Annonce
forside

Kulturændring skal forhindre misbrug af børn

Fagpersonale skal gå langt hurtigere ind i sager om misbrug af børn. Socialministeren vil indføre kulturændring.

Sager om misbrug, som den seneste fra Rebild Kommune, hvor en 55-årig familiefar i øjeblikket er tiltalt for misbrug af ni børn, skal stoppes langt hurtigere, end det er tilfældet i dag.

Annonce

Det skal blandt andet gøres ved at ændre i kulturen hos de fagfolk og øvrige personer, der har den daglige kontakt med barnet. Samtidig vil socialministeren gå videre med Børns Vilkårs forslag om at efteruddanne fagpersonale samt uddanne de studerende til at spotte misbrugte børns signaler bedre.

- Vi skal sætte ind flere forskellige steder, men jeg synes, det er en god idé at kigge på, om vi kan uddanne de rette personer bedre til at være opmærksom på faresignalerne. Flere af de seneste sager har vist, at der ofte ikke bliver handlet på mistrivslen, siger socialminister Karen Hækkerup (S) og tilføjer:

- Adfærden, hvor man tænker, at nogle andre nok tager sig af det, skal vi have ændret. Vi skal tydeliggøre, at alle har et ansvar. Så vil berøringsangsten forsvinde. Sager om misbrug går tit mange år tilbage, fordi kommuner, skoler eller lignende tror, at de har gjort noget. Der er tale om en systemfejl.

Sammen med øget fokus på signaler ved mistrivsel foreslår Karen Hækkerup etablering af børnehuse, som man fx har i Sverige.

De skal huse alle de instanser og personer, som et potentielt misbrugt barn skal tale med, når mistanken opstår.

- Det vil synliggøre for alle, hvor man skal tage hen, hvis der er mistanke om misbrug af et barn. Ét sted, hvor alt er samlet, og som kan afklare, om mistanken er reel, og som kan handle efter det, siger ministeren.

Samtidig vil børnehusene ifølge Karen Hækkerup forhindre, at børnene bliver kastebolde mellem politi og sociale myndigheder, når der er mistanke om misbrug,

Hun mener, at kulturændringen allerede er i gang flere steder. Det er et stigende antal indberetninger bevis på.

- De efterhånden mange forfærdelige misbrugssager har jo resulteret i, at problemet har fået fokus på Christiansborg. Det samme gælder kommunerne, hvor man er klar over, at det ikke har været godt nok, siger Karen Hækkerup og tilføjer, at regeringen har sat satspuljemidler af til problemet i 2012.

Hun vil nu nedsætte en arbejdsgruppe, der blandt andet skal definere, hvor de nye børnehuse skal placeres i landet og gå i dialog med ministeren for videregående uddannelser Morten Østergaard (R) om nye undervisningstiltag på blandt andet lærerseminarierne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Friheden er skrøbelig. Den skal vi passe godt på.

Det er et fint og enkelt koncept for en fælles fejring af 75-året for befrielsen, som eventsekretariatet i Randers Kommune netop har lanceret. Sekretariatet stabler ikke fejringen på benene for os alle, men vi må selv virkeliggøre ideen om alsang overalt i vores kronjyske kommune. Vi må selv gøre en indsats, akkurat som vores kronjyske forfædre gjorde det i endeløs større skala, da de kæmpede mod den nazistiske besættelsesmagt i de fem forbandede år i første halvdel af 1940'erne. Det gør ikke noget, at vi selv må på banen og arrangere vores alsang i Havndal, Helsted og Hornbæk, i Værum, Vestrup og Vorup, i bydele og landsbyer overalt i den kommune, der dengang i krigsårene husede den måske vigtigste gruppe i den danske modstandsbevægelse. Det gør ikke noget, at vi selv må påtage os et ansvar for fejringen af den frihed, som vores forfædre genvandt, og som vi selv nyder godt af hver eneste dag. Tværtimod. Et medejerskab af fejringen af befrielsen gør blot festen endnu bedre for os alle. For en fest skal det være, en fest for friheden, selv om mange af vores forfædre betalte med livet for den frihed, der blev vores. Vi skylder vores forfædre, frihedskæmperne, at fejre den frihed, de betalte den allerhøjeste pris for. Frihedsbudskabet skal lyde overalt i vores kommune 4. maj klokken 20.35. Der skal være lys i alle vinduer. Der skal være Dannebrog i alle stænger. Der skal være sang i alle bydele og landsbyer - ikke kun på Skovbakken i storbyen i midten men overalt i den kommune, der husede Hvidstengruppen dengang. Som borgere i den kommune, hvor heltene i Hvidstengruppen havde hjemme, har vi en særlig forpligtelse, hvad angår fejring af den befrielse, som netop Hvidstengruppen havde en andel i. Vi skal ære de kronjyder, som dengang satte livet på spil for den frihed, der i dag er en grundsten i det moderne vestlige demokrati, som vi nyder at være borgere i, men som ikke er nogen selvfølge. Friheden er skrøbelig. Den skal vi passe godt på.

Annonce