Annonce
Randers

Kulturens førstedame er vild med kager og soner sin last ved at svede på løbebåndet

Kvinder sidder på kulturen i Randers. Venstrepolitikeren Louise Høeg er kulturudvalgsformand. Foto: Annelene Petersen
Venstrekvinden Louise Høeg, formand for sundhed, fritid og kultur i Randers Kommune, har det ikke godt i kaos og konflikt. Hun vil gerne have orden på tingene, både mentalt og fysisk. Derfor bliver sofapuderne altid rystet, inden hun går i seng.

Randers: Det er helt naturligt at forbinde lokalpolitikeren Louise Høeg med orden og ordentlighed. Det er den udstråling, hun har, når hun bevæger sig rundt i sit specialområde som formand for Randers Byråds udvalg for sundhed, fritid og kultur.

Den 43-årige lokalpolitiker har let til latter og trives allerbedst, når der er orden på tingene. Tager kun konflikten, når situationen kræver det. Så på den måde er hun med til at nuancere billedet af venstre-kvinder i sit parti, hvis mest omtalte politiker omkring nytår, Inger Støjberg, er kendt for at være Christiansborgs konfliktelskende kriger.

Louise Høeg i Randers søger i sit politiske arbejde kompromiset. Og så har hun for øvrigt svært ved ikke at tale politik under en samtale. Det er måske heller ikke så sært. Hun har været medlem af Randers Byråd siden 2002. Medlemsskabet af partiet er endnu ældre. Desuden arbejder hun fuldtids med politik og bestyrelsesarbejde. Så politik snupper en stor del af hendes tid og opmærksomhed. Endelig er hun gift med Verdo-bestyrelsesformanden Torben Høeg Bonde, der har en fortid som formand for Venstre i Randers.

Annonce


Jeg havde en dejlig barndom og har oplevet den tryghed, det er at være barn i en landsby.

Louise Høeg


Men hvem er hun egentlig privat, den slanke lyshårede formand for sundhed, fritid og kultur, der bor med sin mand på Skovsyrevej i Over Hornbæk?

Hun går da op i sundhed, men lader aldrig en kage køre forbi, når lejlighed byder sig.

- Jeg elsker kager. Ser "Den Store Bagedyst". Men kagekunstner er jeg bestemt ikke. For mig betyder det mere, at det smager godt, frem for at kagen står skarpt, siger hun og afslører, at kager også kan gå til rødvin.

Hun er nemlig efter inspiration af ægtefællen også begyndt at interesse sig for vin.

Kulturens kvinder

Mens ligestilling mellem mænd og kvinder er til evig debat, har kvinderne i Randers nærmest ubemærket fået en meget markant rolle i byens og kommunens kulturliv. Hos flere af de store kulturinstitutioner er der kvinder på de ledende poster. Men hvem er disse kulturens kvinder privat, og hvad driver dem i deres arbejde? Det forsøger vi at give et svar på i denne portrætserie, hvor du kan møde seks af nogle af de mest fremtrædende kvinder fra kulturmiljøet. Du kan møde:

Mette Haarby, Randers Bibliotekerne, leder

Tina Knudsen Jensen, Randers Stadsarkiv, overarkivar

Pernille Bering, fotograf

Lise Jeppesen, Randers Kunstmuseum, museumsdirektør

Tine Eibye, Randers Teater, producent og leder af Teaterskolen

Louise Høeg, Randers Byråd, formand for kulturudvalget

Hun er ikke motionsfreak og bruger ikke fritiden på at løbe rundt på stierne i Fladbro Skov og langs Gudenå. Næh. Hun tager for en god ordens skyld en tur på løbebåndet tre morgener om ugen. Det er godt for kroppen at få pulsen op og for ryggen, der af og til er "lidt træls".

- Så kan jeg se tv samtidig, tilføjer hun.

Og hvad så med kulturen? Den orienterer hun sig bredt i. Taler med stolthed i stemmen om Talentskolen på Randers Teater og en koncert i november i Ridehuset med kopibandet Queen Machine og dets bud på en Queen-koncert. Hun er superfan af Queens legendariske forsanger, Freddie Mercury.

- Queen Machine gav en fremragende koncert. Jeg sad og hoppede i stolen. Vi skulle jo sidde ned.

- Der sker så mange ting i Randers inden for kulturens verden. Både det, som vores egne kulturfolk producerer, og hvad der kommer af forestillinger og koncerter udefra. Jeg bliver så glad, når jeg tænker på den forestilling, "Tonicum", som unge talenter lavede og opførte i den gamle Bombardier-hal for et par år siden. Der var nærvær og nerve. Sammenhold og livsnerve. Det kunne vi alle sammen lære noget af, understreger kulturudvalgsformanden.

Frihed og ansvar

Louise er vokset op på landet. Hun stammer fra en gård i Fausing. Har en storebror og en storesøster. Sidstnævnte er kun 20 minutter ældre end Louise.

Den politiske interesse har hun ikke fra fremmede. Der blev talt rigtig meget politik i hjemmet. Forældrene, Hanne og Niels Høeg, var aktive i foreningsarbejde og politisk arbejde.

- Jeg kan huske, da mor stillede op på en borgerliste til byrådet i Sønderhald. Jeg var da stolt og syntes, det var spændende, at hun kiggede ned til mig fra portrættet, der var hængt op i lygtepælene.

Hun siger, at hun er vokset op med stor frihed, men under ansvar.

- Jeg havde en dejlig barndom og har oplevet den tryghed, det er at være barn i en landsby. Masser af plads at boltre sig på. Og så har vi søskende aldrig gået i daginstitution. Vi havde ung pige i huset. Mor var skolelærer, og far havde jo gården. Selvfølelig har vi da hjulpet lidt til derhjemme.

Hun er vokset op i et hjem med klaver. Har gået til spil som barn. Mere er det heller ikke blevet til. Derimod elsker hun at synge, og er da rigtig ærgerlig over, at corona-situationen har bremset for salmesang i kirken.

- Der er ikke noget skønnere end at sidde og synge i en kirke, mener hun.

Og hun og Torben benytter da også altid lejligheden til at kigge inden for i kirkerne på deres udenlandsrejser, som de savner rigtig meget.

- Det er så vigtigt at kunne hente nye indtryk og inspiration udefra. Så jeg glæder mig rigtig meget til at komme ud at rejse igen.

Annonce

Randers er god nok

Efter studentereksamen fra gymnasiet i Paderup læste Louise politik og administration på Aalborg Universitet.

Men hun blev under studierne boende i sin lille lejlighed i Kirkegade i Randers.

41 kvadratmeter, til en husleje, der var til at komme i nærheden af. Med den placering var der ikke langt til banegården. For på det tidspunkt var Louise medlem af VU og optaget af byen og kommunen, som hun i 18 år har været med til at præge via sit politiske arbejde.

43-årige Louise Høeg siger, at kunst og kultur er væsentlige elementer i tilværelsen. De kan åbne for følelser og for forståelse og være med til at binde mennesker sammen. Foto: Annelene Petersen

Hun har masser af lovord for den by og den kommune, hun bor i. Og hun synes, at Randers har et gevaldigt potentiale. Hun er stolt over de kulturinstitutioner, som byen kan byde på.

- Kulturen kan jo noget, uanset om det er musik, teater eller billedkunst. Det kan være med til at åbne vore sanser og give mere indsigt.

Hun betegner sig selv som et følelsesbetonet menneske. Sikkert derfor trives hun så godt med at være den politiske formand for det lokale kulturliv.

En anden by, som hun prioriterer højt, er Skagen.

- Vi købte sommerhus for fire år siden. Og naturligvis skulle det være i Skagen. Elsker at komme der. Naturen deroppe er fantastisk. Der er noget helt specielt over Skagen, understreger hun.

Louise er ikke typen, der larmer op eller for den sags skyld løber på væggene. Men vedgår dog, at hun godt kan blive gal.

Louise Høeg er en af de mange kvinder, der sidder på kulturen i Randers. Hun repræsenterer den politiske vinkel som formand for byrådets udvalg for sundhed, fritid og kultur. Hun har været medlem af Randers Byråd siden 2002 for partiet Venstre. Foto: Annelene Petersen

- Det går hurtigt over igen. Jeg bryder mig ikke om at være i en konflikt længere tid end højst nødvendigt.

Underforstået, at hun både som politiker og privatperson er kompromissøgende. Det er her, man opnår de bedste resultater.

- Livet er for kort til at lade sig rive med ned i den negative spiral, mener hun.

Annonce

Sofapuderne skal stå skarpt

Der er ingen husdyr i villaen på Skovsyrevej. Hverken hund eller kat.

- Men jeg har da stor glæde af naboens kat. Og jeg kan godt li' dyr, men med vores arbejdsliv passer det ikke så godt lige nu.

Til gengæld hører der til husstanden to voksne bonusbørn.

- Regitze læser medicin i Aarhus, og Daniel er færdiguddannet som merkonom fra Aalborg.

Louise synes egentlig ikke, at hun lider af rengøringsvanvid. Men hjemmet er præget af orden. Her flyder tingene ikke.

- Kun lige i mit arbejdsværelse, hvor papirbunkerne hober sig op. Men ellers er det rigtigt, at jeg ikke kan have rod og uorden omkring mig, erkender hun.

Og så er der lige det der med sofapuderne. De får lige en rystetur hver aften, inden hun går i seng. Så de kan stå strunke og skarpe, med hjørnerne i vejret, når hun står op næste morgen.

Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce