Annonce
Randers

Efter dramatiske forhandlinger: Kühnau fortsætter som formand for Region Midtjylland

Anders G. Christensen (V) og Anders Kühnau (S) interviewes til tv, inden de kender vælgernes dom og lover begge, at de vil søge det brede samarbejde uanset udfaldet af valget. Efter nattens hændelser mente førstnævnte ikke, at Kühnau helt havde levet op til løftet. Foto: Region Midtjylland
Den midtjyske region skal, ligesom det har været tilfældet siden regionernes fødsel, også ledes af en socialdemokrat de næste fire år. Med opbakning fra SF, Enhedslisten, De Radikale, Psykiatri-Listen, Kristendemokraterne og Konservative sikrede Anders Kühnau sig endnu fire år som regionsrådsformand.

Regionen: Hvordan vælgerne havde fordelt mandaterne i Region Midtjyllands regionsråd stod først klart ved 2.40-tiden natten til onsdag. Umiddelbart efter gik forhandlingerne i gang om, hvem der de næste fire år skal sidde i formandsstolen, samt hvem der skal have de øvrige attraktive poster.

Først forsvandt den siddende formand Anders Kühnau (S) sammen med SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Psykiatri-Listen, og en lille times tid senere tilsluttede også Konservative og Kristendemokraterne sig den forhandlende flok.

Klokken cirka kvart over fem dukkede Anders Kühnaus udfordrer til regionsformandsposten, Venstres Anders G. Christensen, op med overtøj og erklærede vredt, at han var på vej hjem. Mens han fortalte de tilstedeværende journalister, hvorfor han havde tænkt sig at forlade regionshuset, kom Kühnau imidlertid ud af et mødelokale og bad ham om at blive.

Annonce

Det var han ikke umiddelbart til sinds, men han blev dog overtalt og gik med Kühnau med den begrundelse, at Venstre er et forhandlingsorienteret parti.

Fandt overtøjet frem igen

Forhandlingerne stod herefter på til klokken 6.30. Da havde Anders G. Christensen (V) endnu engang fundet overtøjet frem og var på vej ud. Denne gang blev det ikke ved tanken eller truslen, om man vil.

Nu tager vi hjem og sover på det, ligesom vi også vil afvente og se, hvem af vore kandidater, der er blevet valgt. Når det er på plads, vil vi sammen overveje tilbuddene fra Kühnau.

Anders G. Christensen (V)

- Som det næststørste parti i regionsrådet havde vi ærlig talt forventet mere end blot at blive tilbudt et par udvalgsformandsposter og et enkelt ekstra medlem af forretningsudvalget. Vi har hverken haft mulighed for at komme med input til det forståelsespapir, de andre har været i gang med at formulere, eller til, hvilke poster, vi kunne forestille os selv at få, hvis vi skulle gå med i konstitueringsaftalen.

- Den slags "take-it-or-leave-it"-tilbud er ikke, hvad jeg forstår ved bredt samarbejde, sagde Anders G. Christensen (V), inden han tog hjem.

Han gjorde det dog klart, at han og Venstre stadig ikke var at betragte som hverken ude eller inde.

- Nu tager vi hjem og sover på det, ligesom vi også vil afvente og se, hvem af vore kandidater, der er blevet valgt. Når det er på plads, vil vi sammen overveje tilbuddene fra Kühnau, sagde sagde Anders G. Christensen og forlod bygningen.

Det samme havde såvel Nye Borgerlige som DF allerede gjort.

Hvor bred en konstituering, det ender med at blive, står således onsdag morgen fortsat hen i det uvisse. Til gengæld står det rimelig klart, at Anders Kühnau (S) også vil være regionsrådsformand de næste fire år.

Annonce

At tælle til 21

Allerede inden han hentede de Konservative og Kristendemokraterne ind i forhandlingslokalet, oplyste han, at han på det tidspunkt faktisk kunne tælle til 21. Regionsrådet har 41 medlemmer, hvorfor der skal 21 til et flertal.

Efter at have forhandlet med Kristendemokrater og Konservative kan han nu tælle til 28.

Klokken 7.30 trådte den siddende formand således ned ad trappen til de ventende journalister og bekræftede, at han ikke bare er siddende, men også kommende regionsrådsformand.

Kühnau gentog sit ønske fra før valgstederne lukkede om, at han vil kunne lave en konstitueringsaftale med samtlige partier.

- Jeg forstår godt, at de resterende partier lige skal drøfte det med de af deres medlemmer, der er valgt, og vi har aftalt, at man kan nå at tilslutte sig aftalen indtil fredag klokken 12, sagde Anders Kühnau.

Han tilføjede, at hovedelementerne i konstitueringsaftalen er endegyldigt på plads, men at der er levnet plads til, at eventuelle nye deltagere i aftalen kan få sat et fingeraftryk også.

Annonce

Glad konservativ

Den konservative Stine Damborg, der kunne glæde sig over at få sit partis mandattal seksdoblet, begrundede sin deltagelse i konstitueringen med ordene:

- Med seks mandater vil vi ikke sidde på bagerste række. De seks mandater skal ud at arbejde, og da vi jo måtte konstatere, at vælgerne havde sikret et rødt flertal, valgte vi at gå med - foreløbig - Kühnau for at få så megen indflydelse som muligt.

- Jeg er godt tilfreds med resultatet. Blandt andet får vi del i formandsskabet i regionen og får formandsposten i hospitalsudvalget, sagde Stine Damborg og tilføjede:

- Jeg håber da også, at de resterende borgerlige går med i aftalen.

Annonce
Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Opdateret: Broslagsmål endte med at skille Kjærsgaard fra de konservative - dermed er det også et farvel til vigtige poster

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Sundhedsministeren er smittet med corona

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Erhverv

Jeanne glæder sig til at hente sit nyeste køb hjem fra grænsen: En lyserød truckerdrøm er gået i opfyldelse

Randers

Flytning af lyntestcenter i Randers skaber jubel blandt podere: Rykker ind i varmen på Falckstationen

Boligsalget slår sidste år flere uger inden årsskiftet

Randers

Politisk julebombe: Christina Kjærsgaard forlader Konservative og bliver byrådsmedlem for Østbroen

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Julemænd på motorcykler mødt af smil og vink: Se videoen af de festlige fyre, som spredte glæde og larm på regionshospitalet

Annonce