Annonce
Randers

Kulturministeren diskuterede lokale medier med Jysk Fynske Mediers direktør og med randrusianerne

Debatten var levende, selv om kulturminister Joy Mogensen og JFM-direktør Jesper Rosener stort set var enige - også med folk i salen. Foto: Lars Rasborg
Som led i Folkemøde Randers havde Randers Amtsavis inviteret til debat om "Lokale mediers rolle i en pandemi-tid" på Underværket. Og det havde en ikke enorm, men heller ikke helt lille flok takket ja til.
Annonce

Randers: - Gå ud og brug det store spændende internet, søg nyheder, men husk også at tjekke nyhederne op hos dem, der faktisk står til ansvar for det, de skriver på nettet.

Sådan lød slutreplikken fra kulturminister Joy Mogensen, da hun i en god times tid sammen med administrerende direktør i Jysk Fynske Medier Jesper Roserne og et publikum af ganske pæn størrelse havde diskuteret under overskriften "Lokale mediers rolle i en pandemi-tid".

Mødet var en del af Folkemøde Randers og arrangeret af Randers Amtsavis. Fremmødet var måske ikke imponerende, men bestemt heller ikke ringe, og i hvert fald fejlede debatlysten ikke noget.

Annonce

Idealer og realitet

Joy Mogensen indledte aftenen med at citere Dan Turèlls digt "Jeg holder af hverdagen" om den trygge, genkendelige hverdag, som alligevel ændrer sig en smule hver dag med små overraskelser og udfordringer.'

- Og når vi skal forstå, relativere og perspektivere de små udsving i hverdagen, er de lokale og regionale medier uundværlige, sagde Joy Mogensen.

- Det er godt, når eksempelvis politikere i en by som Randers har idealer og visioner, men det er trods alt blot ord.  Derfor er det afgørende vigtigt, at vi har lokale medier, som kan holde politikerne op på deres ord og spørge til konkret handling.

-Vi har særlige fokus på de lokale og regionale mediers udfordringer, når vi kommer med vores udspil til en ny medieaftale, sagde Joy Mogensen. Foto: Lars Rasborg

- Og coronakrisen har om noget vist værdien af at have lokale medier. De store nationale medier kan informere os om det overordnede, om hjælpepakker, og om hvad WHO mener og forventer. Men hvad betyder det for mig, for min arbejdsplads, for mine børns skole? Her spiller de lokale medier en afgørende og meget væsentlig rolle, sagde Joy Mogensen.

Blandt andet på den baggrund afslørede kulturministeren, at regeringen i det medieudspil, som er på trapperne vil have særlig stor fokus på netop lokale og regionale medier.

Annonce

Pressede medier

- De er pressede, også mere end de nationale medier af faldende annoncemængder og udfordringer med at få folk til at betale for deres indhold. Det skal vi forholde os til, når vi laver en ny medieaftale, sagde Joy Mogensen og nævnte techgiganter som Google og facebook som de altdominerende udfordringer.


Det er godt, når eksempelvis politikere i en by som Randers har idealer og visioner, men det er trods alt blot ord. Derfor er det afgørende vigtigt, at vi har lokale medier, som kan holde politikerne op på deres ord og spørge til konkret handling.

Joy Mogensen


Det var Jesper Rosener, der også er formand for Danske Medier, glad for at høre, og han lagde ikke skjul på, at Jysk Fynske Medier i den grad har været ramt af coronakrisen.

- Vi kunne have takket ja til hjælpepakkernes lønkompensation og sendt hovedparten af vores medarbejdere hjem med løn. Men kan man det?, spurgte han og svarede selv:

- Det synes vi ikke med den rolle, vi har i samfundet. Vi er nemlig ikke sat i verden for at tjene penge, men for at "styrke demokrati og sammenhængskraft i hele Danmark med rod i det lokale". Og det var jo netop nu, hvor landet var røget ind i den største krise i mands minde, at der for alvor var brug for, at vi var der.

Annonce

Forskellige forsider

Og for at illustrere værdien af netop lokale medier, viste han et billede af et udpluk af Jysk Fynske Mediers i alt 15 dagbladsforsider. Alle handlede om corona, men med hver deres meget lokale fokus.

- Vi har aldrig været så pressede som de seneste seks måneder, men vi har heller aldrig oplevet større interesse for vores produkter, fortalte Jesper Rosener.

Den efterfølgende livlige debat handlede først og fremmest om de lokale mediers fremtid eller mangel på samme, hvis vi ikke handler nu og rigtigt.

- Da internettet kom var vi mange, der var begejstrede. Nu kunne man lettere end nogensinde ytre sig i den offentlige debat. Men vi politikere glemte, at når man ytrer sig i den offentlige debat, så har man et ansvar for, hvad man siger, sagde Joy Mogensen.

Annonce

Startfejl

Og Jesper Rosener supplerede med en fejl, som medierne havde gjort, nemlig at gøre indholdet på de nyhedssites, som alle hurtigt fik etableret, gratis.

Kulturministeren og Rosener var enige og i øvrigt også de mange aktivt deltagende i salen om, at det bliver en mere end svær opgave at sikre kvalitetsnyheder, der er redigeret af professionelle i fremtiden. Fordi man som nævnt er oppe mod Google, facebook og andre store aktører i cyberspace.

- I vores begejstring for det store nye internet glemte vi politikere, at når man ytrer sig, så skal man også stå til ansvar for det, man siger, sagde kulturminister Joy Mogensen. Foto: Lars Rasborg

Men alle var også enige om, at det er en kamp, der skal vindes, fordi vores demokrati er afhængig af de lokale, professionelle medier. Et forslag, som blev bakket op af Jesper Rosener var blandt andre, at den lokale avis skulle bevæge sig tættere på borgerne og i højere grad give borgerne mulighed for at fortælle, hvad de gerne vil have deres lokale dagblad til at belyse.

Annonce

Fremtidig mediestøtte

Kulturministeren ville og kunne ikke løfte sløret for, hvad man fra regeringens side pønser på for at hjælpe de lokale og regionale medier godt ind i fremtiden. Men hun sluttede med at lufte en personlig tanke om fremtidens mediestøtte.

-Måske skal vi ikke længere, som det har været tradition, støtte institutionerne. Måske skal vi i stedet til at støtte indhold af kvalitet, sagde Joy Mogensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Politiet nedlægger hotspot i Randers

Randers FC For abonnenter

En brasiliansk bomber og bud på startopstillingen: Genopstår Randers FC hos oprykkerne?

Randers FC For abonnenter

Kvaliteten har manglet: Marxen har klart fokus til vigtig kamp mod Vejle

Annonce