Annonce
Randers

Kunst for 24 millioner skal samle midtbyen

Erik A. Frandsen præsenterede sine ideer til en ny skuptur i det lokale magtens centrum, nemlig byrådssalen på det gamel rådhus. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Den internationalt kendte kunstner Erik A. Frandsen, der stammer fra Randers, er blevet bedt om at lave et kunstværk, der skal forbinde Thors Bakke og Østervold. Værket skal samtidig signalere et moderne bysamfund, der også definerer sig ved samtidskunst.

Annonce

Randers: Et nyt, stort kunstværk på 20 meter i diameter skal opføres på det areal, hvor der før blev brygget Thorøl, men i dag er et byudviklingssted med sundhedscenter, biograf, restaurant, boliger m.m.

Værket kommer på flere måder til at fungere som bindeled - både mentalt mellem industrifortiden og nutiden samt fysisk mellem Thors Bakke og Østervold. Det er kunstneren Erik A. Frandsen, født og opvokset i Randers, der er blevet bedt om at skabe et kunstværk til sin barndomsby.

Planerne blev luftet i går på et møde på det gamle rådhus, hvor borgmester Torben Hansen havde inviteret en kreds af Randers-borgere, som kunne være interesseret i at hjælpe med at realisere kunst-planerne. For der skal på nuværende tidspunkt bruges 24 mio. kr. til at løfte opgaven.

Torben Hansen lægger vægt på, at det er vigtigt, at løfte i flok. Underforstået økonomisk. For han regner med, at såvel Randers-borgere som fonde vil bidrage til projektets gennemførelse.

- Det er en voldsom stor opgave, men også en vigtig opgave. Det er vigtigt med kunst i byrummet, som vi heldigvis har flere af. Cronhammer, Dalsgaard, Nørgaard, Schou. Men vi har brug for en skulptur, der kan binde Thors Bakke og Østervold sammen og samtidig signalere, at vi er et moderne bysamfund, siger Torben Hansen, der er meget opsat på at få gang i processen og siger:

- Tiden er vigtig. Tiden er lige nu.

Direktør Søren Fischer, Randers Tandhjulsfabrik, har indvilget i at være tovholder på indsamlingsgruppen. Desuden nedsættes der en komité, der skal holde interesserede ajour med udviklingen i projektet.

Søren Fischer er fortrøstningsfuld.

- Vi skal nok få rejst midlerne til værket. For der er mange, der har hjertet med i det her projekt, siger han og tilføjer:

- Kunst og by hænger unægteligt sammen.

Det er vildt spændende. Og hvor ville jeg gerne have, at mine forældre skulle have haft den oplevelse med.

Erik A. Frandsen, kunstner
Skitseforslag af Thorstrappen med de virkelrunde betonflader. ill. Erik A. Frandsen
Annonce

Op ad bakke og ned ad bakke

Endnu er kunstværket kun på skitseplanet. Erik A. Frandsen har arbejdet på sagen i omkring halvandet år. Og han har valgt at fokusere på det, han kalder stedets ånd, hvor værket signalerer det bakkede morænebakkelandskab, skabt af istidens aflejringer.

Derfor har han valgt at forme sin trappeskulptur som en både funktionel og visuel landskabstrappe med store, cirkelrunde former, lagt i lag og forskellig tykkelse og støbt i beton. Pladerne kommer til at stå i en varm, blød hvid farve, og skulpturen forsynes med LED-lys, så fladerne lyses op. Desuden vil skulpturen på den måde kunne leve op til Randers som lysets By.

Han vil gerne have, at skulpturen giver en fornemmelse af højde, som er så karakteristisk ved Randers.

Og han kander jo stedet som sin egen bukselomme. Han mener, det i barndommen blev indprentet i hans dna.

Annonce

Beæret og stolt

- Jeg har jo tit cyklet forbi i området med og uden cykellygte. Og forbi politigården og hjem. Og jeg ved fra min tid som cykelbud, hvordan Randers rejser sig med bakker, og hvordan det føles nedad, når det hele flader ude, siger Erik A. Frandsen, der onsdag havde taget en pause fra forberedelserne til en stor udstilling i Stavanger i næste uge, og var i Randers for at præsentere sin vision for den nye skulptur.

- Det er et spændende projekt, hvor jeg arbejder på at få fornemmelsen af det bakkede og det oprindelige lagt ind i værket.

Kunstneren arbejder med et terræn, der repræsenterer ni højdemeters forskel på top og bund, fordelt over et 60 meters forløb.

- Thors Bakke er et vigtigt sted i Randers. Og jeg håber, at Thorstrappen ikke bare forbinder nord og syd, men også bliver et samlingssted, hvor man slår sig ned. Snakker. Kigger ud over Østervold og midtbyen, siger Erik A. Frandsen, der som forlæg har brugt en af de store mestre, Michelangelo, og dennes udformning af trappen ved biblioteket i Lorenzo.

- Midtertrappen beskrives som flydende lava, der løber nedad, mens forløbet af de flankerende trapper peger opad. Det er den dynamik, jeg gerne vil lave på Thors Bakke, siger kunstneren, der både er beæret og stolt over, at han skal lave en så markant skulptur til sin barndomsby.

- Det er vildt spændende. Og hvor ville jeg gerne have, at mine forældre skulle have haft den oplevelse med, siger Erik A. Frandsen.

Der er ikke nogen deadline for projektet. Det afhænger af, hvornår pengene er skrabet ind til det.

- Det er et stort, langt træk, der venter os, erkender Søren Fischer, projektets tovholder og indsamlingschef. Han vil ikke sætte år på, men er overbevist om, at projektet vil lykkes.

Onsdag lød startskuddet for de inviterede frontrunnere, der hermed kan gå hjem og se på bankbogen, om der skulle være kapital og vilje til at investere i fremtidens Thorstrappe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Overfaldet af vilde køer: 67-årig kvinde hårdt kvæstet på Helgenæs

Randers FC For abonnenter

Anfører nærmer sig comeback: - Der skal nok ligge mange point til os

Annonce