Annonce
Randers

Kulturfolk kigger i krystalkuglen: Det skal nok blive et spændende 2019

Illustration: Jens Nex

Provo-kunstneren Kristian von Hornsleth runder Randers Kunstmuseum til foråret. Han er manden, som andre kunstmuseer ikke vil røre ved.Musik- og teaterhus Værket satser det smalle og de kendte.På Maltfabrikken i Ebeltoft bliver der eksperimenteret med at lægge bibliotek og museum sammen - i samme rum.Spåkuglen afslører også forventninger til renovering af det 50 år gamle kulturhus i hjertet af Randers.

Annonce

Randers: Kulturen i Randers ligger lunt i svinget. Der sker en masse på de mange platforme - og den positive kurve vil fortsætte i 2019.

Det fremgår af udtalelser fra forskellige mennesker, der til hverdag arbejder med kunst og kultur. Avisen har bedt dem om at kigge i krystalkuglen og komme med bud på, hvad vi kan forvente på kulturområdet i 2019.

Mens man på landsplan ikke rigtig ved, hvordan og hvornår man kan lande en ny lov om fordeling af kulturmidler, så har de lokale kulturinstitutioner en plan, hvor der venter os en broget buket af oplevelser, som både morer og aftvinger stillingtagen.

Men kulturminister Mette Bock lader vente på sig. I den politiske debat har det været et skridt frem og to tilbage. Dansk Folkeparti skabte voldsom debat, da partiet i efteråret foreslog at tage midler fra de store museer og give til de små. Et forslag, som kulturministeren ikke umiddelbart tog imod med åbne arme.

- Jeg tror ikke på, nogen lov bliver landet før folketingsvalget. Så vidt jeg vurderer, er der reelt ikke sket meget på området, siden vi i januar 2018 var inviteret til stor konference med kulturministeren, hvor hun præsenterede forskellige forslag, siger museumschef Jørgen Smidt-Jensen, Museum Østjylland.

Annonce

Nye tendenser

Inden for museumsområdet ser Smidt-Jensen en ny tendens, hvor museerne i høj grad tænker turisme ind, når de bygger nyt.

Der er tale om en tydelig målgruppe-ændring, som det nye vestkyst-museum Tirpitz ved Blåvand er et godt eksempel på. Derimod er ramaskriget om designeren Jim Lyngvilds fremstilling af vikingerne på Nationalmuseet nok mere et udtryk for, at faglighed kan blive underlagt mode-trends.

- Men en ny tendens viser, at museer og udstillinger tænkes ind som store turistattraktioner. Hvor man målretter udstillingerne til turister i modsætning til vore museer under Museum Østjylland, hvor vi primært peger på vore lokale brugere mere end på turister, siger museumschefen og tilføjer, at Tirpitz har haft stor succes og et besøgstal, der overstiger det budgetterede.

Han afliver enhver spådom om, at danske museer er i krise. Også selvom der er usikkerhed over, hvad regeringen vil med kulturen fremover.

- Det er muligt, at staten holder på pengene, men så er kommunerne på banen. Vi har aldrig haft det så godt, som vi har i dag. Vi har vind i sejlene. Museerne tjener generelt flere penge i dag. Besøgstallet stiger. Vores budgetter vokser.

Han mener heller ikke, at man behøver at miste fagligheden, fordi man tiltrækker de mange besøgende.

- Vi behøver ikke at gå på kompromis med fagligheden i vores formidling. I sidste ende er det os, der har fagligheden, der kan være en solid klippe i et hav af fake news. For vores formidling er forsknings-baseret. Derfor må det gerne være underholdende.

Annonce

1. Turbinen og Værket

Musik- og teaterhus Værket samler sig i det nye år om to spor. Turbinen og Værket.

- Der er to helt klare tendenser: Det smalle og det tv- og filmberømte, siger musik- og teaterchef Mikael Qvist Rørsted.

Han har oplevet et 2018, hvor publikum i høj grad har efterspurgt det smalle. Det tætte og det intime.

- Folk vil tæt på kunstneren. De vil have nogle intime oplevelser, hvor de møder andre sider af kunstneren, sådan som vi har set det i Turbinen med vore arrangementer med live i loungen og artist-talks. Det er alt sammen noget, vi vil intensivere i 2019, siger musik- og teaterchefen.

På den anden side tilrettelægger han sit program på Værket med behørigt øje for at vise de kendte ansigter frem.

- Der er kæmpestor efterspørgsel på stand up. Vi lægger ud med tre sikre kort: Frank Hvam, Mick Øgendahl og Anders Mattesen. De er kendte, og de holder standarden.

Rørsted siger også, at når noget virker, så opstår der også en lyst til at udforske og prøve nyt.

- Det hele bliver ikke kun mainstream. Som kulturinstitution er vi også optaget af at finde andre kultur-statements. Og jeg er tæt på at skrive kontrakt med artister fra Skotland og fra Middelhavs-regionen, der vil kunne give os en anderledes a-ha-oplevelse, lover Mikael Rørsted.

Annonce

2. Von Hornsleth og Dannebrog

På Randers Kunstmuseum har man besluttet at åbne døren for en kunstner, som alle andre museer ikke vil have inden for. Nemlig provokatøren Kristian von Hornsleth - manden, som man aldrig ved, hvor man har.

Er han kunstner eller kun provokatør? Viser han samfundssind eller grådighed, når han laver projekter som Buy a Homeless, hvor han sælger hjemløse i London og stryger halvdelen af profitten til sig selv. Og er det moralsk forkasteligt, når han forærer en hel landsby i Uganda en ged eller gris, hvis de som modydelse skal tage navneforandring til von Hornsleth. Eller når han ryger i retten for at have snuppet et fotografi og gengivet det i en pornografisk sammenhæng.

Under alle omstændigheder er von Hornsleth en, der siger alt det, som andre ikke må - eller tør.

- Vi glæder os rigtig meget til at se, hvad der kan komme ud af en udstilling med Kristian von Hornsleth, siger museumsdirektør Lise Jeppesen.

Ildkuglen von Hornslet kommer til Randers i april. Han kan så passende varme op for museets næste store udstilling, der handler om nationalfølelse og nationalisme.

Her samles Randers-museet og seks andre jyske museer sig om Dannebrog, hvor museet i Randers lægger an på den provokatoriske side og åbner for en debat om værdier.

- Vi byder ind med Dannebrog set fra Sven Dalsgaard og frem til i dag. Og det bliver en følsom debat, der kan bringe sindene i kog.

- Begge udstillinger kan være brandfarlige. Men som museum stiller vi os til rådighed som formidler. Hvad kan kunsten? Og kan den bidrage til sociale fællesskaber, siger Lise Jeppesen.

Annonce

3. Kulturudvalgsformanden

Som beboer i Kulturhuset, der bliver 50 år i 2019, håber Lise Jeppesen at kunne se i krystalkuglen, at der snart bliver gjort noget ved det nedslidte hus.

Det kan kulturudvalgsformand Louise Høeg (V) love, når hun kigger ind i det nye år.

- Et eller andet bliver der gjort omkring det hus. Mit bud er, at vi kommer med anlægskroner på den ene eller anden måde, siger Louise Høeg.

Hun er generelt optimistisk på kulturens vegne og synes, at kulturinstitutionerne er oppe på dupperne.

Hun ser også, at Randers i 2019 får en redegørelse for tilstanden på de mange skulpturer, der står i det offentlige rum. Det næste bliver så at diskutere, hvad der skal bevares og hvad ikke.

- Den debat kommer vi ikke uden om. Ikke alt er bevaringsværdigt. Og det bliver en debat med delte meninger, forudser hun.

Til gengæld er hun overbevist om, at man allerede i 2019 kommer i mål med de mange millioner, der skal samles ind til etablering af Erik A. Frandsens installation på Thors Bakke.

- Det glæder mig så utrolig meget, at erhvervslivet allerede nu har vist sig så positiv over for projektet. Så jeg tror ikke, det bliver vanskeligt at få fondene med på ideen, siger Louise Høeg.

Annonce

4. Randers Egnsteater

På Randers Egnsteater går teaterleder Peter Westphael med flere overraskelser i ærmet for 2019, som han endnu ikke kan afsløre.

- Vi forventer, at den positive udvikling, vi har oplevet i Randers, vil fortsætte. Lige nu er vi ved at lægge sidste hånd på programmet for næste sæson. Og det bliver endnu større end i indeværende sæson, lover Peter Westphael, der er optimistisk for 2019.

Han er chef for landets næststørste egnsteater og forudser et endnu bredere samarbejde regionalt. I forvejen har teatret samarbejde med Favrskov Kommune.

- Jeg forstiller mig, at sådanne samarbejder udvikler sig yderligere. Men jeg arbejder også lige nu med en rigtig stor ting, hvor vi bare lige mangler at få de sidste ting på plads, siger teaterlederen, der også har historiske emner i kikkerten, når vi kommer frem til 2020.

- Men teater er langsigtede projekter, som vi her i Randers er rigtig gode til. Og overordnet set kan man kun glæde sig over at se, hvordan Randers udvikler sig med voldsom fart, når det gælder kulturen, siger han.

Annonce

5. Museum østjylland

Museum Østjylland har ny strategi i støbeskeen, der i al sin korthed går ud på at give et meningsfyldt møde med kulturarven.

- På alle fronter skal det give mening, når vi møder gæster. Om det er et barn, en voksen eller en topforsker, siger museumschef Jørgen Smidt-Jensen og tilføjer:

- Vi skal ud at møde folk, hvor de er.

Det bliver under overskriften: Museet tæt på dig. Og den strategi vil kaste foredrag, pop-up-udstillinger og meget andet af sig.

Lige som egnsteatret skal museet rundt i krogene. Forsamlingshuset, menighedshuse og andre mødesteder.

På udstillingsfronten arbejdes der på en udstilling med Hvidsten-gruppen som omdrejningspunkt for at vise historien om besættelsen og om den modstand, der også var lokalt.

Her er store fonde som AP Møller Fonden inde over.

Annonce

6. Grenaa og Ebeltoft

På museet i Grenaa er det store sats en udstilling om Bjørneklanen op den hellige ø, der bygger på et stort forskningsprojekt om stenalderbopladsen uden for Grenaa, hvor der er fundet bjørnekranier og knogler.

- Hele bopladsen er undersøgt og det viser sig at have været kultsted, hvor mennesker fra mange andre egne valfartede til. Det er en fantastisk historie, siger museumschef Jørgen Smidt-Jensen, der også ruster sig til et eksperiment i Ebeltoft. I Maltfabrikken, der forventes at så færdig-renoveret til sommer.

- Her er det så planen at museet rykker ind sammen med biblioteket i samme rum. Vi prøver på at tænke stort og anderledes i den fantastiske bygning, som Maltfabrikken er.

I eksperimentet arbejdes med udtrykket sømløse overgange.

- Det bliver en noget mere sanselig oplevelse at træde ind i rummet, end vi tidligere har set, siger Smidt-Jensen om de nye formidlings-ideer og bofællesskaber, som ikke er set andre steder i landet.

Lige nu er han ude at fundraise penge til projektet, der forventes færdigt i slutningen af 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fem ting vi lærte mod FC København: Afgørende angribere, stærk trup og fortsat tendens

Annonce