stampes ret godt til. Til sidst bruses med rigeligt vand.

Den almindelige basilikum med intens basilikumaroma må ikke mangle. Den går for det meste under navnet Ocimum basilicum "Genovese", men jeg sår flere andre sorter. Mangfoldigheden giver varieret smag som for eksempel basilikum med noter af citron, lime, kanel eller anis.

At dyrke flere sorter handler også om udseende. Mørke basilikumblade er flotte i salat eller giver farve til olie eller lys vineddike. Basilikum med blade i flere nuancer er flotte planter. Prøv Ocimum basilicum "Ararat", den smager af anis og er en temmelig hårdfør basilikumsort. Man kan også dyrke basilikum med miniblade. Ocimum basilicum "Piccolino" ligner en sirlig småbladet busk.

Hvidkløver Trifolium repens her med mørke blade er den perfekte krukkeplante. Den er ikke spiselig, men udseendet er spændende og poetisk på én gang. Planten er ultranem og vinterhårdfør. Foto: Birgitte Hasholt

Impulskøb

Udseende bliver også omdrejningspunktet ved et impulskøb, som måske sætter en samlermani i gang hos mig. Jeg er nemlig faldet over en bjergtagende hvidkløver. Hvidkløver Trifolium repens kender vi fra marker og grøftekanter. Den dyrkede slags til haven har imidlertid meget dekorative blade. Min nye hvidkløver har helt mørke blade, de er næsten sorte og indrammet af en fin grøn kant. Planten er vanvittig flot i krukker ikke mindst, når morgenduggen hviler på bladene som perler af glas.

Der findes flere slags hvidkløver til pryd. Indtil videre har jeg kun én, men der kommer helt sikkert flere til i andre nuancer, for kløveren er en nem plante. Ydermere er planten vinterhårdfør, hvilket gør den værd at investere i. Hvidkløveren er simpelthen til langvarig glæde.

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Randers HK For abonnenter

Stort portræt af Katrine Larson: Guldpigen der gik en anden vej

Annonce